ЗА БРАКОНЬЄРІВ БЕРУТЬСЯ ПО-СЕРЙОЗНОМУ

ЗА БРАКОНЬЄРІВ БЕРУТЬСЯ ПО-СЕРЙОЗНОМУ

3 березня Микола Усенко, перший заступник міського голови, провів нараду, на якій розглядалося одне, але досить таки важливе питання: Случ під час нерестового періоду.
На зустріч були запрошені Валерій Засуха, державний рибінспектор, Ігор Левченко і Анатолій Кудрявцев, представники від «Громади рибалок», Володимир Прокошин, начальник служби охорони громадського порядку, Микола Цілик, заступник начальника рятувальної станції, старший водолаз, Світлана Чачина, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю, Наталя Дитиненко, спеціаліст з екологічних питань міськвиконкому.
— Які заходи потрібно вжити для того, щоб риба як слід віднерестилася, аби примножилися її запаси, і як дати відсіч браконьєрам? — насамперед поцікавився в державного рибінспектора Микола Григорович.
— Боротися з браконьєрством, — сказав Валерій Засуха, — нелегко, коли бракує пального, спеціальної техніки, спорядження, але робимо все можливе, щоб нечесних на руку рибалок було менше. Разом із тим, добре, що створилася така організація як «Громада рибалок». Завдяки їм становище на водоймищах набагато поліпшилося. Ці хлопці до своєї роботи залучають багатьох рибалок, які, бачачи тепер ­прояви браконьєрства на річках, телефонують рибінспекторам, повідомляють про порушення. Та ось біда — браконьєри з денного промислу перейшли на нічний. Тепер їх виявити складніше, проте, працюємо і вночі. Ось минулої ночі затримали двох браконьєрів, які тільки розставили сітки. До речі, серед них був і стоматолог однієї із приватних фірм. Також зловили трьох раколовів із ліхтарями. Нещодавно піймався ще один злісний браконьєр, котрий не давав спокою рибалкам у районі пішохідного мосту і вже притягався до відповідальності, заплативши штраф у кілька тисяч гривень. Але, щоб робота була ефективнішою, потрібне пальне.
Проте, браконьєри лишаються, і вони далі продовжують свавілля на водоймищах, тому основну увагу на нараді було зосереджено саме на тому, як краще організувати роботу з охорони річок у нерестовий період.
Тому міська влада вирішила допомогти рибінспекторам пальним, залучаючи для цього підприємців, виділять певні кошти і з міського бюджету. Допомагатимуть моторним човном і працівники з рятувальної станції. А Володимир Прокошин навіть пообіцяв підключити до цієї роботи свої підрозділи з охорони громадського порядку.
Як бачимо, за браконьєрів беруться серйозно. Беруться ті, кому небайдужа доля наших водоймищ.
Під кінець наради Микола Усенко пообіцяв, що й надалі триматиме під контролем питання охорони водоймищ, і подібні зустрічі проводитимуться частіше. Бо ж мета одна — якнайшвидше побороти у нас браконьєрство.
Микола МАРУСЯК