З початку 2013 року запроваджується нова система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», з 1 січня 2013 року запроваджується нова система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.
Державну реєстрацію права власності на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності буде здійснювати один орган-реєстраційна служба територіального управління юстиції за місцем знаходження об'єкту нерухомості.
Для мешканців нашого міста принагідно зазначу, що така служба вже функціонує за адресою вулиця Замкова, будинок 3/6. Державні реєстратори даного структурного підрозділу будуть здійснювати державну реєстрацію на новостворене, реконструйоване нерухоме майно та те, яке не було зареєстроване до 1 січня 2013, відповідно до чинного законодавства. Іншими словами, якщо ви щойно побудували, зробили реконструкцію, вивели, наприклад, квартиру із житлового в нежитловий фонд, або не зареєстрували попередньо нотаріально посвідчений правочин в бюро інвентаризації, то вам необхідно звернутися до державного реєстратора.
Державна реєстрація речових прав на нерухомість, які виникають з нотаріальної дії, буде проводитися нотаріусом, одночасно з вчиненням такої дії. Тобто алгоритм дій у цьому випадку такий: нотаріус реєструє в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за попереднім власником, вчиняє нотаріальну дію та в цьому ж реєстрі фіксує перехід права власності на нового власника.
Згідно зі ст.4 Закону, обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме:

  • право власності на нерухоме майно;

  • право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами;

  • іпотека; довірче управління майном;

  • інші речові права відповідно до закону;

  • податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.


В.ПЛЮЙКО, приватний нотаріус