28 листопада розпочався Рiздвяний пiст

Різдвяний піст передує собою свято Різдва Христового за сорок днів і називається також Філіпповим постом, оскільки починається після 27 листопада — дня пам’яті апостола Пилипа. Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб із чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти появу у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.
Піст тілесний, без посту духовного, нічого не вартий для порятунку душі, навіть, навпаки — може бути і духовно шкідливим, адже справжній піст пов’язаний із молитвою, покаянням, зі стриманістю від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, зі стриманістю від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст — не мета, а засіб, засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою.
ЩО МОЖНА ЇСТИ В РІЗДВЯНИЙ ПІСТ
Правила утримання, визначені Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і в Петрів піст. Зрозуміло, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п’ятницю Різдвяного посту статутом забороняються риба, вино і єлей і дозволяється вживати їжу без масла (сухояденіє) тільки після вечерні. В інші ж дні — вівторок, четвер, субота і неділя — дозволено вживати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п’ятницю, то дозвіл поста покладений тільки на вино і єлей. З 2 по 6 січня піст посилюється, і в ці дні навіть у суботу та неділю риба не благословляється.
ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ДОТРИМАННЯ ПОСТУ
Основа посту — боротьба з гріхом через утримання від їжі. Саме помірність, а не ви­снаження тіла, тому наведені правила дотримання постів кожен повинен співставити зі своїми силами, зі ступенем своєї підготовки до посту.
Піст — аскетичний подвиг, що вимагає підготовки і поступовості. Необхідно входити в постування поступово, поетапно, почавши хоча б із утримання від скоромної їжі в середу і п’ятницю протягом усього року.
Бажаючі дотримуватися посту повинні порадитися з досвідченим священиком, розповісти йому про свій духовний і фізичний стан і виклопотати благословення на вчинення посту.
Хворим потрібно порадитися з лікарем. Вагітним необхідно дуже обережно ставитися до посту. Послаблення в пості дається малолітнім дітям і подорожуючим.
Розговлятися (починати вживати скоромну їжу) після тривалих постів дозволяється на день свята, після Божественної літургії. Після багатоденних постів це слід робити поступово.