Тримаємо кулаки за наших!

Тримаємо кулаки за наших!

Цими днями у Хмельницьку проходить чемпіонат України з вільної боротьби серед юнаків і дівчат 1997-98 років народження. У складі збірної Житомирської області на турнір поїхали шестеро представників Новограда-Волинського, котрі вибороли це право на обласній першості, що відбулася у нашому місті місяць тому.
До складу збірної увійшли Люба Нікольчук, Діана Гайчук, Юля Лісовська, Максим Костенко і Володимир Стаднік, котрі стали переможцями обласного чемпіонату, а також срібний призер Олег Суходольський. Ще одним призером із числа новоград-волинців на чемпіонаті Житомирщини став Араїк Бурнутян (3 місце).

«Увесь час, що передував чемпіонату України, спортсмени присвятили напруженим тренуванням і підготовчим турнірам», — розповів «Звягелю» тренер Юрій МІРЗАБЕКЯН. На чемпіонаті України серед спортшкіл ФСТ «Спартак», що відбувся в Івано-Франківську, побували двоє звягельчан — Володимир Стаднік і Олег Суходольський. Олегу не поталанило пробитися у призери, а ось Володимир своїм шансом скористався, посівши друге місце.
Цікаво, що Володимир Стаднік у фінальній сутичці поступився борцю, якого вже через тиждень здолав у боротьбі за третє місце на міжнародному турнірі пам’яті Героя Радянського Союзу, майстра спорту СРСР Ю.М.Рідченка (м.Бровари). У змаганнях брали участь спорт­смени з п’яти країн. Серед гостей — борці з Азербайджану, Білорусі, Росії та Молдови. За свідченням Юрія Мірзабекяна, на турнірі був надзвичайно сильний склад учасників, серед яких — чемпіони своїх країн, переможці й призери міжнародних першостей.
Тож, із шести новоград-волинців єдиний Володимир Стаднік піднявся на п’єдестал пошани. В його активі — бронза у категорії 66 кг.
Дещо згодом, практично одночасно, пройшли турніри в Ковелі та Олевську. На Волинь, для участі в чемпіонаті України серед молоді (1990-91 р.н.), у складі збірної області вирушили п’ятеро дівчат і четверо хлопців із Новограда. Найкращий результат — у Данііла Мірошнікова. Вигравши загалом шість сутичок (в тому числі у фіналі — в чемпіона України), Данііл здобув золото турніру. «Нелегко далася юнаку ця медаль, — розповідає тренер Анатолій ЯСИНЕВИЧ, — У його категорії було аж 35 спортсменів, серед них — 6 майстрів спорту України. До речі, Данііл Мірошніков уперше виграв чемпіонат України, хоча до цього кілька разів ставав призером».
Серед дівчат другі місця посіли Тетяна Лавренчук (категорія 63 кг) і Світлана Рижикова (67 кг), яка у фіналі за рівної боротьби мінімально поступилася діючій чемпіонці світу і Європи в цій категорії. Третє місце — у Марії Саргсян. Ольга Прохор також мала шанси на бронзу, однак її зупинила львів’янка, і Ольга стала п’ятою.
А на всеукраїнському турнірі в Олевську в цей час суперничали борці 1997-98 р.н. і молодші. Одразу троє — Володимир Стаднік, Олег Суходольський і Діана Назарова — вибороли другі місця. А наймолодший серед новоград-волинців, шестирічний Іван Оксюк, був удостоєний грамоти «За волю до перемоги». Іван уже півтора роки займається вільною боротьбою, але на змаганнях побував уперше. Виступаючи у категорії 23 кг, хоча сам важить лише 18, хлопчина одну сутичку виграв і дві програв. Проте його завзятість і наполегливість не залишилися без уваги.
«Дуже важливою для кожного молодого спортсмена є психологічна підтримка з боку тренера, його присутність поруч», — резюмує Юрій Мірзабекян. Водночас тренер відзначив успішний старт цього сезону для новоград-волинських борців вільного стилю та фінансову підтримку з боку обласного управління сім’ї, молоді та спорту.
Олег БРЮХАНОВ