Лише кожен четвертий ВІЛ-інфікований знає про свій статус…

1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Якщо раніше групами ризику були наркомани, повії і секс-меншини, то сьогодні ВІЛ-інфекція змінила обличчя, все частіше її жертвами стають порядні і цілком успішні люди. Фахівці в усьому світі вивчають це захворювання, шукають способи точної діагностики, шляхи профілактики і лікування. Розроблені механізми стримують поширення інфекції у світі, втім вона досі продовжує мати катастрофічні масштаби.
Ми звернулися до лікаря-інфекціоніста Новоград-Волинського міськрайТМО Ірини ДІДИК, щоб дізнатися від спеціаліста про нинішню ситуацію із захворюванням на ВІЛ/СНІД у Новограді-Волинському та Україні загалом.

— Ірино Миколаївно, як відомо, в Україні, серед країн Східної Європи, ступінь захворюваності на ВІЛ/СНІД є найвищим. Яка динаміка спостерігається сьогодні?
— Завдяки зусиллям науковців, медиків та громадськості, за останні п’ять років вдалося зменшити кількість випадків зараження вірусом імунодефіциту на 20%. Згідно з офіційною статистикою, в Україні зареєстровано 218 тисяч ВІЛ-інфікованих, з них майже 36 тисяч — це діти. Втім, неофіційна статистика свідчить про те, що кількість хворих сягає 900 тисяч людей. Найвищий рівень захворюваності — у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській областях, у Криму, Сімферополі та Києві.
— А як на цьому тлі виглядає Житомирщина і Новоград-Волинський зокрема?
— Житомирська область належить до регіонів із середніми темпами поширення ВІЛ-інфекції. З 1995 року по 1 листопада 2012-го в області зареєстровано 3684 інфікованих осіб, захворіли на СНІД — 1001 людина, померли за цей період 503 мешканці області.
У нашому місті і районі на сьогодні зареєстровано 421 ВІЛ-інфікованих, у тому числі —п’ятеро дітей. На СНІД захворіли 152 людини, а померли — 83 особи. Найстрашніше, що у цій статистиці більшість складають люди у віці від 20 до 40 років!
— Які шляхи зараження вірусом переважають, згідно зі статистикою?
— Треба сказати, що тут тенденції змінюються. Якщо до 2007 року, наприклад, введення наркотичних речовин було серед найпоширеніших причин передачі вірусу, то з 2008 року статевий шлях став домінуючим. Це призвело до зростання кількості інфікованих жінок дітородного віку та дітей, народжених ними.
— Але ж зараз усі вагітні проходять дворазове тестування на ВІЛ-інфекцію — це якось впливає на ­статистику?
— Так, завдяки цьому тестуванню вдається вчасно виявити хворих та провести профілактичне лікування під час вагітності і пологів. Це, у свою чергу, значно зменшило за останні роки число дітей з вродженою ВІЛ-інфекцією.
— Чи можна говорити, що нарешті темпи поширення ВІЛ будуть знижені?
— Особливість розвитку епідемії в Україні у тому, що навіть за умови ефективної профілактики і сповільнення темпів поширення, кількість хворих… зростатиме впродовж наступних років. Адже за даними українського Центру СНІДу, менше 4% добровільно приходять тестуватися, а тому, як свідчить статистика, лише 28% (а це — кожен четвертий), знає про свій позитивний статус. Хвору людину неможливо розпізнати за виглядом, часто ці люди самі нічого не знають і заражають інших…
— Нагадайте нашим читачам, будь ласка, яким чином і де саме можна пройти тестування у нашому місті?
— У місті працює кабінет анонімного обстеження, розташований на першому поверсі інфекційного корпусу міськрай ТМО. Відповідно до закону, інформація про результати медичного огляду, наявність чи відсутність ВІЛ-інфекції у особи є анонімною і становить лікарську таємницю. Якщо у вас є якісь питання, то можна зателефонувати за телефоном 2-07-59.
Якщо результат обстеження негативний, — людина може спокійно планувати сім’ю, народження дітей, свою подальшу сексуальну поведінку. У разі ж позитивного результату, можна вчасно розпочати лікування, яке покращує і продовжує життя, переводить раніше смертельне захворювання у хронічне. Крім того, чим раніше людина дізнається про свій статус, тим більша ймовірність, що вона зможе захистити інших від інфікування.
Ситуація невизначеності щодо хвороби, особливо у випадку ризику, створює психологічний дискомфорт і потенційну загрозу для інших. Якщо ви наражаєтеся на ризик, — пройдіть обстеження і якісно змініть своє життя.
— Дякую за розмову.
* * *

Сьогодні в Україні діють різні організації, фонди, СНІД-центри та ВІЛ-сервісні організації. У Новограді наразі створена єдина недержавна організація, яка займається профілактикою хвороб та інфекцій, що передаються статевим шляхом. Це — Благодійний фонд «Нехай твоє серце б’ється», який працює з 2008-го року. Фонд є регіональним представником благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та партнером Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний Альянс із ВІЛ/СНІД в Україні».
Послуги, які надає фонд «Нехай твоє серце б’ється», включають швидкі тести на ВІЛ, гепатити В і С, сифіліс, гонорею, хламідіоз; надання профілактичних засобів (презервативи, тести на вагітність); консультації соціальних працівників і лікарів; участь у тренінгах тощо. Усі послуги є безкоштовними, а інформація — конфіденційною.
Фонд також надає допомогу для дорослих і дітей із ВІЛ-позитивним статусом — формування навичок життя з ВІЛ, матеріальна допомога, заняття з арт-терапії, робота з кризовими сім’ями, консультації психолога тощо. За більш детальною інформацією звертайтеся за телефонами: (093) 720-82-21, (097) 878-82-15 (Ольга), (063) 480-90-59, (097) 154-08-05 (Наталія).
Якщо ви бажаєте зробити внесок у боротьбу з ВІЛ/СНІДом, то можете перерахувати гроші на рахунок Благодійного фонду «Нехай твоє серце б’ється»: Код 36229248, «Приват Банк», МФО 311744, р/р 26008060730064.
Юлія КЛИМЧУК