ХАРЧУВАННЯ ВАГІТНИХ

Кожна майбутня мама знає про те, що правильне харчування є однією з необхідних умов для нормального перебігу вагітності, росту й розвитку майбутньої дитини. Помилки в харчуванні вагітної жінки можуть не спричиняти помітного впливу на її організм, але для дитини може обернутися найважчими наслідками. Тому, якщо Ви маєте намір прикласти всі зусилля для того, щоб ваше маля народилося сильним й здоровим, ця стаття — для Вас.
Погодьтеся, що наше звичайне харчування досить одноманітне. Більше того, за всіх часів було вкрай складно забезпечити вагітних жінок різноманітними компонентами правильного харчування.
Природа подбала про те, щоб за будь-яких обставин майбутня дитина одержувала необхідні для розвитку речовини. Звідки? Так з Вашого ж організму, який має величезні компенсаторні можливості. Але якщо Ви не будете поповнювати свої «запаси», Ваш організм відреагує на це підвищеною стомлюваністю, головним болем, запамороченням, задишкою, порушенням апетиту, токсикозами й т.д.
І, нарешті, найголовніший аргумент: якщо повсякденне харчування вагітної жінки настільки незначне, що навіть її власному організму потрібна екстрена допомога, то про яке здоров’я дитини може йти мова! Не хочеться наводити перелік всіх можливих наслідків для маляти такого легковажного відношення до свого організму вагітної — прогноз дуже невтішний. Отже, вибір зроблений. Тепер скористайтеся порадами, які цілком здійсненні навіть при обмеженості вибору продуктів і важливі для збереження здоров’я матері й дитини.
ПЕРША порада: Не намагайтеся їсти «за двох», бажаючи дати майбутньому маляті підвищену кількість певних живильних речовин. Найважливіша умова правильного харчування — не кількість їжі, а розмаїтість і гарна засвоюваність продуктів. Саме ці якості їжі забезпечують нормальне постачання необхідними речовинами плід, який розвивається.
ДРУГА порада: вагітним жінкам не слід різко міняти свої харчові звички, якщо, звичайно, серед них не було пристрасті до алкоголю, повного виключення з харчування тваринних білків, а також інших брутальних порушень принципів раціонального харчування. Якщо до вагітності ваше харчування було повноцінним і різноманітним, у першій половині вагітності воно може залишатися без змін.
ТРЕТЯ порада: меню вагітних жінок повинне по можливості включати всі основні види продуктів: молоко й молочні продукти, м’ясо й м’ясопродукти, рибу, птицю, яйця, хліб, макарони й крупи, овочі, ягоди, фрукти, соки, кондитерські вироби. Пам’ятайте, немає продуктів абсолютно поганих або, навпаки, абсолютно хороших! І лише їхнє сполучення в розумних кількостях може забезпечити майбутню матір і плід всіма необхідними живильними речовинами.
Раціон вагітної жінки повинен містити достатню кількість усіх незамінних харчових речовин-амінокислот, важливим джерелом яких служать різні продукти тваринного походження — м’ясо, молоко, яйця, риба, а також бобові — квасоля, соя, горох, поліненасичених жирних кислот, які надходять в організм у складі рослинної олії, а також жирів, круп; вітаміни, мінеральні солі й мікроелементи, джерелом яких служать різні види продуктів — від м’яса, риби та яєць до овочів, фруктів і круп.
ЧЕТВЕРТА порада: якщо в першій половині вагітності немає особливої необхідності в яких-небудь жорстких обмеженнях у харчуванні, то в другій половині доцільно обмежити прийом рідини (до 3-4 склянок в день, включаючи суп, чай, молоко та інші напої) і солі (готовити страви без солі й досолювати їх невеликою кількістю на столі). Це необхідно для профілактики набряків і нормалізації артеріального тиску. У цей період слід почати варити, тушити, (а не смажити) страви з м’яса та риби.
П’ЯТА порада: постарайтеся більш ретельно, ніж раніше, пережовувати їжу: оптимально жувати кожен шматочок 30-50 разів. Не наїдайтеся перед сном. Цим Ви поліпшите процес травлення, і Ваш організм одержить набагато більше живильних речовин.
ШОСТА порада: дуже важливо, щоб Ваш кишечник регулярно спорожнювався. Це необхідно для звільнення організму від продуктів неповного окислювання, що утворюються в організмі матері та плоду. Із цією метою варто ширше використовувати в харчуванні продукти, багаті рослинними волокнами і стимулюють рухову активність кишечника. До числа таких продуктів відносяться хліб з борошна грубого помелу (житній, український та ін.), особливо збагачений висівками (лікарські булки, висівковий хліб і т.п.); гречана, вівсяна, перлова, пшоняна крупи; чимало овочів і фруктів, у тому числі морква, буряк, яблука, сухофрукти, соки з м’якоттю.
ОБМЕЖЕННЯ В ХАРЧУВАННІ
Існує цілий ряд продуктів, котрих майбутній мамі в будь-якому разі потрібно уникати вже на самому початку вагітності. Це, насамперед, шкідливі для майбутнього маляти смакові добавки й «порожні» калорії, які часто містяться у промислових продуктах харчування:

