Дизайнер одягу Тетяна ПАВЛЮК: «Новоградці стали гарно одягатися, навіть наслідують колекції «від кутюр»…»

Дизайнер одягу Тетяна ПАВЛЮК: «Новоградці стали гарно одягатися, навіть наслідують колекції «від кутюр»…»

Дизайнер — одна з найбільш затребуваних професій на сьогодні, адже саме дизайн — якісний і оригінальний — у конкурентному світі став запорукою успіху всього, що продукується і продається. Тим паче, що сучасні люди — вибагливі, не позбавлені любові до гламуру, красивих вишуканих речей. А завдяки сміливим і креативним дизайнерським рішенням, будь-що, що нас оточує, можна перетворити на справжній витвір мистецтва: фасади, інтер’єри, машини, реклами, клумби тощо.
Втім, в уяві більшості з нас дизайнери асоціюються зі створенням модних образів і колекцій одягу. У нашому місті теж є люди, котрі плідно працюють у цій сфері. Тому пропонуємо вам, шановні читачі, знайомство із дизайнеркою одягу Тетяною ПАВЛЮК.

— Тетяно, дизайнерство — надзвичайно творча професія. У провінції людям із цим фахом набагато важче «розвернутися», знайти себе. Як вам це вдається?
— Як свідчить життя, успіхів у професії досягають лише ті, хто віддається справі сповна: з любов’ю, натхненням, свіжими ідеями. Тому не стільки важливо, де ти живеш, а важливо, як ти «викладаєшся» задля результату. Благо, що у творчій роботі для цього — необмежене поле діяльності. Звісно, без таланту від Бога теж не обійтися.
Обрала цю професію, бо вона дозволяє розвиватися, йти вперед. Я «живу» у своїй професії, весь час перебуваю у творчому пошуку.
— Робота дизайнера одягу — це мрія дитинства, випадковість, закономірність… Що це у вашому житті?
— Це поклик душі, мрія дитинства. Починалося усе з ляльок — моделювала і шила для них одяг, майструвала якісь прикраси, одне слово — мої ляльки були завжди «супермодні». Потім практикувалася на собі та подругах, а у школі мене завжди відправляли на конкурси і олімпіади, й мені це було найбільше до душі. Хоча згодом життя повернулося не зовсім так, як мріялося: після школи я отримала медичну освіту, чотири роки працювала медиком. Але поклик душі взяв гору, і сьогодні я щаслива, що займаюся улюбленою справою. Моя мрія здійснилася.
— У вашому гардеробі багато одягу власного дизайну?
— Практично усе. Мене захоплює і надихає процес створення одягу, який подобається потім не лише автору, а й людям.
— Тетяно, чи є у вас кумири з відомих кутюр’є?
— Когось окремо виділяти не хочеться, я слідкую за усіма тенденціями, модними показами, а у роботі орієнтуюся на власний смак і знання. Головне — індивідуальний підхід до замовника, а не копіювання чиїхось ідей, надбань.
— Власного ательє ви не маєте, але працюєте в ательє «Фурор», де наділені багатьма творчими повноваженнями у роботі. Приємно, до речі, бачити зміни, які відбулися після ремонту — тут тепер дійсно можна творити. Але робота з людьми — найважча робота. Часто трапляються примхливі клієнти? І чи завжди вдається досягти компромісу?
— Так, з нового року працюватимемо у повністю оновленому ательє: цікавий дизайн інтер’єру, сучасне обладнання, фурнітура, технології. Як кажуть, ми повністю змінили обличчя.
Щодо складнощів у роботі з вередливими клієнтами… Проблеми виникають лише тоді, коли людина не знає, чого хоче. Наприклад, хоче пошити пальто, але не знає, у якому стилі, якого кольору… Якщо при цьому здатна прислухатися до порад спеціаліста, — разом легше досягти результату, а якщо догодити у цьому плані важко, — бувають нюанси, які не дуже сприяють роботі. Але таких випадків мало. Загалом не пригадую, щоб хтось був дуже незадоволений.
