СОСКА — ШКІДЛИВА ЗВИЧКА…

Актуальна для малюків та їхніх молодих батьків річ — соска-пустушка. Проте, постійно затиснута в роті, вона заважає формуванню та розвитку всієї кістково-м’язевої структури, що з часом призводить до виникнення не лише деформації зубного ряду та аномального прикусу, а й до малорухомості органів мови. У майбутньому це призводить до виникнення проблем в усіх категоріях мовлення — від звуковимови до повноцінного фразового мовлення та фонації.
Так звана «амімічність» та малорухомість м’язів обличчя з часом породжує ще один негативний наслідок — у дитини порушується правильне повноцінне дихання через ніс, що призводить до розростання та атрофії аденоїдних вегетацій (новоутворень) у порожнині носоглотки.
Щоб зрозуміти масштабний характер цієї важливої проблеми та усвідомити всю серйозність її наслідків, тут слід нагадати батькам відомості зі шкільного курсу анатомії. Порожнина носоглотки з’єднується з повітряною порожниною вуха через слухову (Євстахієву) трубу, і при постійному ротовому диханні та розростанні аденоїдів виникає втягнутість барабанної перетинки всередині вушної порожнини. А це спричиняє хронічне зниження слуху та повністю відображається на якості мови та голосу вашого малюка. Дитина не може чітко диференціювати звуки власної мови та сприймати правильну мову від оточуючих, а значить — навколишній світ!
Ще одна серйозна причина відмови від соски-пустушки — це схильність до вушних захворювань.
Коли дитина переходить на ротове дихання, — змінюється весь механізм функціонування дитячого організму, порушується дихальний ритм, відток крові від мозку і як наслідок — погіршення пам’яті, розумових здібностей, порушення складу крові, функцій серцево-судинної системи.
У дитини, котра постійно смокче соску-пустушку, може змінитися прикус, що негативно відобразиться на зовнішності малюка у майбутньому.
Соска замикає малюка на самому собі, що не дає змогу дитині активно розвиватись, у неї знижується дослідницький інтерес до навколишнього світу. Наукою доведений зв’язок соски-пустушки з випадками дитячого аутизму.
Якщо ви все ж таки вирішили використовувати соску чи пустушку для заспокоювання немовляти, то старайтесь робити це дуже рідко, а після того, як дитина заспокоїться та засне, забирайте соску з рота дитини взагалі! Коли ви спілкуєтесь із дитиною чи пестите малюка, також не давайте йому пустушку! Лише іноді, якщо вам вкрай необхідно відвернути увагу дитини, а мама не може в цей час прикласти дитину до грудей, щоб погодувати, ненадовго можна використати пустушку без особливих негативних наслідків.
Якщо все-таки грудне вигодовування затягнулось, а з соскою-пустушкою важко розлучитись, рекомендую вам використовувати наступні ігри-вправи:
• Широко відкрийте рот, ніби дивуючись: «А-а-а!» (звук необов’язковий), а потім закрийте його. Нехай дитина наслідує ваші рухи та повторює за вами.
Також, наслідуючи ваші дії, маля повинно широко посміхнутися, потім витягнути губи «в трубочку», ніби хоче поцілувати маму.

  • Нанесіть краплину грудного молока чи підсолодженої рідини (сік, напій, сироп) на верхню губу малюка — нехай дитина оближе губки.

  • Малята дуже люблять разом із мамою висовувати язика з рота та ховати його. Більш ефективних результатів ви досягнете, виконуючи вправи з малюком перед дзеркалом!

  • Якщо виконання вправи викликає затруднення, допоможіть дитині руками: це буде своєрідний перший логопедичний масаж.

  • Раджу батькам давати малюку у більш старшому віці тверду їжу (горіхи та інше). Жування — чудовий пасивний масаж всіх органів артикуляційного апарату (язик, губи, щелепи, піднебіння).

  • Навчайте дитину з раннього віку слухати мову. Для цього звертайтесь до малюка лагідною, повільною, виразною мовою, при цьому слідкуйте за власною інтонацією та голосом, чітко, правильно та виразно вимовляйте всі слова, і ні в якому разі не «сюсюкайтесь»!


Якщо вас насторожила ця інформація, то ви обов’язково згадаєте стару народну мудрість: «Що занадто — то не здраво...» й замислитеся ще раз над тим, чи варто затискати соскою чи пустушкою дитині рота, якщо вона постійно випльовує її, а потім шукати поради та порятунку у логопеда, ортодонта, психіатра, ЛОРа та психолога!
Пустушка — це перший обман, з яким зустрічається майже все людство після появи на світ!
Великих вам успіхів, терпіння, витримки та чудових результатів у вихованні здорових геніальних діток!
Лариса ЯРМОЛЕНКО, логопед КДД міськрайТМО