Коронавірус: знову зростає захворюваність

У Новоград-Волинській міській територіальній громаді епідемічна ситуація щодо захворюваності на СOVID-19 залишається напруженою. За останній тиждень зросла кількість лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус, частіше реєструються летальні випадки через ускладнення коронавірусної інфекції. Усього за час пандемії померло 62 особи, з них 42 — жителі міста. Станом на 3 лютого зареєстровано загалом із початку пандемії 3554 лабораторно підтверджених випадки захворювання на коронавірусну інфекцію, з них жителів міста — 2800.
Із метою покращення діагностики коронавірусної інфекції в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Новоград-Волинської міської ради з січня цього року впроваджено використання експрес-тестів на визначення COVID-19. Це — швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин після тестування. У такий спосіб за скеруванням сімейного лікаря тестуватимуть осіб, які мають симптоми коронавірусної хвороби або будь-якого респіраторного захворювання. У разі отримання позитивного результату, він потребуватиме підтвердження ПЛР-тестом. Крім цього, експрес-тести повинні робити всі контактні особи та пацієнти перед плановою госпіталізацією.
Із метою зменшення захворюваності на коронавірусну інфекцію, Міністерством охорони здоров’я України затверджено Національний план вакцинації населення від СОVID-19, який визначає 5 етапів імунізації. Для проведення вакцинації, яка розпочнеться вже в березні, у КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» виділено чотири кабінети.
Протягом доби, 2 лютого, серед жителів міста виявлено 37 нових лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус та 7 нових випадків — серед жителів району.
Днем раніше серед жителів міста виявлено 3 нових лабораторно підтверджених випадки захворювання на коронавірус.
Упродовж минулих вихідних серед жителів міста виявлено 21 новий лабораторно підтверджений випадок захворювання на коронавірус та 9 нових випадків — серед жителів району.
Цими днями від ускладнень коронавірусної інфекції померли 54-річна та 74-річна жительки міста.
Станом на 3 лютого отримують лікування в амбулаторних умовах (удома) під наглядом сімейних лікарів 181 особа з лабораторно підтвердженим випадком COVID-19 (на 2 лютого — 158, на 1 лютого — 181).
На стаціонарному лікуванні в КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» наразі перебуває 56 хворих на коронавірусну інфекцію. В ізоляційному відділенні знаходиться 12 осіб із підозрою на коронавірус. Серед пацієнтів, які перебувають на лікуванні в стаціонарі, 21 особа знаходиться на кисневій підтримці, 11 осіб — у важкому стані, з них три пацієнти — на апараті ШВЛ.
Якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання (гарячку з раптовим підвищенням температури тіла, яка може коливатися від 37,4 до 40°С, появу сухого кашлю та втоми, втрату нюху та смаку та ін.), то самоізолюйтеся та обмежте контакти з іншими людьми, використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно замінювати/знезаражувати).
Закликаємо не піддаватися паніці, але бути відповідальними: за найменших ознак хвороби — телефонуйте своєму сімейному лікарю та повідомте його про свій стан та симптоми. Також із 8:00 до 16:00 ви можете зателефонувати в Call-центр: (067) 617-01-65; (050) 345-07-94; (063) 025-97-95; (044) 499-99-56.
Сімейний лікар проконсультує та збереже всю необхідну інформацію, проаналізує її та визначить, чи є ризик коронавірусної інфекції. Якщо у вас немає свого сімейного лікаря (не підписали декларацію з відповідним спеціалістом), то можна зателефонувати в Call-центр закладу — працівники центру зможуть записати вас на консультативний прийом.
Леся СТАНОВСЬКА, заступник начальника відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради