І історія, і ода, й заповіт

Така квінтесенція нової книги Світлани Олексіївни Челядіної «Пишаючись досягнутим, йти впевнено до нових висот» (видавництво «НОВОград», 2012 р.). Автор розповідає про життя і розвиток освіти в місті та про земляків, які творили і творять сьогодні освіту міста. Зацікавлюють архівні матеріали, фотоілюстрації, спогади автора — колишньої зразкової учениці Новоград-Волинської ЗОШ №2, випускниці Одеського університету з червоним дипломом, вихователя, учителя, директора школи-інтернату, голови профспілки учителів міста, Заслуженого працівника освіти, Почесного громадянина міста, а також випускників школи, якими пишається школа, батьки.
Переконують і спогади, і роздуми та міркування автора в тому, що «блаженна та людина, яка любить свій край» (за Іваном Огієнком), і з цією любов’ю та щирою любов’ю до людей несе достойно Божий дар — покликання бути учителем. А підсилюють ці переконання наведені вислови великих педагогів, письменників та інших діячів науки і культури про значення освіти в укріпленні могутності держави, у формуванні духовності громадян, людської гідності та збереження позитивних традицій народу. І велич учителя в тім, що він — учитель — є ланкою, що зв’язує минуле з майбутнім.
Ця книга є заповітом ветерана-педагога, людини героїчного духу «інженерам людських душ» і живим, і ще ненародженим.
А посприяли випуску книги і фінансово підтримали це учителі, учні і колишні випускники ЗОШ №2. Спасибі Світлані Олексіївні за такий змістовний внесок в історію нашого міста, яку клопітливо відроджують місцеві краєзнавці.
Жанна ВАСИЛЕНКО, педагог-ветеран, почесний пошуковець України