РУСЛАН КИРИЛЮК: «МАЄМО ЗДОБУТКИ, ПРОТЕ НЕ ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ПРАЦІ СЕЛЯНИНА...»

РУСЛАН КИРИЛЮК: «МАЄМО ЗДОБУТКИ, ПРОТЕ НЕ ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ПРАЦІ СЕЛЯНИНА...»

Напередодні професійного свята аграріїв — Дня працівника сільського господарства — відбулася наша розмова з начальником управління агропромислового розвитку РДА Р.М.КИРИЛЮКОМ. Руслан Миколайович коротко охарактеризував, наскільки успішним був цей сільськогосподарський рік, та які питання і проблеми постають сьогодні перед тру-дівниками полів і ферм Звягельщини:


— Цього року, незважаючи на всі негаразди, аграріям справді є чим пишатися. Новоград-Волинський район відрізняється від інших складових Житомирщини тим, що на його території вдало поєднується ведення майже всіх галузей сільськогосподарського виробництва нашої області. Північні райони, використовуючи своє грунтово-кліматичне положення, зокрема, займаються веденням тваринництва, виробляють корми, вирощують хміль, льон, жито та овес. Південь, маючи більш родючі землі, робить ставку на вирощування зернових, в основному пшениці, ріпаку, кукурудзи та сої. А на Звягельщині все це, як вже наголошувалось, гармонійно поєднується.
— Якими були здобутки хліборобів у цифрах і показниках?
— Намолочено по всіх категоріях господарств зерна 95,0 тисяч тонн у вазі до доробки, а це майже на 30,0 тисяч тонн більше до минулого року. Середня врожайність склала 31,5 центнерів з гектара, тобто по даному показнику досягнуто найвищого результату за роки незалежності нашої держави. Маємо по валовому збору зерна перше місце в перехідній зоні нашої області. Беззаперечними лідерами є підприємства СТОВ «Птахівник» та ТзОВ «Корецький аграрій». Наші передові хлібороби зібрали разом з кукурудзою на зерно на двох майже 35,0 тисяч тонн зерна, що складає 39% загальнорайонного валу.
Закладено непоганий фундамент і під урожай 2009 року, зокрема посіяно озимих культур по всіх категоріях господарств на площі 16,8 тисяч гектарів, у тому числі на зерно 14,3 тисяч гектарів, що майже на одну тисячу гектарів більше до минулого року.
Чільне місце займає Новоград-Волинщина в області і з вирощування льону-довгунця. У поточному році вироблено 1590 тонн льонотрести, по валовому збору — це другий обласний показник після Ємільчинського району. Хоча по якості, технології вирощування та врожайності льону наш район є лідером, а вся заслуга в цьому льонарів СТОВ «Агросоюз» с.Орепи.
Вирощують у нас і таку нетрадиційну для Полісся технічну культуру, як соя. Валовий збір її зерна становить 1,5 тисяч тонн, середня врожайність — 15 центнерів з гектара.
Не відстаємо також і в галузі ріпаківництва. На сьогодні ця культура користується великим авторитетом у всіх країнах світу, а тому і наш район постійно нарощує виробництво основної продукції ріпаку. На сьогодні валовий збір насіння становить 2 тисячі тонн (+1200 тонн до минулого року). Крім того, закладено і непоганий фундамент на наступний рік — посіяно 2000 гектарів озимого та планується посіяти 500 гектарів ярого ріпаку.
— В одному із минулих матеріалів ви вже згадували про те, що на Поліссі, нарешті, відроджується картоплярство. Який стан справ на даний момент у цій галузі?
— Картоплярство відроджується, з кожним роком ситуація в цій галузі покращується. Лише 1 гектар саджали в сільгосппідприємствах району картоплі ще у 2006 році. В поточному ж, — господарства зібрали вже з 83 гектарів понад 2000 тонн бульб (+500 тонн до минулого року), при середній врожайності 250 центнерів з гектара. Картоплярством сьогодні займаються фермерські господарства «Аделаїда», Кредо» та «Баур ММ».
Вирощують на Новоград-Волинщині також овочі, хміль, олійні культури.
— Що стосується сучасних технологій, то наскільки інтенсивно вони впроваджуються на полях Звягельщини?
— Сучасні технології рослинництва нині дійшли і до най-віддаленіших населених пунктів Новоград-Волинщини: таких сіл як Тальки та Немильня, де такий серйозний інвестор як УМК («Українська молочна компанія») закупив для обробітку грунту найсучаснійшої техніки на 6 мільйонів гривень. Також ще один інвестор, «Галексагро», вкладає кошти у напрямку організації органічного землеробства — вирощування сільськогосподарських культур без застосування мінеральних добрив і пестицидів. Ця робота проводиться на землях таких сіл як Стрієва і Кануни, де вже по 5-6 років поля взагалі лугували. За такими ж методами працює ще 6 господарств Новоград-Волинщини.
Крім того, Чижівська паперова фабрика на базі фермерського господарства «Колос» створила в Кикові спільне підприємство, яке обробляє 700 гектарів ріллі, вирощуючи зернові культури. Вони також закупили високопродуктивну сільськогосподарську техніку.
