Звернення начальника Управління Держтехногенбезпеки у Житомирській області

Шановні земляки та гості області! Від усього колективу вітаю вас із наступаючим Новим роком! Бажаю щастя, здоров'я, успіхів і впевненості у завтрашньому дні. Нехай новий 2013 рік стане для кожного з вас більш вдалим, більш благополучним і спокійним, ніж рік, що минає.
Новорічні свята — одне з найвеселіших свят у році. Але, на жаль, традиційні атрибути — штучні ялинки, електричні гірлянди, хлопавки, петарди та феєрверки — промисловість не випускає абсолютно пожежобезпечними. Статистика свідчить, що саме в цей час року зростає ризик виникнення пожеж, причини яких — необережне поводження з вогнем нетверезих громадян, бенгальські вогні та хлопавки з вогневим ефектом, свічки і саморобні несправні гірлянди. А застосування петард і феєрверків веде не тільки до пожеж, але і до каліцтв.
Щоб новорічні свята не були затьмарені візитами пожежних та відвідуванням травматології, дотримуйтесь необхідних ­правил безпеки:

  • не куріть у ліжку;

  • будьте обережні, використовуючи піротехнічні вироби;

  • закріпіть ялинку на стійкій основі, використовуйте при її оздобленні електрогірлянди тільки заводського виготовлення. Не використовуйте для прикрас паперові або іграшки з вати, свічки;

  • дозволяйте дітям користуватися бенгальськими вогнями, хлопавками і петардами тільки під контролем дорослих;

  • піротехніку купуйте в спеціалізованих відділах і магазинах. Не влаштовуйте салюти і феєрверки при сильному вітрі і на відстані ближче 30 метрів від житлових будинків та легкозаймистих предметів, під низькими навісами і кронами дерев. Не спрямовуйте піротехнічні вироби в бік людей і на вікна будинку;

  • не забувайте, виходячи з дому, закривати кватирки та балконні рами.


Щоб не сталося лиха, не забувайте в дні новорічних свят дотримуватися правил пожежної безпеки. Це допоможе вам зберегти життя та здоров'я! Безпечних та радісних вам новорічних свят!
З повагою Ігор СТЕЛЬМАШОВ, начальник Управління Держтехногенбезпеки у Житомирській області