Позичайте обережно! Як не стати жертвою шахраїв

Добрий день, шановна редакція! Я вступила в кредитну спілку та п’ять років сплачувала внески і при цьому кредит так і не отримала! Нещодавно я дізналась, що дана кредитна спілка ліквідується. Чи є це законним, та як не стати жертвою шахраїв простій людині?
Галина, Новоград-Волинський район

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
— Перш ніж відповісти на дане запитання, вважаю за необхідне роз’яснити, що таке кредитна спілка та в чому полягає різниця між банком та кредитною спілкою.
Відповідно до ст.1 ЗУ «Про кредитні спілки», кредитна спілка — це неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об’єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об’єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.
Згідно зі ст.6 даного закону, кредитна спілка створюється на підставі рішення установчих зборів. Чисельність засновників (членів) кредитної спілки не може бути менше ніж 50 осіб, які відповідно до цього Закону можуть бути членами кредитної спілки та об’єднані хоча б за однією з таких ознак: мають спільне місце роботи чи навчання або належать до однієї професійної спілки, об’єднання професійних спілок, іншої громадської чи релігійної організації або проживають в одному селі, селищі, місті, районі, області.
Частиною 5 ст.10 даного Закону передбачено, що членство у кредитній спілці настає з дня сплати особою вступного та обов’язкового пайового внесків у порядку, передбаченому статутом кредитної спілки. У першу чергу сплачується вступний внесок.
До обов’язків членів кре­дитної спілки також входить участь у формуванні майна кредитної спілки, зокрема спла­чувати у грошовій формі вступні, обов’язкові пайові та інші внески у розмірах, строки та в порядку, що визначені статутом кредитної спілки (п.2 ч.1 ст.12 ЗУ «Про кредитні спілки»).
Отже, із аналізу вищенаведених правових норм вбачається, що для того, щоб отримати кредит у кредитній спілці, необхідно спершу вступити до даної кредитної спілки, а для цього необхідно сплатити вступний та обов’язковий пайові внески, сума та строки яких визначається установчими документами кожної спілки індивідуально.
Але при цьому сам факт сплати даних внесків ще не є гарантією того, що вам буде надано кредит. Розгляд заяв членів кредитної спілки про надання кредитів і прийняття рішень із цих питань вирішує кредитний комітет спілки індивідуально в кожному випадку.
Гарантією того, що вам буде надано кредит, може слугувати підписаний сторонами кредитний договір, складений у відповідності до чинного законодавства України.
У відповідності до ст.1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти.
Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі, залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.
Підсумовуючи вищевикладене, хочу зазначити, що перед тим, як брати кредит або розміщувати кошти на депозит у фінансовій установі, уважно прочитайте договір, який вам пропонують підписати. Як правило, дані договори є досить об’ємними за розміром, і клієнти даних установ також «традиційно» недочитують їх до кінця! І часто така легковажність клієнтів призводить до того, що дані фінансові послуги надаються не на тих умовах, на які розраховували клієнти, але при цьому у відповідності до підписаних, але «не прочитаних» договорів. А тому я переконливо раджу все-таки дочитувати договори (кредитні чи депозитні) від початку і до кінця, а у випадку нерозуміння до кінця термінології даного договору звернутись за допомогою до професійного юриста.
І наостанок хочу зазначити: звертайтеся за фінансовими послугами до перевірених часом фінансових установ і не довіряйте важко зароблені вами гроші у «сумнівні» установи, які обіцяють все і одразу, адже часто за такими організаціями криються шахраї.