КАШЛЮК — ХВОРОБА, ЩО ЛЯКАЄ ДИТИНУ

Кашлюк — гостре інфекційне захворювання із повітряно-крапельним механізмом передачі збудника. Джерело інфекції — хвора людина, котра є особливо небезпечною для оточення в кінці інкубаційного періоду.
У районі загострюється ситуація із захворюванням дітей кашлюком. Тільки в січні зареєстровано 6 випадків кашлюка, із них — 4 випадки в с.Гульськ, 2 випадки в місті.
Максимально заразний хворий — з моменту розвитку клінічних проявів хвороби. Вважається, що в катаральному періоді, а також протягом двох тижнів спастичного кашлю, 90-100% хворих виділяють збудник інфекції. Велику небезпеку для дитячих організованих колективів становлять діти і дорослі, в яких захворювання перебігає у прихованій формі.
У перебігу захворювання відзначають послідовну зміну 4-х періодів: інкубаційного, катарального, спазматичного і періоду розрішення.
Інкубаційний період коливається в межах 3-14 днів. У більшості випадків він триває близько тижня.
Катаральний період розвивається поступово, характеризується помірно вираженими катаральними явищами у вигляді сухого кашлю і нежитю із в’язкими слизовими виділеннями. Температура тіла часто підвищується до субфебрильних цифр (37,2-37,8 С). Загальний стан хворого залишається задовільним. Поступово кашель посилюється, стає нав’язливим. Наприкінці цього періоду він може проявитися нападами, особливо в нічний час. Такі хворі дратівливі, збуджені, неспокійні. Катаральний період триває від кількох днів до двох тижнів, у дорослих він триваліший, ніж у дітей.
Спазматичний період триває 3-4 тижні і більше, характеризується повторними нападами кашлю з глибоким свистячим вдихом і видихувальними поштовхами, які знесилюють хворого. Під час нападу у хворого набухають вени шиї, обличчя стає набряклим, гіперемованим, нерідко ціанотичним, на обличчі з’являється вигляд переляку. Напад нерідко закінчується блюванням з виділенням в’язкого мокротиння.
Період видужування характеризується зниженням частоти нападів кашлю: він стає слабшим і втрачає специфічний спазматичний характер, легше відділяється мокротиння, але кашель, слабкість, дратівливість і підвищена збудливість хворих зберігається ще протягом тривалого часу (упродовж кількох місяців).
Найчастішим ускладненням є пневмонія, зумовлена збудником кашлюку або приєднанням вторинної бактеріальної інфекції. У дітей до 3-х років близько 90% летальних випадків пов’язано з розвитком пневмонії. З інших ускладнень спостерігаються: гострий ларингіт зі звуженням гортані, запалення бронхіол, енцефалопатія (хвороба мозку), зупинка дихання, пупкова та пахова грижі, розриви діафрагми.
Наразі завдяки вакцинації можна уникнути інфікування й ускладнень від кашлюкової інфекції. Особливо важливим є своєчасне вакцинування дітей першого року життя, адже ця вікова група є найбільш сприйнятливою до кашлюку. Вакцинацію проти кашлюку внесено до календаря профілактичних щеплень в усіх країнах світу. В Україні планову вакцинацію здійснюють, починаючи з 3-х місячного віку дитини, комбінованою вакциною проти кашлюку, дифтерії і правця (АКДП), що включає 3 щеплення. Ревакцинацію здійснюють через 1 рік після закінчення вакцинації одноразово.
Відомо, що ризик ускладнень після інфекційної хвороби в десятки-сотні разів перевищує ризик ускладнень після вакцинації. Дотримання правильного індивідуального підходу до імунізації кожної дитини забезпечить в цілому здоров’я наших дітей.
Валентина МОКРИЦЬКА, завідуюча епідвідділом райСЕС