«Коли був дитиною, — любив сніг. Тепер терпіти не можу…»

«Коли був дитиною, — любив сніг. Тепер терпіти не можу…»

Такі слова свого часу довелося почути від одного з чиновників, якому регулярно докоряли погано розчищеними вулицями, непосипаними дорогами, незбитими бурульками та іншими проявами холодної пори року. Бо ж, як відомо, зима завжди приходить раптово, особливо… у грудні. От і цього року Новоград-Волинщину засипало подвійною нормою снігу. Про це повідомляла газета «Звягель» у минулому номері. Втім, на той час, коли готувався матеріал, інформація щодо стану доріг, руху автобусів і підвозу продуктів у села району була більш-менш оптимістичною. Але вже на вихідних усе кардинально змінилося — дороги поперемітало так, що чимало населених пунктів опинилися у сніговій пастці…
За повідомленням районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, станом на 9 годину 18 грудня транспортне сполучення було відновлено з 70 населеними пунктами ра­йону. Водночас комунальним службам, дорожникам і рятувальникам відпочивати було ніколи — ускладненим залишався проїзд автотранспорту ще до 40 сіл.
В офіційному зведенні щодо ситуації в районі, датованому 9 год. ранку 18 грудня, статусом «не був» позначено понад 40 сільських рад і сіл — до них не зміг дістатися рейсовий автобус. Зокрема, це стосувалося навіть такого немаленького села як Ярунь, не кажучи вже про Гірки (одразу за Ярунем) та інші дрібні, а особливо — віддалені населені пункти.
Чимало сіл перебували не тільки без рейсового сполучення з райцентром, а й мусили перебиватися власними запасами харчів, адже внаслідок переметів на дорогах вони залишилися ще й без регулярного підвозу продовольства. В окремих випадках, щоправда, власники торговельних точок знайшли вихід із ситуації — пробивалися підводами там, де не могла пройти інша техніка, і доставляли в села найнеобхідніші продукти, зокрема, хліб.
За інформацією РДА, на території району сьогодні функціонує 594,3 км комунальних, 506,9 км доріг державного і регіонального значення. До робіт із очистки доріг залучали 23 одиниці спеціалізованої техніки.
2 одиниці надані Житомирською філією ДП «Новоград-Волинський райавтодор», 13 одиниць — дорожнім експлуатаційним підприємством, 2 одиниці — військова техніка та 6 одиниць надано промисловими та сільськогосподарськими підприємствами.
Достатньо стабільною була ситуація з енергопостачанням. Значні перебої були лише у Вершниці, а на території Червоновольської сільської ради стихія стала причиною обриву десяти прольотів.
Ще однією проблемою, що потребувала негайного вирішення, було і залишається розчищення снігового покриву з дахів у місцях масового перебування людей. Перш за все, це стосується споруд соціально-культурного призначення, лікарень і навчальних закладів, державних установ. У прес-службі райдержадміністрації запевняли, що керівники закладів попереджені про небезпеку і необхідність вжити необхідних заходів.
У медичних закладах району створені пункти обігріву для жителів населених пунктів, при цьому особлива увага надаватиметься збереженню життя та здоров’я безхатченків у сільській місцевості.
Власне, все, що пов’язане з погодними умовами, має властивість розвиватися динамічно, відтак інформація може змінюватися ледь не що­хвилини. Отож, станом на одинадцяту ранку 20 грудня, у Новоград-Волинському відділі судмедекспертизи завірили, що по місту й району за час нинішніх холодів не зареєстровано жодного випадку смерті людини від переохолодження. У той час, як загалом по Україні — 37 таких смертей. Як повідомляють інформагентства, лише в ніч із 17 на 18 грудня жертвами морозу стали 18 осіб…
Що ж до ситуації із заметами на районних автошляхах, то вона так і залишається складною, оскільки протягом тижня все ще сніжило. Жителі чотирьох десятків сіл продов­жують відчувати проблеми із транспортним сполученням. Утім, школи і дитсадки працюють, — повідомили «Звягелю» у прес-службі РДА.
Словом, щедра на сніг зима, лютий вітер і мороз створюють підгрунтя для виникнення різних надзвичайних ситуацій і курйозів. Очевидці розповідають, що цими днями в Колодянці загруз у снігу шкільний автобус. Із заметів його довелося випихати… учням-пасажирам. Як тут не пригадати приказку: «Любиш кататися — люби й санки во­зити».
Загалом, порівняно з іншими містами країни, Новоград-Волинщині ще й пощастило, адже на автошляхах за період із 3 по 20 грудня обійшлося без трагічних наслідків, хоча й сталося 22 дорожньо-транспортні пригоди на території міста і ра­йону. Це — офіційна статистика Новоград-Волинського ВДАІ, яку надав начальник Сергій ДМИТЕРЧУК. Він, зокрема, зазначив, що через неякісне чищення доріг від снігу деякі автомобілі перекидалися, наїжджали на дорожні перешкоди, траплялися і зіткнення транспортних засобів. Значною мірою все це ставалося з вини самих водіїв, оскільки ті не зважали на ожеледицю і замети, — кажуть у ДАІ.
Люди старшого віку пригадують іще лютіші зими. Переповідають, як ходили по снігових тунелях. Так що нинішні снігопади — не найгірший розвиток подій.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА