Грип та його профілактика

Напевне, немає в світі людини, котра хоча б один раз в житті не перехворіла грипом. Сприйнятливість до цієї хвороби — практично 100%. Епідемії грипу виникають щорічно, зазвичай у холодну пору і вражають до 15% населення земної кулі. При цьому захворюваність супроводжує висока смертність від ускладнень, особливо у маленьких дітей та людей похилого віку.
Щорічно у світі грип вбиває десятки тисяч людей, а сотням тисяч погіршує здоров’я.
Найбільша пандемія була у 1918 році, внаслідок якої загинуло 40 млн. людей — це приблизно в 3 рази більше, ніж у Першу світову війну. Лише в 2010 р. в Україні від грипу та ГРВІ померло 1100 осіб.
Згідно з прогнозом ВОЗ та Національної академії наук України, в поточному епідемічному сезоні 2012-2013 р. в Україні прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу А(Н3N2), а саме нового штаму вірусу грипу А (Вікторія) 361/2011 та В/Вісконсін 1/2010, нових, які не зреалізували в нашій країні свої епідемічні властивості. У зв’язку з цим, епідемічний процес прогнозується більш інтенсивним. Не виключена можливість циркуляції вірусу (Н1N1)/Каліфорнія/2009, але його роль в епідпроцесі буде другорядною.
Грип — це гостра інфекційна хвороба. Джерелом інфекції є хвора людина. Коли вона кашляє, чхає або просто розмовляє, то в повітря з її дихальних шляхів потрапляє безліч вірусних часточок.
Опинившись у дихальних шляхах здорових людей, віруси осідають на поверхні дихальних клітин, проникають у самі клітини, розмножуються там і, як наслідок, руйнують клітини дихального епітелію. Із зруйнованих клітин вони знову потрапляють у повітря і можуть заражати здорових людей.
Перші два-три дні після зараження носій інфекції активно виділяє віруси, і тому дуже важливо при перших ознаках грипу хворого ізолювати. Саме в цей період у клітинах його організму виробляється інтерферон, що пригнічує роз­множення вірусу. Через 2-3 доби вірогідність того, що людина заразна, дуже мала. Той, хто героїчно намагається переносити хворобу на ногах, чинить злочин проти громади і проти себе, заражуючи оточуючих і сприяючи поширенню епідемії, разом із тим ризикуючи отримати тяжкі ускладнення.
Клінічні прояви вірусного грипу — це лихоманка, головний біль і біль у суглобах, різь в очах від світла, судоми запаморочення, знепритомнення. Температура тіла швидко піднімається до 39 0С і вище. Варто знати, що від моменту зараження до перших проявів хвороби період дуже короткий — від кількох годин до двох діб. Грип активізує інші види ускладнення: бактеріальна пневмонія, менінгіт, отит, синусит. Грип також небезпечний загостреннями хронічних хвороб бронхіальної астми, пієлонефриту, серцево-судинних хвороб тощо.
Вірус — нечутливий до будь-яких антибіотиків. Ними лікують лише ускладнення, які можуть проявитися на 6-7 день хвороби. Від захворювання на грип рятує лише вчасно зроблене щеплення. Його необхідно провести в жовтні-листопаді.
Рекомендовано проводити щеплення вакцинами, зареєстрованими в Україні: Ваксігрип, Флюарикс, Інтаза 9, Інфлувак. Ці вакцини днями надійдуть у центральну районну аптеку.
Для проведення щеплення необхідно звертатися до своїх сімейних лікарів за місцем проживання.
У небезпечний епідемічний період варто особливо подбати про зміцнення захисних сил організму — вживати вітамінні препарати, настойку ехінацеї, елеутерококу, трав’яні настої.
Щодо неспецифічних засобів профілактики, необхідно щодня їсти часник, цибулю, хрін, у яких містяться фітонциди й бактерицидні речовини. Перед виходом на вулицю слід змащувати ніздрі оксоліновою маззю або закапувати в ніс інтерферон.
Щоб швидше справитися з вірусом, пийте якомога більше рідини: настій шипшини, чай з лимоном, малиною, чорною смородиною, свіжовитиснені соки, тепле молоко з медом. У раціоні обов’язково мають бути цитрусові, особливо апельсини. У них багато вітаміну С, який необхідний для зміцнення імунної системи організму.
Л.ПРОХОР, головний державний санітарний лікар Новоград-Волинського району