ВІД ЛИПИ СТРУМУЄ ЗДОРОВ’Я

Повітря наповнюється медовим ароматом. Це розпускає свої ніжні напівзонтички липа і приваблює бджілок, інших комах. Видимо-невидимо збирачок меду обсідає медодайну липу, щоб принести в щільники нектар, який вони згодом перероблять на «липець» — найкращий за якістю мед. З одного гектара липового гаю, якщо сприяє погода, бджоли можуть зібрати 800-900 кг меду — неперевершеної за цілющістю речовини. Лише за цю здатність липи її треба глибоко шанувати.
Однак липа славиться і своєю класною деревиною, придатною для виготовлення ложок, мисок, кухлів, діжок. А в минулі століття користувалися ликом липи, щоб плести рогожки, кошики і личаки — дуже зручне взуття. Для цього обдирали кору, і дерево стояло голе, як... «липка».

Сьогодні можна побачити, як дерево знову нівечать, ламають гілки, аж тріск іде. Але вже задля того, щоб побільше назбирати липового цвіту. Це варварство.
А як правильно збирати цвіт липи? Розпочинати заготівлю треба тоді, коли більша частина квіток уже розпукла, а менша — ще в бутонах. Не годиться збирати мокрі суцвіття та ті, де частина квіток відцвіла. Щоб не завдати великої шкоди дереву, слід користуватися драбинами, секаторами чи садовими ножицями, аби зрізати буйноцвітні гілки довжиною 20-30 см. Згодом із них обірвати суцвіття разом із приквітками, розстелити тонким шаром (3-5 см) під дахом чи в приміщенні з доброю вентиляцією. Не пересушувати! Тоді вийде сировина для лікування багатьох хвороб, придатна протягом 2 років.
Звісно, найбільше використовують потогінну, протизапальну та жарознижувальну здатність квіток у разі застудних захворювань: запалень дихальних шляхів, ангіни, грипу. Використовують настій: 2 ст.л. подрібнених квіток заливають 1 склянкою окропу, п'ють теп­лим після 20-хвилинного настоювання по 1-2 склянки на ніч, а протягом дня — 100 мл тричі за 30 хв до їди. Як потогінний засіб ще ліпше діє суміш: липовий цвіт, ягоди малини, листки підбілу, кора верби білої, насіння ганусу (по 1 ст.л.), заварити 1 ст.л. 2 склянками окропу, настояти 20 хв. Настій п'ють по 2 ст.л. 5-6 разів на день. Разом із потом виходить хвороба. Хворим на трахеїт та бронхіт корисно вживати відвар: 1 ст.л. суміші квіток липи, бузини чорної, трави фіалки триколірної, насіння кропу (усього порівну) настояти в 1 склянці води 2 год, кип'ятити 3-5 хв., через 15 хв процідити. Вживати теплим по 100 мл 5-6 разів на день.
У народній медицині липу використовують значно ширше. Щоб позбутися запальних процесів у нирках чи сечовому міхурі, готують настій: беруть рівні частини цвіту липи, ромашки, чорної бузини, звіробою та ­листя ожини — 1 ст.л. заварюють 1 склянкою окропу, настоюють до охолодження і п'ють на ніч по 2 склянки. Цю суміш рекомендують хворим із нирковокам'яною хворобою.
Болісне сечовипускання: 1 ст.л. цвіту липи заварити 1 склянкою окропу, кип'ятити на водяній бані 15 хв., настояти 2 год., процідити. Пити по 0,5 склянки тричі на день.
Враховуючи властивості липи активізувати виділення шлункового соку, секрецію та відтік жовчі, справляти м'яку заспокійливу дію, цвіт липи додають до сумішей, якими лікують хвороби шлунка, кишок, печінки, нирок. Так, для лікування підвищеної кислотності шлункового соку змішують липовий цвіт, насіння льону, листя м'яти, корінь аїру та плоди фенхеля (порівну).
1 ст.л. суміші заварюють склянкою окропу, настоюють 30 хв. П'ють натще по 50 мл протягом місяця.
У разі виразки шлунка і дванадцятипалої кишки заварюють 1 склянкою окропу 1 ст.л. суміші квіток липи, ромашки, плодів фенхеля (порівну), настою­ють 20-30 хв., п'ють тричі на день по третині склянки.
Корисно цвіт липи вживати хворим на цукровий діабет: 2 ст.л. залити 2 склянками окропу, настояти 30 хв., процідити, пити гарячим.
Липовий чай (1 ст.л. квіток залити склянкою окропу, настояти 10 хв.) допомагає позбутися головного болю, корисний для хворих на атеросклероз, із запаленнями печінки. П'ють його під час психічних розладів.
Входить липовий цвіт до складу сумішей для лікування нервового збудження: квіти липи, ромашки, траву меліси та деревію (1:1:2:1) змішати, 1 ст.л. суміші залити склянкою окропу, настояти 30 хв. Пити тричі на день по 50 мл.
У разі великого нер­вового потрясіння, частих запаморочень, судом дорослі мають приймати вранці та в обід перед їдою по 1 ч. л., а на ніч — по 1 ст.л. настою свіжого висушеного цвіту (наповнену ним банку, не пресувати, залити горілкою, настояти 3 тижні). Дітям у разі зазначених станів дають настій липового цвіту по 50 мл 3-4 рази на день (1 ст.л. сировини залити 1 склянкою окропу, настояти 1 год., процідити).
Липовий цвіт має широке зовнішнє застосування. Його настоєм (2 ч. л. залити склянкою окропу) полощуть ротову порожнину у разі запалень (ангіна, ларингіт, стоматит, гінгівіт). Настій годиться для протирання жирної шкіри на обличчі. Мішечки з розпареним цвітом прикладають на ніч на суглоби, уражені подагрою чи ревматизмом. Ванни з липовим цвітом рекомендують нервовохворим (100 г сировини кип'ятити в 2 л окропу протягом 5 хв., настояти, додати у воду). У суміші з квітками ромашки лікарської (60 г) використовують цвіт липи (40 г) для спринцювання вранці та ввечері в разі запальних статевих хвороб у жінок.