Їжте апельсини — грип на «підході»

З настанням холодів традиційно збільшується кількість людей, котрі хворіють на грип та гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ). Напевно, немає у світі людини, котра хоч раз у житті не захворіла би на грип — сприйнятливість до цього вірусу практично стовідсоткова. Епідемії грипу, котрі щорічно виникають у холодну пору, вражають до 15 відсотків населення Земної кулі. Висока смертність від ускладнень грипу, особливо у маленьких дітей та людей похилого віку — основна причина, що змушує хвилюватися спеціалістів.
Як повідомила головний державний санітарний лікар Новоград-Волинського району Людмила ПРОХОР, захворюваність зростає у нас стабільно. За остан­ній тиждень показники досягли 59,1% на 10 тисяч населення, що наразі не перевищує епідемічний поріг. У 71% хворіли діти. До речі, діти з міста, відзначають спеціалісти, традиційно хворіють частіше, аніж сільські.
За словами санітарного лікаря, відмічається низька активність населення щодо проведення щеплень від грипу, як основного методу захисту від вірусу. Особливо це стосується осіб, котрі найбільше контактують із населенням: медичні працівники, педагоги, працівники сфери обслуговування тощо. Для проведення щеплень радять звертатися до сімейних лікарів, а також в небезпечний епідемічний період варто подбати про зміцнення захисних сил організму.
Зокрема, вживати вітамінні препарати, трав’яні настої, їсти побільше часнику, цибулі, хрону — продуктів, у яких містяться бактерицидні речовини. Щоб швидше справитися з вірусом, пийте якомога більше рідини: настій із шипшини, чай з лимоном, малиною, чорною смородиною, свіжовичавлені соки, тепле молоко з медом. У раціоні обов’язково мають бути цитрусові, особливо апельсини. У них, як відомо, багато вітаміну С, необхідного для зміцнення імунної системи організму. Міцного вам здоров’я!
Юлія КЛИМЧУК