ЗРОБИМО РАЗОМ РІДНЕ МІСТО ЧИСТИМ І КВІТУЧИМ

ЗРОБИМО РАЗОМ РІДНЕ МІСТО ЧИСТИМ І КВІТУЧИМ

За добрим українським звичаєм, з приходом весни кожний дбайливий господар особливо ретельно прибирає свій дім та обійстя. Оскільки Новоград-Волинський — наш спільний дім, то, звісно, всім нам хочеться бачити його чистим, ошатним, квітучим. І саме у ці дні, коли розтанув сніг, а сонце дарує гарний настрій та оптимізм, розпочалися активні роботи з прибирання міста. Про те, що планується зробити з благо­устрою найближчим часом, нам розповів перший заступник міського голови Микола УСЕНКО:
— Миколо Григоровичу, які пріоритетні завдання ставите перед службою ­благоустрою?
— Насамперед, варто зазначити, що після зими виникло багато проблем у зв’язку з тим, що майже тисячу тонн піско-суміші було висипано на міських вулицях, адже зима була досить складна, і це наклало свій відбиток на весняне прибирання. Нещодавно міським головою було підписане розпорядження щодо проведення місячника з ­благоустрою.
Основні сили нині направлені на те, щоб вивезти все те сміття, яке у нас зібралося за зимові місяці — по дворах, вулицях, основних наших магістралях, по берегах річок, — на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. Це перший етап у наведенні порядку. Наступні наші кроки такі: ми плануємо у цьому році активно озеленювати місто, завдання вже отримали підприємства й організації, ведеться активна закупівля розсади, і буде організована масова висадка квітів. У середу, на нараді, яку проводив міський голова Володимир Іванович Загривий, ще раз наголошувалось на тому, що наше місто дійсно має бути квітучим. Біля кожного офісу і підприємства мають рости квіти. Традиційно в авангарді цієї ініціативи — жіноча рада на чолі з Тамарою Романівною Сахненко. Як і в минулому році, будуть конкурси, номінації на кращий двір чи балкон, на кращу установу освіти, охорони здоров’я та інші.
Наступний крок — це капітальні вкладення, які нам необхідно освоїти у цьому році для благоустрою міста. Насамперед, основна увага буде приділена продовженню ремонту наших міських доріг, околиць міста, грейдеруванню, ямковому ремонту і капітальному ремонту окремих вулиць.
Наступне — реконструкція наших світлофорів, облаштування пішохідних переходів, тротуарів центральної частини міста. Далі йдемо на околиці, де будемо робити освітлення там, де його на сьогодні немає. Крім того, передбачено у планах на цей рік реконструкцію нашого центрального Парку відпочинку, парку біля Будинку офіцерів. Там буде збудовано дитячий майданчик, відновлені пішохідні доріжки, зрізані старі дерева.
У місті в цьому році заплановані великі роботи з каналізування масиву «Смолка», розпочинаємо будівництво каналізаційного колектору від вулиці Соборності, далі — по Червоноармійській і продовжуватимуться роботи із заміни водопровідної мережі, яка, на жаль, у нас в аварійному стані — 4 кілометри 200 метрів від вулиці Червоноармійської по Ціолковського, Котляревського, Лянгуса. І ще цілий ряд інших об’єктів.
У відповідності до розроблених заходів міськвиконкому, за кожним підприємством, організацією закріплено прилеглу територію, яку вони мають прибирати. Так само наші об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, приватні підприємства, банки, установи, школи, дитячі садочки, заклади охорони здоров’я, тобто всі підприємства, організації, які знаходяться на території міста, мають чітко окреслені межі прибирання. Крім того, активно працює спільне міське комунальне підприємство «Міськкомунсервіс», нещодавно створене, де засновниками з одного боку виступила міська рада, а з іншого — приватний підприємець Роман Седлецький. Це підприємство на сьогодні має відповідну техніку для вивезення побутового сміття, для саночистки міста.
