Як електронні сигарети впливають на організм і чи є засобом відмови від куріння?

(Е-цигарки) — електронні портативні пристрої для нагрівання рідини, що генерують пару, яку вдихає курець. Як правило, електронні сигарети поділяються на дві категорії: що містять нікотин і що його не містять.
Одноразової сигарети вистачає на 500-800 затяжок, що є еквівалентом 30-40 звичайних. Рідини для електронних сигарет продають у формі контейнерів, готових для використання, або окремо в пластикових чи скляних пляшечках різноманітних форм та об’єму (10, 30, 60, 90 і 120 мл).
Спільними для всіх рідин є, так звані, основні інгредієнти — пропіленгліколь. Окрім основних компонентів, рідини можуть містити нікотин.
У залежності від концентрації нікотину, рідини бувають: безнікотинові (0 мг нікотину), легкі (від 3 до 6 мг на 1 мл), середні (від 6 до 12 мг на 1 мл), міцні (близько 18 мг на 1 мл), суперміцні (близько 24 мг нікотину на 1 мл). Часто до рідин додають різноманітні смакові домішки, барвники, а іноді — й наркотики (наприклад, марихуану та інші психоактивні речовини).
Здебільшого, ці пляшечки не містять інформації про склад рідини та попередження про ризики для здоров’я. Тому споживачі не знають, що вони купують. Особливу небезпеку становить відсутність або достовірність інформації про вміст нікотину в рідині.
Оскільки електронні сигарети з’явилися на ринку не так давно, бракує даних щодо того, як саме їх вживання впливає на організм курців та людей навколо. Також немає інформації про відтермінований вплив цих пристроїв на здоров’я.
Відомо, що при використанні електронних сигарет виробляється аерозоль (пара), що містить гліколі, альдегіди, які є токсичними та можуть спричиняти патологічні зміни в організмі.
Часто під час куріння е-сигарети вибухають — уже зареєстровані непоодинокі смертельні випадки. Від уживання цих сигарет частіше зустрічається опік легенів, розвиток астми та емфіземи легенів.
Існують дані про те, що дорослі курці можуть отримувати дози нікотину такі ж, як і при курінні звичайних сигарет, або навіть більші. Хоча виробники електронних сигарет наголошують, що їхні продукти виділяють менше шкідливих речовин, порівняно зі звичайними сигаретами. Складні суміші, які містяться в рідині та аерозолі е-сигарет, мають токсикологічний вплив навіть при досить низьких концентраціях шкідливих речовин.
Чи є електронні сигарети засобом відмови від куріння? Використання електронних сигарет може затягувати процес відмови або призвести до того, що курець зовсім передумає кидати, адже більшість людей вірять у те, що е-сигарети безпечніші.
Для більшості курців залежність має три складові: фізичну, психологічну та соціальну. Використання е-сигарет може бути спрямоване тільки на фізичну залежність, тоді як кинути погану звичку можна лише за умови комплексного підходу. Саме тому при відмові від куріння рекомендовано використовувати доказові методи. Доведено, що найбільш ефективною є особиста консультація лікаря в поєднанні з нікотинзамісною терапією (НЗТ), за потреби.
Провідні світові інституції (ВООЗ, Агенція з контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) при Міністерстві охорони здоров’я і соціальних служб США, Міжнародний Союз із боротьби з туберкульозом та легеневими захворюваннями) не рекомендують використовувати електронні сигарети як засіб відмови від куріння. Окрім цього, використання електронних сигарет для відмови від куріння має й інші ризики. Частими є випадки, коли людина курить і звичайні сигарети, і електронні. Аби захистити здоров’я, потрібно зовсім відмовитися від вживання будь-яких тютюнових виробів чи виробів із нікотином, адже навіть декілька сигарет на день підвищують ризики для здоров’я.
Вікторія МИСЛІНСЬКА, лікар-нарколог поліклініки КДД