НАРЕШТІ ВІДКРИЛИ БЮВЕТ НА ВУЛ.ПУШКІНА

НАРЕШТІ ВІДКРИЛИ БЮВЕТ НА ВУЛ.ПУШКІНА

Будівництво бювету на вул.Пуш­кіна розпочалося ще у 2006-му році. Свердловину тоді зробили, але різні причини стали на заваді появи у місті нового питного джерела. «На початку громада виявилася не готовою до того, аби внести пайову­ частку у міжнародний проект з підтримки муніципальних ініціатив ПРООН, — розповів головний керманич «бюветної справи» Віктор ПРИСЯЖНИЙ. — Замість трьох місяців, передбачених санітарними нормами, бювет спорудили через... 60. За цей час вода застоялася, у ній утворилося багато марганцю і заліза. Довелося боротися із цим впродовж усього 2011 року, коли відновилося будівництво. І ось, зрештою, справу доведено до кінця». У четвер, 23 серпня, мешканці ОСББ «Звягель» нарешті святкували довгоочікувану подію — відкриття бювету.
Загальна вартість проекту — 272 тисячі 422 гривні. Як і належить ПРООНівським проектам, участь у реалізації, окрім міжнародної організації, взяли міська влада та мешканці мікрорайону. Внесок громади у будівництво склав 28 тисяч 422 гривні, міська рада профі­нансувала 184 тисячі, ПРООН — 60 тис.грн. За словами очільниці Водоканалу Алли ЛЕВИЦЬКОЇ, завдяки зусиллям відповідних служб та небайдужих людей, воду у бюветі приведено до належної якості, що відповідає усім необхідним нормам. Окрім, щоправда, показників жорсткості, через що воду потрібно кип’ятити. До речі, наша підземна вода, у тому числі в криницях, скрізь має підвищену жорсткість. І якщо на інших місцевих бюветах вже є установки з очищення води, то згодом відповідне обладнання буде встановлене й тут.
— Було затрачено великі кошти на те, аби очистити воду, — констатував перший заступник міського голови Микола УСЕНКО. — Сьогодні є заключення санстанції, що вода у бюветі відповідає вимогам. Зізнаюся, я на роботі вже півроку вживаю лише цю воду і можу вас завірити, що задоволений якістю. Цей бювет вже третій у місті, закінчуємо будівництво ще двох. Переваги альтернативних джерел питної води особливо відчутні, коли з якихось причин відбуваються перебої із водопостачанням у квартирах. Тому споживайте на здоров’я якісну воду!
Мешканці не приховували радості від очікуваної роками події. Після освячення води о.Геннадієм, настоятелем Свято-Михайлівського храму, кожен мав змогу скуштувати воду із джерела. А добра справа відтепер щодня радуватиме усіх.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА