ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ — ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ

14 ЛИСТОПАДА — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДІАБЕТУ
День діабету проводиться під егідою Міжнародної Діабетичної Федерації і Всесвітньої організації охорони здоров’я. Ця одна з основних подій року проводиться в день народження канадського фізіолога Бантинга, який відкрив гормон інсулін. Цей день нагадує людям про проблеми цього захворювання, про необхідність об’єднати зусилля державних та громадських організацій, фармацевтичних компаній, лікарів, пацієнтів для того, щоб змінити ситуацію до кращого.
Цукровий діабет — найпоширеніша ендокринна патологія серед осіб працездатного віку. При цьому число таких хворих постійно зростає у всіх країнах, що дозволяє говорити про глобальну епідемію цукрового діабету в сучасному світі. ООН поставила цукровий діабет в один ряд зі СНІДом, туберкульозом. За даними ВООЗ, більше як 170 млн. людей у світі хворіють на цукровий діабет. В Україні офіційно зареєстровано більше 1 млн. хворих на цукровий діабет, що складає більше 2% населення. За останні роки захворюваність в Україні зросла практично у двічі. 160 тисяч хворих потребують лікування інсуліном, в т.ч. 8 тисяч дітей. Дитяча захворюваність постійно зро-стає, щорічно в Україні діабет 1-го типу з’являється приблизно у 800 дітей та 250 підлітків. При цьому захворюванні порушуються всі види обміну речовин, уражається більшість органів і систем організму, що швидко приводить до виникнення ускладнень, які є головною причиною ранньої інвалідизації.
Цукровий діабет у дитини — це проблема не лише самої дитини, а насамперед її оточення. Дитина не відчуває плинності часу, вона не планує майбуття, не має страху перед ним. А саме страх охоплює батьків та рідних дитини, страх перед невиліковністю хвороби, необхідністю щоденного ін’єкційного введення інсуліну. Обмежень у харчуванні, звужування кола майбутньої професійної діяльності. Цукровий діабет у дітей виникає внаслідок нестачі гормону, що зменшує вміст глюкози крові — інсуліну. А тому іншого шляху лікування, окрім введення інсуліну з зовні, хворої на діабет дитини немає. Постає проблема першого кроку. І його рішуче треба зробити. Відкинути страх, подякувати вченим, які винайшли інсулін, довіритись лікарям, які будуть лікувати вашу дитину, набратись мудрості та терпіння. Мудрості — аби не блукати манівцями в пошуках непевної істини, і терпіння — бо терпіти доведеться за себе і свою дитину. У дитини, яка захворіла на діабет, попереду — все життя з цим захворюванням. Успішність цього життя залежить від оточення дитини та її самої, прагнення якісного життя — це кредо кожного хворого на цукровий діабет.
Ю.НАЙДЮК, дитячий ендокринолог