ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «ОСВІТА ПОТРЕБУЄ ДО СЕБЕ ОСОБЛИВОЇ УВАГИ»

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «ОСВІТА ПОТРЕБУЄ ДО СЕБЕ ОСОБЛИВОЇ УВАГИ»

\"ВОЛОДИМИР28 серпня 2012 року працівники освіти міста та Новоград-Волинського ра­йону зібрались у черговий раз на освітянський форум, на який завітав наш земляк, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Зібрання відкрили начальник управління освіти і науки міста Ольга Ільяхова та начальник відділу освіти району Олександр Антипчук.
Оплесками учасники конференції зустріли виступ В.М.Литвина, який щиро подякував педагогам за їх нелегку, самовіддану працю, творчий ентузіазм, за можливість вклонитись вчителям, які дали йому путівку в життя.
\"ВОЛОДИМИРВиступ Володимира Михайловича педагоги слухали з особливим інтересом, адже на конференції були озвучені його власні міркування про місце і роль освіти в сучасному світі. Зокрема, Володимир Михайлович зазначив, що система освіти, як, утім, і охорона здоров’я, сьогодні повинна бути одним із найперших реальних пріоритетів держави. За його словами, сьогодні людство поставлене перед необхідністю вироблення переважно інтелектуального продукту на основі інновацій та технологій. Водночас, зауважив В.Литвин, поширення новітніх технологій обертається тим, що, з одного боку, «доведеться витрачати усе більше на освіту для забезпечення поступу і конкурентоспроможності», з іншого — тим, що грунтовна освіта втрачає якісний характер. «Потреба в знаннях різко впала. Зміщуються оціночні планки і стандарти. Доводиться констатувати посилення таких процесів і явищ, як інфляція освіти і знецінення освіти», — зауважив керівник парламенту.
У цьому контексті Володимир Литвин зазначив, що нині вища школа стає дедалі більше схожою на середню як за масовістю, так і за рівнем підготовки, і багато в чому виконує її роль. «Не кажу вже про далеку від досконалості практику оцінювання знань абітурієнтів, яка нівелює загальні зусилля педагогічних колективів, про надмір вишів посереднього і нижчого рівнів, які постали з учорашніх сірих профтехучилищ, про практику навчання на комерційній основі, яка часто-густо зводиться до вистоювання за дипломом за відповідну оплату», — додав він.
Тому, заявив Голова Верховної Ради, пріоритетними для держави мають стати питання фінансового забезпечення школи та піднесення престижу учителя та педагога. «Мова йде не про пільги та привілеї, які законами начебто гарантовані, а на практиці не діють. Їх варто завести у заробітну плату, розмір якої й буде виміром розуміння державою місця та ролі учителя», — сказав він.
Пріоритетною, зазначив В.Литвин, також має стати підготовка учителя, яка має здійснюватися тільки через державне замовлення. «Вища педагогічна школа, класичні університети та наука повинні зосередити увагу на принципово нових засадах організації навчально-методичного процесу», — додав він.
«За нинішніх умов, коли учитель вже не є головним носієм інформації, потрібно дати відповідь на ключову проблему: учитель покликаний вчити знанням, чи розумінню. Давати якнайповніший обсяг інформації, чи формувати розум, що розвивається, — сказав Голова Верховної Ради. — Відповідь для мене очевидна: завдання учителя сьогодні — навчити своїх вихованців вчитися».
Підсумовуючи, Володимир Литвин заявив, що нині в державі є розуміння того, що позиція, роль та місце учителя визначать позитивне майбутнє України.
Згодом Голова Верховної Ради вручив грамоти Міністерства освіти і науки, молоді і спорту, Національної академії педагогічних наук України, Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України, відзнаку «Відмінник освіти України» кращим працівникам освітньої галузі міста та району, а також вручив трудові книжки та привітав молодих спеціалістів, які поповнюють ряди педагогічних колективів міста та району.
Варто зазначити, що саме в галузі освіти Новоград-Волинського міста та району вдалося вирішити чимало проблемних питань саме завдяки підтримці Володимира Литвина. А зокрема — коштами державної субвенції, що їх направив Володимир Михайлович, проведені капітальні ремонти в школах і садочках, замінені вікна, двері, системи опалення, і багато інших доб­рих справ зробив Володимир Литвин для освітянської галузі нашого краю. З цього приводу ми поспілкувалися і з самими педагогами:
\"ВОЛОДИМИРЛюбов ГАРБОВСЬКА, директор Новоград-Волинської ЗОШ №2:
— Я щиро поважаю і однозначно підтримую Володимира Литвина у всіх його починаннях. Мене захоплює його розум і бачення перспектив. Під час вчительської конференції я собі багато чого занотувала із сказаного Володимиром Михайловичем, щоб потім поділитися з колегами на педагогічній раді. Зокрема, як на мене, надзвичайно актуальним є твердження про те, що потрібно відійти від формату, коли на вчительських конференціях обговорюють переважно те, що болить, а треба говорити, насамперед, про завдання розвитку школи у контексті розвитку суспільства. Тоді чіткіше усвідомлюється основне покликання школи і звідси — основні завдання. Адже основна наша місія — це виховання майбутніх громадян.
