Поради травознаїв

І ЦИБУЛИНОВЕ ЛУШПИННЯ ЗНАДОБИТЬСЯ
При атеросклерозі: 2 ст. ложки подрібненого лушпиння залляти 100 мл горілки, настояти у темному місці 7 днів, процідити. Вживати так:
налити у склянку 1 ст. ложку нерафінованої олії, додати 20 крапель настоянки й пити тричі на день за 30 хв. до їди. Через 14 днів зробити перерву на 10 днів і курс лікування пов­торити.
При нежиті: Робити інгаляції з цибулиновим лушпинням. Вони помічні як при застудному, так і алергічному нежитю. В окріп кинути 4 ст. ложки подрібненого цибулиння і ­дихати парою 3-5 хв.
Жанна ЛІСНА, м.Баранівка

ПРОСТАТИТ ВИЛІКУЄ ГАРБУЗ
Треба взяти 0,5 кг сирих почищених гарбузяних зернят — у зеленій плівочці, пропустити через м'ясорубку й змішати з рідким медом. З отриманої маси ліпити кульки приблизно 1 см у діаметрі. Зберігати у холодильнику. Щоранку натщесерце розсмоктувати по одній кульці.
Віктор КОЗИР, Новоград-Волинський

ПРИЙДУТЬ НА ПОМІЧ БУРЯК І МОРКВА
Кому що болить, той про те й говорить. Отже, я про геморой... З досвіду знаю, що ця капосна недуга боїться... червоного буряка.
Коли у мене загострюється геморой, я відварюю 3 невеликих червоних бурячки разом зі шкіркою в каструлі «швидковарці», потім ставлю каструлю на півгодини у холодну воду.
Бурячки почистити, нарізати невеликими шматочками. Щодня, тричі на день з’їдайте по шматочку буряка.
Виключайте з раціону все гостре. Через тиждень-другий геморой не дошкулятиме.
Ще корисно вранці натще випивати свіжовичавлений морквяний сік із м’якушем. Помічний і чай з морквяного бадилля — листя моркви насушити й заварювати як звичайний чай.
Анна ТИМОЩУК, м.Новоград-Волинський

ТРАВ’ЯНІ ВАННОЧКИ ВІД ПІТНИЦІ
Коли мої діти були маленькими, у них часто з’являлась пітниця, подразнення шкіри. Я їх лікувала лише «бабусиними» методами, оскільки від аптечних мазей ефект був незначний.

  1. Узяти по 1 чайній ложці ромашки й нагідок (можна замінити на череду), змішати, залляти склянкою окропу. Дати настоятися, процідити й вилити у ванночку для купання. Старшим діткам можна просто протирати уражені місця тампоном, змоченим у настої.

  2. Запарити склянкою окропу 20 г сухого березового листя. Настояти до охолодження й процідити. Застосовувати так само, як у попередньому рецепті.

  3. Запарити склянкою окропу 20 г дубової кори, настояти, процідити. Застосовувати так само.


Поліна ЛИСКІНА, Новоград-Волинський район