  • м’ясні й рибні консерви

  • копченості;

  • соління;

  • продукти у вакуумній упаковці;

  • будь-які ковбаси, сосиски;

  • готові пельмені;

  • курячі рулети;

  • рибні й крабові палички.


Протягом усієї вагітності рекомендується обмежувати кількість рафінованих вуглеводів, що вводяться з їжею, (цукру, борошна вищих сортів, кондитерських виробів, цукерок), тому що вони можуть ви- кликати алергію у матері, і в плоду, порушити обмінні процеси, приводити до розвитку ожиріння у вагітних і надмірної маси у немовлят.
У другій половині вагітності варто також зменшити вживання маринованих продуктів, міцних м’ясних бульйонів, гірчиці, хрону, інших гострих страв і приправ, що погіршують функцію нирок.
З напоїв варто виключити домашні наливки та настойки (як і будь-який алкоголь), а також відмовитися від звички пити зранку каву, замінивши її на відвар шипшини або неміцний чай з варенням.
РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ
У першій половині вагітності рекомендується 4-разовий прийом їжі (1-й сніданок становить 30% добової калорійності раціону, 2-й сніданок — 15%, обід — 35%, вечеря — 20%).
У другій половині вагітності для зменшення тиску на плід краще перейти на 5-6 разове харчування (відповідно меншими порціями).
Одночасно необхідно правильно розподіляти продукти протягом дня. Через те, що білки підвищують обмін речовин, збуджують нервову систему й довше затримуються в шлунку, то м’ясо, рибу і яйця рекомендується вживати на сніданок і обід, а вечеря повинна складатися з молочних і рослинних страв.
ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ
У першому триместрі вагітності ваше харчування залишається звичним. Можна лише рекомендувати скоротити зайву калорійність їжі за рахунок кондитерських виробів, вершкового масла, сметани або хлібу. Замініть булочки до чаю хрусткими хлібцями з харчовими волокнами. Якщо будете вживати молоко й кисломолочні продукти зниженої жирності (0,5-2,5%), то збережете стрункість і одержите більше кальцію.
У другому триместрі обмеження калорійності харчового раціону — уже необхідність. Жінку хилить у сон, фізичні навантаження помітно скорочуються. У цей період легко утворяться жирові відкладення, адже організм уже адаптувався до свого нового положення і накопичує живильні речовини. Набагато легше попередити надлишкову вагу, ніж потім ліквідувати її. Кількість цукру (варення або цукерок) не повинне перевищувати 40 г. у день.
У третьому триместрі , коли маля активно росте, енергетичну цінність харчового раціону Вам доведеться збільшити до 3000-3100 ккал.
ЗРАЗКОВИЙ ПЕРЕЛІК ПРОДУКТІВ НА ДЕНЬ ДЛЯ ДРУГОГО/ТРЕТЬОГО ТРИМЕСТРУ

  • Риба — 200 г;

  • м’ясо — 100 г/110 г;

  • сир нежирний — 200г/250г;

  • молоко 1,5% жирності — 300 мл;

  • сметана — 20 г;

  • масло вершкове — 10-15 г;

  • олія рослинна — 20 г;

  • яйце — 1 шт;

  • цукор — 30 г;

  • хліб житній — 100 г / 150 г;

  • пшеничний з висівками — 100 г;

  • крупа гречана — 50 г;

  • картопля 150 г/180 г;

  • капуста — 100 г / цвітна капуста — 100 г;

  • буряк — 100 г;

  • цибуля — 35 г;

  • томати, огірки та інші овочі — 250 г;

  • фрукти і ягоди — не менш 300 г;

  • родзинки, курага або інжир — 100 г.


Галина РАТОШНЮК, лікар акушер-гінеколог