Новоград-Волинський чи Звягель?

Новоград-Волинський чи Звягель?

Міський голова Микола Боровець видав розпорядження «Про створення робочої групи з питань перейменування міста Новограда-Волинського та внесення змін до символіки Новоград-Волинської міської територіальної громади». Розпорядження №20 (о) від 28 січня 2021 року опубліковане на офіційному сайті міської ради.
«Керуючись пунктами 19, 20 частини четвертої статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи звернення громадськості щодо необхідності повернення місту історичної назви Звягель та внесення змін до символіки міської територіальної громади:
1. Створити робочу групу з питань перейменування міста Новограда-Волинського та внесення змін до символіки Новоград-Волинської міської територіальної громади та затвердити її склад.
2. Робочій групі:
2.1. опрацювати внесену громадою пропозицію щодо відновлення історичної назви міста та внесення змін до герба Новоград-Волинської міської територіальної громади;
2.2. звернутися до спеціалістів з геральдики з метою розроблення ескізу нового герба Новоград-Волинської міської територіальної громади;
2.3. внести на громадське обговорення пропозицію щодо перейменування міста Новограда-Волинського в місто Звягель та ескіз нового герба Новоград-Волинської міської територіальної громади», — йдеться в розпорядженні міського голови.
Щойно інформацію оприлюднили в мережі, вона затьмарила всі попередні проблеми новоградців-звягельчан. Ніхто більше не згадує зростання вартості енергоносіїв (і супутнє до цього підвищення тарифів на комунальні послуги); епідситуацію, пов’язану з коронавірусом; проблеми підприємців через локдаун та касові апарати; забрудненість і обміління річки Случ; якість прибирання від снігу доріг і тротуарів; житлово-комунальні міські проблеми (водопостачання, освітлення, дороги, бродячі собаки…) — натомість містяни всі сили кинули на нове обговорення. Новоград-Волинський чи Звягель — це питання вмить стало проблемою номер один для громади.
У кожної сторони — вагомі аргументи. Робочій групі доведеться непросто. Ось її склад: Боровець Микола Петрович, міський голова, голова робочої групи; Гвозденко Оксана Василівна, секретар міської ради, співголова робочої групи; Борис Наталія Петрівна, заступник міського голови, заступник голови робочої групи; Шейко Тетяна Миколаївна, головний спеціаліст організаційного відділу міської ради, секретар робочої групи; Адамович Леся Вікторівна, т.в.о. начальника відділу культури і туризму міської ради; Альяних Зінаїда Станіславівна, начальник відділу містобудування та архітектури управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради; Антонюк Павло Георгійович, начальник юридичного відділу міської ради; Бусленко Віктор Тарасович, голова Новоград-Волинського осередку Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім.Романа Шухевича (Тараса Чупринки); Ваховський Віктор Станіславович, краєзнавець (за згодою); Гончарук Віктор Васильович, депутат районної ради, координатор ініціативної групи громадськості міста; Жовтюк Олена Миколаївна, директор краєзнавчого музею; Іванюк Микола Олексійович, депутат районної ради, член ініціативної групи громадськості міста; Колотов Сергій Юрійович, депутат міської ради від фракції «Сила і честь»; Литвин Петро Михайлович, голова депутатської фракції «Народна Партія»; Мартинюк Микола Іванович, міський голова 1990-1991 років; Махновецький Олександр Петрович, депутат міської ради від фракції «Європейська Солідарність»; Наумець Ліна Дмитрівна, краєзнавець (за згодою); Овдіюк Віктор Іванович, голова постійної комісії міської ради з питань депутатської етики, дотримання законності та охорони прав і свобод громадян, депутат міської ради від фракції «Опозиційна платформа — за життя»; Рудницький Дмитро Вікторович, голова постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології та водних ресурсів, депутат міської ради від фракції «Наш край»; Сухих Андрій Юрійович, голова постійної комісії міської ради з питань бюджету територіальної громади, комунальної власності та економічного розвитку, депутат міської ради від фракції «Слуга народу»; Широкопояс Олександр Юрійович, голова постійної комісії міської ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, освіти, культури та спорту, голова депутатської фракції «Пропозиція».
Нагадаємо, що це вже не перша спроба повернути історичну назву Новограду-Волинському. Подібні події мали місце у 2018 році, розмови про це точилися й раніше.
Олег БРЮХАНОВ