УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКА ДРУЖБА МІЦНІЄ

УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКА ДРУЖБА МІЦНІЄ

Чим далі, тим тіснішою стає співпраця новоград-волинських освітян із їхніми польськими колегами. Вже не один рік навчальні заклади міста (зокрема, ЗОШ №4, 7, 10, гімназія, колегіум) обмінюються делегаціями учнів і викладачів із Польщею. У цьому році географія міських шкіл, що беруть участь у таких проектах, розширилася. До компанії шкіл, які стали переможцями гранту, що дає право на обмін делегаціями під егідою польсько-українського фонду PAUSI, потрапила й ЗОШ №3. До підтримки цього проекту залучилися й інші організації. Серед них — місцевий фонд «Світле майбутнє», який очолює колишній учень третьої школи Василь Веремєйчук.
У ЗОШ №3, де подібний проект реалізовується вперше, поляків зустрічали на урочистій лінійці. 15 учнів і 3 вчителів із гімназії міста Стараховіце приїхали до Новограда-Волинського майже на тиждень. Впродовж цього часу гостям обіцяють запропонувати цікаву програму, що включатиме спільні з українськими учнями відвідини новоград-волинських музеїв, проведення уроків та гуртків, екскурсію до Києва.
Як зазначив завідуючий Інформаційно-методичним центром Павло Ліневич, обмін учнями сприяє налагодженню молодіжних контактів між країнами-сусідами. Допомагає представникам обох країн краще вивчити історію, культуру, звичаї і традиції сусідніх народів.
А вже на 2 листопада заплановано візит у відповідь — делегація ЗОШ №3 вирушить до Стараховіце, польського містечка, що розташоване між Варшавою і Краковом, у Свентокжиському воєводстві.
Олег БРЮХАНОВ