Звягельський календар

Звягельський календар

РОЗШИРЮЄМО ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕНДАР
Шановні читачі! Започатковуючи нову рубрику, звертаємося до всіх громадян, небайдужих до славної історії нашого міста і сіл району, з проханням надсилати свої пропозиції з приводу включення до «Історичного календаря» тих чи інших пам’ятних дат.

1895 рік, листопад — у місті розквартировано 18-ий Вологодський піхотний полк його Величності Короля Румунського (понад 2090 осіб). Розформований у 1917 році.
У 1818 році Вологодському піхотному полку (трьом батальйонам) даровані прості (без надписів) знамена зразка 1816 року. Хрест зелений, кути білі.
1917 рік, листопад — у місті встановлено більшовицьку владу.
Нині пам’ятник Леніну встановлено у Сквері Слави.
1930 рік, 6 листопада — у театрі ім.Дзержинського, який у 1932 році переобладнали у меблеву фабрику «Стандарт», відбувся Пленум міської ради разом із партійними та військовими організаціями. Відбувся вечір молоді.
1930 рік, 8 листопада — у міському парку пройшли стрілецькі та фізкультурні змагання.
1940 рік, листопад — у місто прибув К.К.Рокоссовський (1896-1968), майбутній маршал Радянського Союзу, який на той час формував і командував 9-м механізованим корпусом зі штабом у Новограді-Волинському.
1946 рік, 1 листопада — газета «Радянський патріот» повідомила про роботу промислових підприємств міста. Завод ім.Сталіна став випускати більше товарів широкого вжитку. Пивзавод випускав морс. Маслозавод — морозиво, кисло-молочні продукти, кефір, рулет, жирний сир. М’ясокомбінат випустив 3266 кг господарського мила та 100 кг клею. В артілі ім.Петровського працював бляшаний цех. Промкомбінат випускав відра, копаниці, цвяхи, мило, вірьовки, бочкотару.
1954 рік, 5 листопада — на вул.Ярунській (Лянгуса) відкрився новий магазин продовольчих товарів.
1955 рік, 7 листопада — здано в експлуатацію новий 2-поверховий будинок для робітників будівельної дільниці Кам’яного кар’єру.
1957 рік, 7 листопада — парад з нагоди 40-річчя Жовтневої революції.
1958 рік, листопад — на базі міжрайонної майстерні з ремонту автомобілів і тракторів створено ремонтний завод.
1966 рік, листопад — став до ладу м’ясокомбінат, один із найпотужніших в Україні;
— відкрито плавальний басейн «Золота рибка» на вул.К.Маркса (Соборності, 68 — нині магазин сантехніки);
— першу продукцію видав каменедробильний завод.
1990, листопад — розпочато будівництво об’їзної дороги навколо Новограда-Волинського.
Підготував Микола УСЕНКО