Володимир Литвин заслуговує на слова великої вдячності за те все, що він зробив для свого рідного краю. Ось і наша школа отримала кошти на часткову заміну вікон, дверей. Цікаво, що ініціативу Володимира Михайловича підхопили батьки, об’єдналися навколо такого гарного починання і також допомогли поміняти ще певну частину вікон. І це надзвичайно важливо, бо старі вікна, окрім того, що пропускали холод, ще й не відкривалися, через що у класах було душно. А тепер хоч по одному вікну, проте поставили в кожному класі. Тож у нас тепер тепло і затишно.
Це конкретно тільки по нашій школі, а загалом Володимир Литвин — це людина, яка постійно опікується добробутом жителів міста і району, і я переконана, що, крім нього, ніхто більше цього робити не буде. І як би там хто не намагався налити бруду на Литвина, влаштовуючи у його рідному місті провокації, проте реальні справи не перекричиш. А кричать і друкують наклепи на нашого земляка ті, хто самі безсилі щось зробити і хочуть таким чином піднятися на брудові. Мене особисто, як і моїх колег, це надзвичайно обурює.
Кожен, хто є патріотом нашого міста, цінує і розуміє той величезний внесок, що його зробив Володимир Литвин для Новограда-Волинського. Я щиро поважаю його як політика, вченого і справжнього патріота свого рідного краю.
Андрій ГОРДІЙЧУК, ветеран праці, Заслужений вчитель України:
\"ВОЛОДИМИР— Нині я надзвичайно радий тому, що мій колишній учень, Володимир Литвин, став не просто великим політиком, державним діячем, а ще й справжнім патріотом свого рідного краю. Всі ті зерна добра, любові, що їх сіяли в його юному серці батьки та вчителі, дали могутні сходи, і нині Володимир Михайлович став людиною не просто з великої літери, а ще й такою, що надає могутню підтримку своєму рідному краю.
Знаючи В.М.Литвина з дитячих і юнацьких років, спостерігаючи за ним сьогодні, я можу від щирого серця стверджувати, що цій людині можна вірити, що цього політика потрібно підтримувати, а для нас, поліщуків, більше ніхто не зробить стільки, скільки робить Володимир Михайлович. Бажаю йому тільки успіхів!
Павло ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру, голова ради керівників громадських організацій міста:
— Нам, педагогам, надзвичайно приємно, що на нашу вчительську конференцію завітав Голова Верховної Ради України, наш земляк — Володимир Литвин. І це є ще одним підтвердженням того, що Володимир Михайлович ніколи не забував і не забуває про той край, де він народився, розуміє всю важливість освіти у становленні підростаючого покоління, якому завтра будувати нашу державу.
\"ВОЛОДИМИРВолодимир Михайлович зробив надзвичайно багато добрих справ для того краю, де він народився, і кожна неупереджена людина це прекрасно розуміє і цінує. Хочу ще раз висловити свою повагу цій людині. Я особисто впевнений у тому, що освітяни міста зможуть багато зробити у розвитку освіти саме за сприяння Володимира Литвина.
Наталя КОБИЛЬНІК, ди­ректор ЗОШ №3:
— Як наш педагогічний колектив, так і всі освітянські колективи Новограда-Волинського дійсно відчувають підтримку та турботу нашого земляка, Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Завдяки його сприянню вдалося вирішити чимало проблем: наші діти навчатимуться у теплих і затишних класних кімнатах, бо замінили вікна на нові, металопластикові. Наша бібліотека отримала від Володимира Михайловича багато цікавої художньої літератури і нових необхідних підручників. Від імені нашого колективу і від себе особисто хочу заявити про те, що ми підтримуємо Володимира Литвина у всіх його починаннях і щиро бажаємо йому успіхів для здійснення нових звершень і добрих справ на благо рідного краю.
\"ВОЛОДИМИРГалина КУЧИНСЬКА, керівник гуртка ПДМ:
— Ми дуже вдячні Володимиру Литвину за те, що цього року наш фольклорний ансамбль «Ордана» побував на відпочинку в місті Одеса. За це вдячні діти, їх батьки, бо ми дійсно отримали прекрасні враження та багато творчого натхнення, була цікава культурна програма, цікава історія Одеси. А на завершення ми пішли до знаменитого Одеського національного театру опери та балету.
Хочу сказати, що Володимир Михайлович завжди підтримує свій рідний край, це щирий і доступний для простих людей політик, який у всі часи, яку б посаду не займав, допомагав своїй рідній землі. І ніхто інший не зможе зробити і не зробить, я у цьому переконана, для наших людей, для нашої землі стільки добрих справ.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА