Довідкова інформація для виборців


  • На виборах 28 жовтня 2012 року громадяни України обиратимуть депутатів Верховної Ради України, яка складатиметься із 225 осіб, обраних у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від політичних партій, що набрали 5% і більше голосів виборців, та депутатів, які набрали більшість голосів виборців у 225 одномандатних виборчих округах. Всього — 450 народних депутатів. Отже, для голосування виборці отримають по два бюлетені. Конституцією України та Законом України «Про вибори народних депутатів України» визначено, що право голосу на виборах народних депутатів України мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Не має права голосу громадянин, визнаний судом недієздатним.



  • Участь громадян України у виборах депутатів є добровільною. Голосування на виборах депутатів є таємним. Кожний виборець голосує на виборах особисто. Забороняється застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, а також контроль за волевиявленням виборців під час голосування.

  • Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Якщо виборець досі не отримав запрошення на вибори, то слід до22 жовтня перевірити, чи є дані про нього у Реєстрі виборців. Для цього необхідно особисто звернутися з письмовим запитом до органу ведення Реєстру (вул.Шевченка, 16, каб. №16) або на виборчу дільницю, пред’явивши при цьому паспорт громадянина України. Виборець, який постійно нездатний пересуватися самостійно, може уповноважити на таке звернення іншу особу.

  • Голосування проводиться з 8 до 20 години без перерви. За 5 хвилин до 20 години голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20 годині. Виборці, які на 20 годину прийшли до дільниці для голосування, мають право проголосувати.

  • Для отримання двох виборчих бюлетенів для голосування виборець надає члену дільничної виборчої комісії один із зазначених нижче документів, який підтверджує особу та громадянство України: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України; військовий квиток. Виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення бюлетенів забороняється присутність у кабіні інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, окрім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача.

  • У виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, де вказано 21 партію та по 5 прізвищ її представників, у квадраті навпроти назви однієї з партій ставиться позначка «плюс» («+») або інша, що засвідчує волевиявлення виборця.

  • У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному виборчому окрузі, де названо 7 осіб-кандидатів у народні депутати, у квадраті навпроти одного з прізвищ ставиться позначка «плюс» («+») або інша, що засвідчує волевиявлення виборця.

  • У разі, якщо виборець, заповнюючи виборчий бюлетень, припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, з проханням видати інший. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на неправильно заповнений і лише один раз.

  • З метою захисту своїх виборчих прав громадяни можуть звертатися до виборчих комісій, суду та правоохоронних органів. Особи, винні в порушенні законодавства про вибори народних депутатів України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, передбаченому чинним законодавством України.


До відома: Голова ОВК по виборчому округу №65 — Бучинська Тетяна Мефодіївна.