ПРО АКТ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ У 1941 РОЦІ У ЛЬВОВІ

Про цю подію почали говорити в роки незалежності. 30 червня 1941 року в будинку «Просвіти» у Львові було проголошено Акт відновлення Української держави. У місті, окупованому німецькими військами, цю акцію здійснили Українські Національні Збори, що складалися із представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону «Нахтігаль».
На башті Князівської гори у Львові підняли національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословення митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.
Акт 30 червня 1941 року засвідчив усьому світові і, зокрема, Німеччині, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде боронити її власними грудьми перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України.
Національні збори у Львові створили уряд — Українське державне правління — на чолі з Ярославом Стецьком, дещо пізніше було організовано Українську національну раду, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький.
Звістку про відновлення Української держави понесли на Східну Україну три похідні групи бандерівців, які повсюди створювали українську адміністрацію та осередки ОУН.
На церемонії проголошення Акту був присутній представник німецької армії, колишній полковник УГА, професор Ганс Кох. За словами Ярослава Стецька, він намагався перешкодити проголошенню Акта. Кох у своєму виступі підкреслив, що у плани німецької влади не входить створення української держави. Окупанти відкинули спробу українців будувати власне самостійне життя.
Згодом гітлерівці вимагали від Проводу ОУН відкликати Акт. Отримавши відмову, вони почали переслідувати націоналістів. 5 липня 1941 року гестапівці заарештували Степана Бандеру, Ярослава Стецька та близько 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно. Довідавшись про Акт проголошення самостійної України, Гітлер наказав знищити рух Бандери.
З нагоди 71-ї річниці проголошення Акту про відновлення Української держави, патріотичні сили Новограда-Волинського проводитимуть мітинг, який відбудеться 30 червня, о 10.30, біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Запрошуємо всіх небайдужих взяти участь у зібранні.
А.ГОРЛЕНКО