Чергова частина — одна з основних ланок міліції

Чергова частина — одна з основних ланок міліції

Чергова частина — це підрозділ, що забезпечує оперативне управління силами і засобами органів і підрозділів внутрішніх справ, цілодобово перебуває в постійній готовності. Саме вони перші отримують повідомлення про злочинні прояви, надзвичайні ситуації тощо і реагують на них, координуючи органи управління при розкритті.
Основними ж принципами роботи чергової частини є: знання оперативної обстановки на території, що обслуговується, оперативність, постійна готовність, пильність, додержання законності, чітке виконання вимог нормативно-правових актів, тактовне ставлення до осіб, котрі до них звертаються.
Разом із тим, працівникам чергової частини потрібно мати залізний характер, адже нерідко до них телефонують п’янички або особи, котрим просто хочеться виговоритися. І всіх потрібно ви­слухати, комусь із них дати слушну пораду тощо. Часом бешкетують і діти, вигадуючи різні історії, тож, доводиться перевіряти і ці дзвінки.
Лейтенант Віктор ОНІЩУК (на фото), вже вісімнадцять років працює в міліції, з них — дванадцять у черговій частині; сержант Олександр НЕЧИПОРУК — три (загалом в органах сім років). Обидва починали служити в патрульній службі. Як зазначають правоохоронці, в середньому за добу вони отримують від тридцяти до п’ятдесяти повідомлень.
У переддень їхнього свята, коли ми завітали до вищезгаданої служби, то нам повідомили, що нічого надзвичайного за їхню зміну не трапилося, хіба що — а це, зазвичай, — сімейні сварки або сусідські колотнечі. Звичайно, бувають дзвінки і про тяжкі злочини: травмування людини або вбивства. І в цьому випадку мусять міліціянти миттєво ре­агувати, віддаючи оперативним відділам повідомлення про ту або іншу подію.
Загалом у черговому відділі працює чотири чергових і три їхні помічники. На запитання: чи складною є їхня робота, почули: «Спочатку було важкувато, та вже до всього звикли. Хоча, буває всяке».
З нагоди Дня міліції, від імені редакції вітаємо всіх працівників чергової частини та їхніх колег з професійним святом. Бажаємо всіляких гараздів, сімейного затишку, добробуту, міцного здоров’я, утвердження законності, правопорядку та менше поганих повідомлень.
Микола МАРУСЯК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА