«Я знаю, що на вас та на очолювані вами колективи завжди можна покластися»,

«Я знаю, що на вас та на очолювані вами колективи завжди можна покластися»,

\"«Я— КОМАНДИР 8-ГО АРМІЙСЬКОГО КОРПУСУ ПЕТРО ЛИТВИН ПИШАЄТЬСЯ 30-ОЮ ОМБР — КРАЩОЮ БРИГАДОЮ СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ
Чудовий подарунок зробили собі наші військові до професійного свята — Дня Збройних Сил України, що невдовзі відзначатимуть в Україні. У Києві відбулося підведення підсумків навчального року у Сухопутних військах, де військовослужбовці здобули подвійне визнання своїх фахових заслуг. Отже, кращим корпусом Сухопутних військ визнано 8-й армійський корпус, а кращою бригадою стала 30-та окрема механізована, що дислокується у Новограді-Волинському. До речі, наші військові вже вдруге отримують кубок та вимпел «Кращій бригаді Сухопутних військ ЗСУ». Якщо ж три роки поспіль ця висока відзнака призначається одному й тому ж військовому формуванню, то вона залишається його почесною власністю назавжди.
\"«ЯКомандувач Сухопутних військ генерал-полковник Геннадій ВОРОБЙОВ привітав військовослужбовців з перемогою, відзначивши якісний рівень бойової та мобілізаційної готовності та військової дисципліни військовослужбовців. Ми ж пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з очільниками кращих військових формувань Сухопутних військ України.
Командир 8-го армійського корпусу, генерал-лейтенант Петро ЛИТВИН:
— Петре Михайловичу, ви очолюєте 8-й армійський корпус від травня цього року, а тепер ще й бригада, яку колись ви також очолювали, стала кращою. Як, на вашу думку, що стало визначальним у досягненні таких вагомих успіхів? Адже це, без перебільшення, є історичною подією в історії обох з’єднань.
— Для мене було великою честю очолити колектив 8-го армійського корпусу, у роботі одразу поставив собі за мету виправдати довіру керівництва держави та нашого відомства. Колектив з’єднання має величезні традиції, успадковані від 8-ї танкової армії і сформовані у подальшому. Те, що корпус вперше в історії став кращим, є свідченням якісно нового етапу розвитку. Тож мені пощастило продовжити курс, взятий попереднім керівництвом, із нарощування фахової майстерності особового складу підрозділів. Цього вдалося досягти завдяки збільшенню кількості навчань, польових виходів та практичних показових занять. Висока якість бойового навчання можлива тільки там, де є повноцінне забезпечення, і успіхи корпусу — цьому пряме свідчення.
\"«Я— Вінцем діяльності ваших підлеглих називають проведення навчання з бойовою стрільбою першої батальйонної тактичної групи 30-ї ОМБр на полігоні під Житомиром. У чому особливість цих навчань?
— Це було експериментальне тактико-спеціальне навчання з бойовою стрільбою тактичної групи, за яким спостерігали найвищі керівники держави та військового командування. Зокрема, Президент України — Верховний головнокомандувач Збройних Сил, міністр оборони та інші посадові особи. Президент Віктор Янукович дав високу оцінку діям підрозділів, що брали участь у навчанні. Керував навчанням батальйонної тактичної групи командир окремої гвардійської механізованої бригади, полковник Олександр Нестеренко.
— Бути кращими — це не лише привід пишатися здобутками, а ще й велика відповідальність. Перемогу серед з’єднань Сухопутних військ України здобули, тепер доведеться «тримати планку», що є не менш відповідальним завданням. Чи не так?
— Однозначно, так. Це справді велика відповідальність перед країною і народом. Мені приємно, що мої підлеглі — військовослужбовці 8-го армійського корпусу та 30-ї окремої гвардійської механізованої бригади — демонструють взірець державницького ставлення до дорученої справи, роб­лять усе для зміцнення обороноздатності держави.
Тому хочу подякувати справжнім професіоналам військової справи, командирам частин Новоград-Волинського гарнізону: командиру 12-го інженерного полку, полковнику Миколі Борісову, командиру 144-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту, підполковнику Олександру Купчуку, командиру 77-го окремого батальйону матеріального забезпечення, підполковнику Віктору Горічевському. Я знаю, що на вас та на очолювані вами колективи завжди можна покластися.
Командир 30-ї ОМБр, полковник Олександр НЕСТЕРЕНКО:
— Олександре Володимировичу, 2012-й рік став, напевно, найбільш інтенсивним для бригади у плані підготовки?
— Так, цей рік став часом максимального напруження фізичних сил і максимальної самовіддачі військовослужбовців. Не кожній військовій частині випадає впродовж одного навчального року «відіграти» хоча б одне навчання, а ми взяли участь у двох масштабних навчаннях. Важливо, що тут були продемонстровані нові підходи бойової підготовки. Новинкою стала смуга психологічної підготовки, що є своєрідним тестом, за допомогою якого можна оцінити як фізичну, так і психологічну готовність бійця до дій в умовах сучасного бою, рівень стійкості до бойового стресу. Під час навчань наші підрозділи показали не лише високий рівень підготовки, а й уміння виконувати завдання у взаємодії з іншими родами військ.
— Крім того, військовослужбовці бригади є постійними учасниками конкурсів та змагань, що проходять у Збройних Силах. А які результати показують, змагаючись із колегами?
— Найкращі результати показали наші розвідувальна рота, артилерійська батарея, танкісти зайняли друге місце у змаганнях на кращий танковий взвод. А спортивна команда, яка брала участь у змаганнях з воєнізованого кросу, виборола перше місце серед одинадцяти команд, залишивши далеко позаду сильні команди з аеромобільних та повітряно-десантних частин та частин спецпризначення. Ці успіхи свідчать про великий потенціал, який є у моїх підлеглих, а також про те, що вони його вміють правильно використовувати.
\"«Я— Тобто вислів: «Головне — участь, а не перемога», для 30-ї бригади вже не актуальний?
— Навчання і змагання не дають нам застоюватися, завдяки ним ми завжди рухаємося вперед у бойовому навчанні, засвоюємо нові підходи, форми ведення сучасного бою. Пишаємося також досягненнями наших миротворців — першого механізованого батальйону у складі національного миротворчого контингенту з підтримки миру у Косово, під командуванням гвардії підполковника Олега Зубовського. Як і тим, що на особовий склад зенітного ракетно-артилерійського дивізіону покладалося виконання державного завдання антитерористичного захисту повітряного простору під час проведення «Євро-2012». Також — охорона важливих державних об’єктів (Київського водосховища, м. Вишгород), участь у тактичних навчаннях з бойовою стрільбою на полігоні військ «Чауда», що в Криму. За підсумками цих навчань, зенітники оцінені на «відмінно».
— Цікаво, що на базі бригади впроваджено багато новинок бойового навчання. Розкажіть, будь ласка, про ці ноу-хау.
— Так, нові заняття допомагають удосконалювати професіоналізм. Зокрема, у нас запроваджено двосторонні тактичні заняття з використанням системи «MILES» — у якості контрольних заходів, на кінцевих етапах підготовки підрозділів та перед бойовими стрільбами і тактичними навчаннями. Це — танкова дуель, психологічна смуга перешкод, тактична стрільба, комплексна вправа у складі тактичної групи, військовий біатлон, пейнтбол, водіння танків під водою, військово-спортивні заняття, що сприяють розвитку тактичного мислення під час ведення ближнього бою, виховують рішучість та уміння діяти злагоджено і професійно.
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК