Усі артилеристи, як артилеристи. А наші — справжні «боги війни»!

Усі артилеристи, як артилеристи. А наші — справжні «боги війни»!

Реактивний артилерійський дивізіон «Град»: на місці, куди за 20 секунд прилітають 720 снарядів (повний залп), не виживають навіть мікроби. Дальність — 21 кмАРТИЛЕРИСТИ З НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО ЗДОБУЛИ ЛАВРИ КРАЩИХ У ЗСУ
Їх називають «богами війни», і хто ж, як не вони — артилеристи — мають сміливо демонструвати фаховість, відмінну підготовку і вишкіл. До свого професійного свята, яке вони відзначають 3 листопада, артилеристи 30-ї ОМБр зробили собі подарунок — стали переможцями першого в історії Збройних Сил конкурсу на кращий артилерійський підрозділ. Початкові його етапи проходили у військових частинах, згодом кращі батареї змагалися на рівні армійських корпусів.

Змагання тривали впродовж двох тижнів, а фінал відбувся на базі полігону 6-го навчального артилерійського полку, що на Київщині. Тут, на полі бою, «схрестили шпаги» кращі підрозділи з Тернополя, Запоріжжя, Новограда-Волинського і Феодосії.
138 військовослужбовців та 38 одиниць артилерійської та спеціальної техніки змагалися за звання кращих у Збройних Силах. Втім, Фортуна усміхається лише справжнім професіоналам, і новоград-волинські воїни зуміли таки вибороти перемогу у сильних суперників, попри не дуже вдалий старт.
— Ми активно готувалися до конкурсу, — розповів командир батареї з Новограда-Волинського, капітан Богдан ПРИЛУЦЬКИЙ. — Наша бригада постійно бере участь у навчаннях і змаганнях. Тому у мене та інших офіцерів підготовка триває впродовж усього року. Як виявилося, недаремно — хоч старт був і не дуже вдалим, але нам вдалося відновити позиції і більше того, стати кращими.

У ролі оцінювачів результатів виступили представники вищого керівництва: заступник начальника Генерального Штабу ЗСУ, генерал-лейтенант Віктор МУЖЕНКО; командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Геннадій ВОРОБЙОВ та командувач ракетних військ та артилерії, генерал-майор Андрій КОЛЄННІКОВ.
— У цьому році започатковано конкурси на кращі підрозділи родів військ, — повідомив командувач Сухопутних військ Геннадій Воробйов. — Проведенням змагань на кращий артилерійський підрозділ ми завершуємо 2011-2012 навчальний рік. Безумовно, подібні заходи матимуть продовження й у наступному навчальному році — з кращими підрозділами інших родів військ.
За словами начальника штабу бригадної артилерійської групи Олега ШЕВЧУКА, головними рисами кожного артилериста мають бути швидкість, уважність, точність. Невипадково саме цей рід військ є основною вогневою силою у воєнних операціях, від їх підготовки безпосередньо залежить результат. Відтак артилеристи 30-ї ОМБр — постійні учасники українських та міжнародних військових навчань, що й дозволяє воїнам показувати гідні результати.
— Цей успіх засвідчив, що солдати і офіцери якісно відносяться до підготовки, а командування бригади постійно сприяє удосконаленню фахових умінь особового складу, — констатував підполковник Олег Шевчук.
P.S. Готуючи цей матеріал, з цікавістю відзначила, що потужна артилерійська техніка має не завжди відповідні серйозні назви на кшталт «Смерч» чи «Град». Є у артилеристів на озброєнні й чимало «квіткових» назв: «Васильок», «Акація», «Гіацинт», «Гвоздика» тощо. Погодьтеся, важко здогадатися, що мова йде про міномети чи гаубиці. Тож нехай військовим доведеться застосовувати свою серйозну техніку лише під час навчань, для демонстрації фаховості. А газета «Звягель» бажає нових перемог!
Юлія КЛИМЧУК