Аліменти. Кому? Як? Скільки?

Аліменти. Кому? Як? Скільки?

\"Аліменти.До редакції нашої газети звертається багато читачів — кожен зі своїми життєвими проблемами. Проаналізувавши характер цих звернень, ми виявили, що чимало з них має саме правовий характер, тобто, зіткнувшись із певними труднощами у житлових, трудових, сімейних, цивільних, земельних, господарських та інших правовідносинах, більшість громадян не знає, як вирішувати ці питання, та навіть більше — з чого починати. І це не дивно, адже за сучасних умов, коли суспільство постійно розвивається, є логічним, що і законодавство постійно змінюється та адаптується до сучасного темпу життя.
Часто ми можемо почути: «У нас погані закони». Насправді, це не так. Головна проблема, що ми їх погано знаємо та не можемо скористатись своїми правами.

Наша газета, будучи засобом масової інформації, «четвертою гілкою влади», вирішила подолати цю прогалину та «реанімувати», тобто відродити започатковану ще у «Звягель-Інформі», рубрику «Правова підтримка», вести яку випала честь мені — начальнику юридичного відділу газети «Звягель», Геннадію Йосиповичу ФРЕГЕРУ.
На мою думку, завдання місцевого засобу масової інформації полягає не тільки у висвітленні життя міста (що також є дуже важливою функцією), а ще й у допомозі конкретному читачу у конкретній життєвій ситуації. Оскільки, якщо людина поінформована, — вона, як кажуть, озброєна.
Тому чекаємо ваших листів із запитаннями, на які я із задоволенням дам відповідь.

Шановна редакція газети «Звягель», поясніть детально, який мінімальний розмір аліментів на одну дитину та яким правовим актом це передбачено?
В.СИДОРЕНКО, м.Новоград-Волинський

Згідно зі ст.180 Сімейного кодексу України (далі СК), батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.
Відповідно до ч.2 ст.182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Ст.12 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» встановлено прожитковий мінімум для дітей у такому розмірі:

  • віком до 6 років: з 1 жовтня — 930 грн, з 1 грудня — 961 грн;

  • віком від 6 до 18 років: з 1 жовтня — 1161 грн, з 1 грудня — 1197 грн.


Таким чином мінімальний розмір аліментів для дитини відповідного віку у 2012 році, що становить 30% прожиткового мінімуму, складає:

  • віком до 6 років: з 1 жовтня — 279 грн, з 1 грудня — 288,30 грн;

  • віком від 6 до 18 років: з 1 жовтня — 348,30 грн, з 1 грудня — 359,10 грн.


Якщо платник аліментів має нерегулярний, непостійний дохід, частину доходу отримує натурою, а також за наявності інших обставин, що мають важливе значення, то суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у конкретній грошовій сумі (ст.184 СК).
Згідно зі ст.185 СК, той із батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той із батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була пред’явлена, зобов’язаний брати участь у додаткових витратах на дитину, які викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом і т. інше).
Що ж до стягнення аліментів за минулий час і заборгованості з виплати аліментів, то аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду з дня пред’явлення позову. За минулий час аліменти можуть бути присуджені, якщо позивач надасть суду докази того, що він вживав заходи відносно отримання аліментів із відповідача, але не міг їх отримати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому випадку суд може присудити аліменти за минулий час, але не більше, ніж за три роки. Ці положення закріплені ст.191 СК.