— Трапляється, що людина приносить ескіз, який їй абсолютно не пасуватиме? І чи вважаєте за потрібне давати поради?
— Так, справді. Іноді доводиться переконувати, що людині пасуватиме зовсім інший стиль чи фасон, аніж той, який вона хоче. Знаєте, вдається домовлятися. Для мене головне — бачити радість від успішно виконаного замовлення, тому докладаю максимум зусиль для цього на кожному етапі роботи ательє.
— Що саме маєте на увазі?
— Контролюю кожну строчку від моменту, коли замовник прийшов до нас. Спілкуючись із людиною, важливо зрозуміти її настрій, смак, виховання. Чим більше дрібниць враховано — тим більше шансів на успіх. Надаю рекомендації технологам, з якими розробляю викройки, слідкую за роботою швачок: який гудзик пришити, яку кокетку чи петельку зробити. На «виході» контролюю, чи задоволена людина, які побажання чи зауваження у неї є. Усе це враховуємо у роботі.
— Між творчими людьми завжди існує конкуренція. А між місцевими ательє вона є?
— Гадаю, конкуренцію виграє той, хто найкраще дбає про якість роботи, а, отже, репутацію швейного закладу. У нас ретельно підходять і до підбору персоналу, і до переліку послуг, які надаємо.
— На ринку сьогодні багато «ширпотребу» китайського виробництва, люди скучили за якісним одягом. Польський чи турецький одяг — не усім по кишені, тому багатьох нині радує одяг від українського виробника, серед якого є й ви. Розкажіть про це, будь ласка.
— Шиємо класичний одяг, якого бракує або зовсім немає на ринку: костюми для жінок, спідниці, блузи, піджаки, брюки, сарафани тощо. Ця лінія розрахована на середній клас, маємо на неї попит від замовників, у яких на роботі діє відповідний дресс-код. Звісно, хотілося би розробляти більш гламурний чи помпезний одяг, але наразі такої можливості у ательє немає. На жаль, лінії з пошиття класичного чоловічого одягу теж немає поки що, але плануємо.
— Хотілося би почути думку фахівця: що можете сказати про те, як одягаються новоград-волинці? Адже не секрет, що іноземці, приїжджаючи в Україну, дивуються стильності наших модників і модниць. Ви згодні із цим?
— Абсолютно. Ось де наш менталітет нарешті переважає у кращий бік. Новоград-волинці уміють гарно одягатись — у нас багато стиляг як серед молоді, так і серед старшого покоління. Приємно, що люди не бояться виділятися з натовпу, прагнуть бути помітними, стильними, яскравими.
— У вашій роботі трапляються якісь несподівані за оригінальністю замовлення?
— Таких замовлень, які би я не могла виконати, ще не було. Часто приносять варіанти зразків одягу, що сподобався, з Інтернету. Навіть, з колекцій «від кутюр»…
— Невже «беретеся» за такі замовлення?
— У мене щодо цього жодних табу немає. Чому б ні? Звісно, камінці коштовні не пришиваємо чи інше дороге оздоблення, але фасон і стиль відтворити цілком спроможні.
— Хотілося би дізнатися, які модні тенденції переважатимуть у році Змії. Які поради дасте з цього приводу?
— Модно все. Якщо у попередніх модних сезонах були акценти на певні кольорові гами, то наступний сезон дозволяє безмежний політ фантазії. Матеріали різного складу, крою та кольору, з малюнком і без, яскраві і не дуже — зараз актуальна суміш різних тенденцій. Головне правило: не «переборщити». Пам’ятайте, що мода проходить, а стиль залишається. Це найголовніша порада — майте індивідуальний стиль, і тоді ваш образ буде наймоднішим!
— Читачі газети «Звягель» мають гарний стиль вже тому, що вони читають нашу газету. А тому обов’язково скористаються вашими порадами, щоб виглядати неперевершено у новому році.
— Бажаю усім краси і здоров’я! Дякую за розмову.
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА