СНІГ ПАРАЛІЗУВАВ РОБОТУ НА «УРОЖАЇ»? ДИРЕКТОР РИНКУ ЦЕ КАТЕГОРИЧНО ЗАПЕРЕЧУЄ

СНІГ ПАРАЛІЗУВАВ РОБОТУ НА «УРОЖАЇ»? ДИРЕКТОР РИНКУ ЦЕ КАТЕГОРИЧНО ЗАПЕРЕЧУЄ

Минулої п’ятниці до редакції «Звягеля» зателефонувала жінка, котра, назвавшись приватним підприємцем, поскаржилася на незадовільний стан території ринку «Урожай». Мовляв, місця, де розташовуються торговельні намети, і доріжки для покупців недостатньо очищені від снігу — люди платять за місце, а належних умов для роботи не отримують. На анонімний цей дзвінок схожий не був, адже жінка назвала своє ім’я, номер торговельного місця на ринку та номер мобільного телефону. Яким же було здивування автора цих рядків, коли недільного дня, вже на ринку, господарка вказаного торговельного місця, як кажуть, пішла у відмову. «Я не дзвонила. Мене хтось «підставив», — пояснювала вона. Можливо, у такий спосіб хотіла уникнути відкритого конфлікту з керівництвом ринку, а, може, й справді мала місце «підстава».
Директор ринку «Урожай» Валентин Григоренко, до якого ми звернулися за коментарем щодо цієї скарги, категорично заперечив звинувачення в бездіяльності на свою адресу. Звісно, він погодився, що територію ринку очистили від снігу не до блиску, але в цілому — не гірше, ніж міські тротуари. Принаймні таких снігових завалів, що могли б паралізувати роботу ринку, не спостерігалося.
«Коли пішов сніг, у 20-их числах січня, ми жодного дня не припиняли роботу. Це при тому, що чистити територію від снігу могли тільки в другій половині дня — коли людей вже не було на торговельних місцях. Є такі місця, де машиною не під’їдеш. Там вичищали лопатами, вивозили сніг саньми. Щодня по 5-6 машин навантажували й вивозили. Через складні погодні умови базарні дні були не дуже вигідними, доводилося деяких працівників (а всього їх у штаті ринку — 40) відправляти у відпустку за власний рахунок. А згодом — викликали. І люди виходили й працювали», — пояснював Валентин Григоренко.
«Це — проста математика. Якщо сніговий покров складає, наприклад, 30 см, то на площі розміром із гектар його накопичується 3 тисячі кубічних метрів. А територія ринку становить 5 гектарів. Тож, порахуйте, скільки нам треба було розгребти й вивезти. Лише за лютий було вивезено з території базару 270 машин. Вмикали зовнішнє освітлення й працювали до пізнього вечора, щоб не допустити закриття базару.
Я тут вже 30 років працюю, можу порівняти із радянськими часами, коли діяли підприємства, де можна було замовити спецтехніку. А зараз ще й із цим проблема. Добре, що в нас є свій КамАЗ та сміттєвоз. Тож наймали тільки навантажувач. От і цієї суботи техніка працювала без зупинок із 9.00 до 15.30. Між іншим, учора (розмова відбулася у понеділок — прим. автора) до мене приходили люди й дякували. Чоловік десять було», — наводив аргументи Григоренко.
Рахувати чужі гроші — справа невдячна. Втім, директор ринку відповів на декілька питань щодо фінансово-господарської діяльності. Так, грошові надходження ринку забезпечують мінімум дві тисячі підприємців, котрі працюють по неділях, та 300-400 — по буднях. Оренда одного торговельного місця площею 2 кв. м. коштує 7 гривень на день. Стандартний намет, з якого здійснюється торгівля, займає площу трьох торговельних місць, дехто використовує здвоєні намети.

Щодо основних витрат. Лише за оренду землі, за словами Григоренка, ринок сплачує 123 тисячі гривень у рік. А ще — 1,6-1,8 млн. гривень різних видів податків. Крім цього, чималі кошти йдуть на утримання двох котелень, каналізаційно-насосної станції (яка під час активного танення снігу та при дощовій погоді за добу прокачує 150-200
кубометрів стічних вод) та прибирання сміття — як у межах ринку, так і навколо нього. Хоча прибирати за межами, каже Валентин Васильович, ринок і не зобов’язаний, але йдуть на це, щоб уникнути скандалів із жителями навколишніх будинків.
…Проблема прибирання снігу невдовзі зникне сама по собі й не турбуватиме до наступної зими. А ринок «Урожай», попри насиченість міста магазинами, залишиться своєрідним культовим місцем, адже похід на базар для більшості — це як традиція. І, звісно, мала рацію жінка, дзвінок якої до редакції став поштовхом до підготовки цього матеріалу: на центральному міському ринку мають постійно бути належні умови. Як зізнався Валентин Григоренко, кілька років тому, після критичної публікації у місцевій пресі щодо стану вбиральні, на ринку було облаштовано новий туалет. Пан Григоренко називає його «зразковим» — знаходиться у приміщенні, чистий, укомплектований засобами гігієни. Щоправда, й старий туалет не закрили. За словами Валентина Васильовича, таким чином ­подбали про тих відвідувачів ринку, котрі не зможуть (чи не схочуть) платити одну гривню за послугу. Можливо, й ця публікація стане стимулом для дирекції ринку. Тема все та ж — як не сніг, то асфальт, калюжі після дощу — приведення до ладу асфальтового покриття на ­деяких ділянках базарної території проситься вже давно.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА