ЦІ СУЧАСНІ ШЛЮБИ

Останнім часом все частіше можна чути, що традиційний шлюб зжив себе, але ж колись існував тільки шлюб, освячений церквою. І розлучення було практично неможливе. Любо не любо — живи, хоча в ті часи шлюби рідко укладалися з кохання...
Моя бабуся вийшла заміж за дідуся через декілька років після революції. Прожили вони кілька років, і дідусь дізнався, що шлюби стали реєструвати. Бабуся довго впиралася, кажучи, що якщо він захоче піти, то реєстрація його не втримає, так що нема чого ходити, ноги даремно топтати. Проте дід був непохитний, він переконував, що час неспокійний, і все може з ним трапитися. На жаль, його побоювання справдилися, дід загинув під час війни, але, завдяки його наполегливості, шлюб між ним та бабусею був зареєстрований, і мамі платили пенсію за втратою годувальника.
У наш час багато молодих людей живуть у незареєстрованому шлюбі, помилково називаючи його «цивільним».
Незареєстрований шлюб так само, як і підкріплений печаткою, має на увазі загальний дах над головою, спільну постіль і ведення спільного домашнього господарства. Однак, у разі народження дитини, жінці, котра знаходилася в такому «шлюбі», доведеться доводити за допомогою свідків, що вона вела з батьком немовляти спільне господарство.
Але якщо діти не заплановані, то суспільство терпимо ставиться до пробних шлюбів між молодими, коли вони живуть разом, «притираються» і намагаються з'ясувати, наскільки вони підходять один одному.
Дочка моєї подруги так змінила вже кілька хлопців, і жоден їй не підійшов. Психологи нерідко говорять, що в такому разі причину потрібно шукати в собі...
Існує ще «гостьовий» шлюб. Подружжя, перебуваючи в такому шлюбі, можуть реєструвати чи не реєструвати свої стосунки. Але вони не живуть разом, а ходять один до одного в гості.
Я знаю одну бізнес-леді , яка живе в такому шлюбі багато років, пояснюючи це тим, що у кожного з них — своя улюблена робота, що поглинає багато часу, і немає сил на спілкування, коли приповзають додому за північ.
У такому шлюбі багато років жила одна з моїх сусідок. До цього вона була двічі одружена, мала сина. Закохавшись втретє, вважала за краще гостьовий шлюб, який тривав близько двадцяти років. Мені вона пояснювала свій вчинок тим, що їй не хочеться прати, готувати для чоловіка. І нехай він буде просто святом. Цей чоловік завжди приходив до неї з квітами і двома важкими сумками. Правда, в кінці-кінців, вони зареєстрували свій шлюб і стали жити разом. Сталося це після одруження її сина. Сусідка вирішила, що молодим краще жити одним, і переїхала до свого коханого чоловіка. На щастя, все у них добре. Але, як правило, гостьовий шлюб не витримує випробування нехай і недовгою розлукою і розпадається.
Я чула, що дехто практикує «тимчасовий» шлюб, подібний роботі за контрактом у західних компаніях — укладають його на 2-3-5 років. Потім розводяться і реєструються або не реєструються знову.
Ще за радянських часів багато хто з нас читали і чули про «шведську» сім'ю. Така сім'я складається з декількох чоловіків і кількох жінок. Але все-таки найчастіше живуть разом дві пари, які ведуть спільне господарство. Цей маленький колектив не тільки спільно вирішує господарські питання, а й займається... сексом.
Проте ми так влаштовані, що майже всім рано чи пізно хочеться знайти свою половинку, створити сім'ю і жити довгі роки в любові та злагоді. І для цієї мети підходить, на мій погляд, саме традиційний шлюб. Але з одним «але»: добре б, якби всіх дітей із дитинства вчили будувати сімейні відносини, поважати свого партнера, любити його і піклуватися про нього. Подивившись, як поводиться дитина в тій чи іншій ситуації, як вона спілкується з однолітками, не тільки психологу, а й простому спостерігачеві, легко зрозуміти, які відносини в його сім'ї, чи люблять там один одного.
Дорослим, навіть перебуваючи в стадії «кипіння», не варто забувати про це і з'ясовувати відносини лише у відсутності дітей. А ще не варто соромитися демонструвати свої добрі почуття, обіймати чоловіка, дружину, дітей, робити маленькі подарунки і влаштовувати частіше сімейні свята. Дивись, і шлюб зміцниться, і народжуваність підвищиться.
Ганна Степанівна