Ніхто не хоче працювати сантехніком у лікарні: зарплата — мала, ризики — високі

Перед керівництвом міськрайТМО постала проблема: знайти сантехніка, який би погодився працювати на середньоновоградську зарплату сантехніка і при цьому якісно виконував свою роботу й не мав шкідливих звичок.
Питання виникло після того, як з’ясувалося, що в одній із палат ізоляційного відділення (куди шпиталізують хворих із підозрою на коронавірус) відсутнє водопостачання і роботи щодо його відновлення не проводяться.
«У нас зараз на лікарняному з коронавірусом — інженер-будівельник, енергетик, сантехнік. Залучити когось «зі сторони» для усунення поломки не вдається — спробуйте знайти сантехніка, який погодиться вдягнути захисний костюм, маску й відправитися в ізолятор, де лежать хворі на коронавірус», — пояснює головний лікар міськрайТМО Василь Борис.
«Я не думаю, що це проблема. Один умивальник не працює. Один! От якби у всьому відділенні не стало води чи виникли перебої з постачанням кисню, тоді була б проблема! Коли не було кисню, то ніхто не поцікавився, як ви справляєтеся, а як «забився» умивальник, то знайшли проблему. Часто навіть самі пацієнти її й створюють, засмічуючи каналізацію засобами для гігієни, підгузками, харчовими відходами», — вважає головний лікар.
Звісно, можна прийняти таку позицію. Але навряд чи з цим погодяться ті люди, котрі ізольовані в цій палаті. Можливо, їм важко дихати, важко ходити і взагалі важко, бо вони захворіли, і при цьому опинилися в ситуації, коли без додаткового клопоту навіть руки помити не можуть. А заклик «мити руки» звучить скрізь і постійно, майже рік від початку пандемії — як один із головних аргументів у боротьбі з поширенням коронавірусу.
Василь Борис звернув увагу на інші виклики, які знову постають перед медиками.
«Гроші з ковідного фонду (доплати) спрямовуються тільки тим, хто безпосередньо працює з хворими на коронавірус, — лікарям, медсестрам, санітаркам. Усім іншим працівникам лікарні доплат не передбачено.
У січні наша лікарня не отримала жодної копійки на боротьбу з covid. Добре, що залишилися запаси з минулого року. А ситуація знову почала погіршуватися: наразі в нас перебуває 90 пацієнтів на 114 передбачених для хворих на коронавірус ліжко-місцях. Це — дуже близько до колапсу, оскільки наш медзаклад визначений опорним як у лікуванні коронавірусу, так і наданні екстреної медичної допомоги. Наша лікарня, на відміну від Коростеня й Бердичева, не припинила надавати допомогу пацієнтам з іншими захворюваннями.
У нас у всі палати підведені кисневі точки. Проте, якщо ситуація буде погіршуватися, то ми будемо не в змозі виконувати обидві ці функції одночасно», — попередив головний лікар.
Олег БРЮХАНОВ