Варто зазначити, що уже будується і монтується на базі Токарівського «Птахівника» у селі Дідовичі найсучасніша сушарка та комбікормовий завод, котрий даватиме 500 тонн продукції на добу. Так що можна сміливо говорити про інтенсивне впровадження новітніх технологій на теренах Звягельщини.
— Чи спостерігається хоч якийсь позитив у тваринництві?
— На жаль, продовжується спад виробництва продукції тваринництва. Головними чинниками, що стримують процеси стабілізації чисельності поголів’я худоби, а відтак і обсягів виробництва продукції тваринництва, є диспаритет цін. Але, незважаючи на негаразди, Новоград-Волинський район залишається одним із кращих в області з виробництва продукції тваринництва.
Відчутний відсоток займаємо по виробництву молока, м’яса та яєць. Зокрема за 10 місяців поточного року сільгоспвиробниками вироблено 7848 тонн молока, 1160 тонн м’яса тварин та птиці, вироблено 29,4 мільйонів штук яєць. Окремо потрібно відзначити тваринників ПСП «Граніт», СТОВ «Птахівник», Новоград-Волинський ЗВК, СТОВ «Оберіг», ПП «Поляна» та ПОСП «Перемога», СТОВ ім.Б.Хмельницького та ПП «Оранта», в яких сконцентровано понад 75 відсотків загального виробництва продукції тваринництва.
— Скільки голів великої рогатої худоби утримується в господарствах району?
— На 1 листопада 2008 року у сільгосппідприємствах району нараховується 9,9 тисяч голів великої рогатої худоби, питома вага якої в загальнообласній чисельності становить 9 відсотків — це четвертий показник серед районів області. З них 3,9 тисячі голів корів — третій показник після Попільнянського й Овруцького районів.
У поточному році очікується виробити валової продукції рослинництва та тваринництва на суму 90,7 мільйонів гривень.
— Чи отримують аграрії допомогу з боку держави?
— Як свідчить світовий досвід, сільськогосподарське виробництво є високозатратним, і отримання високих досягнень майже неможливе без державної допомоги. Станом на 1 листопада 2008 року для підтримки сільгосптоваровиробників у район надійшло з державного бюджету 5,7 мільйонів гривень. Також у поточному році сільгосппідпри-ємствами району придбано техніки на суму 16,6 мільйонів гривень, в тому числі на 11,3 мільйонів гривень техніки зарубіжного виробництва та на 5,3 мільйонів гривень вітчизняного виробництва.
Виробництво продукції полів і ферм в умовах ринкової економіки — це складний і завжди ризикований бізнес, тому якими б не були високими показники по надою, привісах, валовому збору чи урожайності,— все в кінцевому результаті вимірюється в отриманих прибутках чи понесених збитках.
— Зрозуміло, що основним показником будь-якої ділової діяльності є прибутковість підприємств. Який в цілому цей показник по району в аграрній сфері?
— По очікуваних результатах фінансово-господарської діяльності 22 сільгосппідпри-ємства будуть прибутковими. Сума прибутку становитиме 19,2 мільйонів гривень.
— Руслане Миколайовичу, які підприємства району за показниками своєї діяльності можна було б назвати як найуспішнішими в галузі сільського господарства?
— По перехідній зоні — це СТОВ «Птахівник», ТОВ «Корецький аграрій», ПСП «Граніт», а по поліській зоні — це ЗВК «Новоград-Волинський», ПСП «Перемога» та СТОВ «Оберіг», якими вироблено найбільше валової продукції. Загалом по району вироблено валової продукції на 1 мільйон більше, як торік. Рівень рентабельності в середньому становить 27%. Хоча маємо і певні проблеми: не зупинено спад тваринництва, що пов’язано з факторами, які не залежать від праці селян, а від ситуацій, що складаються в державі. Так, не спрацювала заборона ввезення продукції тваринництва з-за кордону, що зробило вітчизняний ринок не захищеним і встановило такі ціни, що аж ніяк не задовольняють вітчизняного виробника. На жаль, не до кінця ефективно використовуються кошти у державних програмах, а датування лишається на рівні показників минулого року.
— Чи охоче йдуть у село інвестори?
— У поточному році на території району розпочали господарську діяльність такі інвестиційні компанії, як ТОВ «Укра-їнська молочна компанія» (спеціалізація підприємства — утримання молочного стада ВРХ, виробництво продукції тваринництва, придбано високопродуктивну техніку, укладаються договори на оренду земельних часток з власниками земельних часток терміном на 10 років на території сіл Барвинівка, Яворівка, Тальки, Лебедівка), ПП «Галекс-Агро» (спеціалізація — галузь рослинництва).
— Руслане Миколайовичу, що б ви хотіли побажати трудівникам полів і ферм напередодні їх професійного свята?
— Нехай не переводиться селянський рід на українській землі, а праця відданих їй трударів буде належно оцінена. Велика подяка Вам за любов до землі, терпіння і витримку. Нехай нива щедро колоситься, а добробут і злагода прийдуть у кожну домівку.
Низький Вам уклін та хліборобське спасибі за Вашу щоденну і нелегку працю, козацького здоров’я Вам і Вашим родинам, щастя, оптимізму та нових звершень в ім’я розквіту України!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА