«Команда гратиме у всіх турнірах!»

«Команда гратиме у всіх турнірах!»

Про це впевнено стверджує секретар міської ради Василь Михальчук, якого свого часу міський голова уповноважив від імені влади курувати справи футбольної команди «Авангард».
З огляду на стурбованість уболівальників за подальшу долю місцевого футболу, газета «Звягель» звернулася за коментарями до тих, хто в тій чи іншій мірі нині причетний до його розвитку в місті. Так сталося, що у призначений для інтерв’ю час, у кабінеті секретаря міської ради зібралися не лише Василь Михальчук, а й президент «Авангарду» Микола Іванюк та тренер команди Андрій Лось.

Вони щойно повернулися з міні-наради з першим заступником міського голови Миколою Усенком, де саме і йшлося про пошук джерел фінансування футболу. З’ясувалося, що це вже далеко не перша від початку року нарада, присвячена даному питанню. Але саме цього разу її учасники випромінювали хоча й стриманий, але все ж оптимізм.
«Будуть благодійні внески, спонсорська допомога», — запевнив Василь Михальчук. Водночас, конкретних імен спонсорів не прозвучало. Мовляв, не завжди навіть провідні професійні клуби озвучують пов­ний перелік своїх фінансових надходжень. Хоча декілька цифр таки було озвучено.
За попередніми підрахунками, аби «Авангард» мав змогу оплатити заявочні внески, переїзди, зарплату футболістів та інші витрати, без яких не обійтися, необхідно близько 300 тисяч гривень на сезон. У цьогорічному міському бюджеті на потреби команди закладено 30 тисяч — десяту частину. Тож, очевидно, що решту (9/10) мають залучити за рахунок меценатів, небайдужих до футболу.
У попередні два роки впливові земляки особисто брали участь у відкритті футбольного сезону в Новограді-Волинському й обіцяли свою підтримку. Чи потрапить у коло їхніх інтересів місцевий футбол цього року?Якщо все буде, як запланували, то в цьому сезоні, кажуть, не очікується перепон щодо заявки у всеукраїнські турніри, які проводяться під егідою аматорської федерації. Нагадаємо, раніше конфлікт у житомирському обласному футбольному господарстві бумерангом ударив по бажанню «Авангарду» грати в чемпіонаті аматорів — попри відчайдушні спроби заявитися, заявку так і не прийняли.
Втім, навіть вдалий пошук фінансів для існування клубу на сьогодні, як з’ясувалося, ще не є запорукою боєздатності футбольного колективу. Річ у тім, що фактична невизначеність у цьому питанні, яка тривала від початку року, спонукала окремих футболістів податися в інші клуби — туди, де платять більше і платять гарантовано.
До того ж, відтепер створено єдину базу всіх футболістів, навіть на обласному й аматорському рівнях. Зрозуміло, що протягом сезону (до відкриття «трансферного вікна») перебувати можна в заявці тільки одного клубу. Тож гравці «Авангарду» мають терміново визначатися: повірити в сьогоднішні гарантії, які дає влада й президент команди, і залишитися чи терміново шукати інші варіанти працевлаштування, тим більше, що пропозиції є.
Тренер команди Андрій Лось розповідає, що в силу вище­вказаних причин, команда ще жодного разу в цьому році не зібралася на тренування. Кожен із гравців самотужки підтримує спортивну форму — в міру того, як вважає це за потрібне. Тож індивідуальні ігрові кондиції і командна зіграність напередодні старту сезону — також під великим питанням.
Не все просто й у минулорічного володаря кубка області — городницького «Полісся». Попри те, що ра­йонна влада збирається дещо більше фінансово підтримати команду й передбачила на це в бюджеті 50 тисяч гривень, там проблема комплектації може бути навіть значнішою, аніж у «Авангарду». Адже не секрет, що половина основного складу минулорічного «Полісся» — гравці з іншої області. І тепер, коли за дотриманням списків заявочних листів очікується посилений контроль, не факт, що гравці-«легіонери» оберуть саме городницький клуб.
На 25 березня заплановано засідання обласної федерації футболу. Можливо, за його підсумками можна буде конкретніше говорити про дату старту сезону та перспективи команд із Новоград-Волинщини.
Олег БРЮХАНОВ