Закупили ще додатково одну велику машину для вивезення сміття з приватного сектору і з багатоквартирних забудов. Незабаром на вулицях міста з’явиться вакуумний пилосмок — сучасна машина, яка буде прибирати місто за допомогою пилосмоку — замітати і забирати бруд і сміття з проїжджої ­частини, очищати наші тротуари. Думаю, що наступного тижня ця машина вже буде у місті і приступить до роботи.
— Миколо Григоровичу, щороку багато сил затрачається на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. Цього року стало чистіше хоча б на берегах річок?
— На жаль, так само багато стихійних сміттєзвалищ особливо на околицях міста, на берегах річок, у місцях загального користування, відпочинку. Люди ставляться до цього переважно безвідповідально: якщо ніхто не бачить, то взяв та й викинув — і все на тому. Ми визначили, що у нас є приблизно десять місць, де на стихійних смітниках збирається не один КамАЗ сміття. Є менш засмічені, і там займається наше комунальне підприємство — змітають, загрібають сміття, вивозять. І підприємства, установи, організації, школи залучені до цього прибирання.
— Чи достатньо техніки, людей, щоб вирішити ці ­проблеми?
— Проблем є декілька. Перш за все, це не стільки відсутність техніки, скільки нестача фінансування. За кожну вивезену машину сміття потрібно платити кошти. Це і пальне, і заробітна плата робітникам. На сьогодні, на жаль, резерв фінансів у бюджеті обмежений. Що стосується комунальної техніки, то її дійсно не вистачає, через те розроблена програма щодо закупівлі у цьому році додаткової комунальної техніки. Це, як я вже сказав, — новий сміттєвоз, вакуумний пилосмок, грейдер для роботи на наших дорогах. Плюс вакуумна машина для Водоканалу, щоб можна було чистити нашу ливневу каналізацію, вигрібні ями, плюс машина, яка безпосередньо очищатиме ливневу каналізацію, — вона багато років тому побудована і практично ніхто не займався її ремонтом чи відновленням. Купуємо ще один потужний екскаватор для Водоканалу. Це те, що буде придбано ­найближчим часом.
— Миколо Григоровичу, є ті, кого захопить прибирання, а є і ті, які не поспішатимуть. Як влада планує впливати на тих, хто проігнорує це питання?
— У нас працює інспекція з благоустрою, яка займається контролем за наведенням порядку навколо осель та підприємств, попереджує, складає відповідні приписи, якщо немає реакції — виписуються штрафи. До речі, зараз вони суттєво збільшилися. Мінімальний штраф приватній особі — 340 гривень, а керівникам підприємств, установ, організацій — від 850 до 1800 гривень. Це серйозна сума, і наша інспекція активно використовує ці важелі. Щомісячно виписується близько 30 протоколів, і винних притягують до відповідальності.
— Миколо Григоровичу, а чи будуть проводитися колективні заходи з прибирання міста, скажімо, загальноміські суботники?
— Ми налаштували керівників наших підприємств, установ, організацій, аби вони працювали у зручні для них дні. Це може бути час після роботи чи вихідні, дивлячись, у кого який графік. А що стосується загальноміського заходу, то розпорядженням голови буде проведено 12 квітня так званий «чистий четвер» — це масовий суботник, в якому візьмуть участь всі установи і організації, які до цього часу не навели порядок на закріплених за ними територіях.
Крім того, ми звертаємось до всіх громадян, які доглядають за могилами рідних на кладовищі, з проханням, аби вони до поминального тижня навели там порядок. Повиносили сміття у спеціально відведені місця, на дорогу, на тротуар, де його приберуть нашим комунальним транспортом. Прохання, аби ніхто не спалював сміття на території кладовища. Так само будуть дбайливо доглянуті наші пам’ятники по місту. Цим займається відділ культури разом із освітою, підключаємо школярів. Сподіваюся, що всі разом ми дійсно зробимо наше місто чистим і квітучим.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА