Звягельський календар

Звягельський календар

1793 рік, 27 березня — після другого поділу Речі Посполитої Правобережна Україна (Київщина, Поділля, значна частина Волині, в тому числі Звягель) та Білорусь увійшли до складу Російської імперії.
1866 рік, 22 березня — представники Тимчасового відділення Новоград-Волинського поліцейського управління у присутності місцевих жителів і сусідських поміщиків зачитали указ його Імператорської Величності про те, що Євгенія (в шлюбі Мезенцева) і Марія Уварови визнані єдиними і прямими спадкоємцями Новозвягельського маєтку. Ще один спадкоємець — їх брат Федір — помер у Парижі 1865 р. від туберкульозу. З дозволу французького уряду труну з тілом небіжчика привезли до Ново-Звягеля і поховали на ржадківському кладовищі в родинному склепі. Сестри отримали заможне господарство. Вони стали володарями сіл Ново-Звягель, Лубчиця, Ржадківка, Гали, Чижівка, Іванівка, Немилянка, Вершниця, Ужачин, Федорівка, Теснівка, Несолонь, Кропивня, Тупальці, Броники, Романівка, Слобода Романівська, Поліянівка.
1944 рік, березень — військовий шпиталь №412 на чолі з полковником медичної служби Михайлом Яковичем Берковським повернувся до Новограда-Волинського на постійне місце дислокації.
Військовий шпиталь
1950 рік, весна — на площі біля сучасного автовокзалу закладено сквер.
Перед автовокзалом (нині АЗС) колись був сквер
1950 рік, 26 березня — на вулицях міста висаджено 7000 дерев.
1954 рік, 23 березня — відбулися урочисті проводи комсомольців на цілину.

Директор ТОВ «Новофарм-Біосинтез» Валерій Перерва1957 рік, 22 березня — відбулося засідання оргкомітету з питань проведення святкування 700-річчя Новограда-Волинського. З метою організації виставки та видання брошури, присвячених ювілею міста, у місцевій газеті було опубліковано «Звернення до жителів Новоград-Волинщини» з проханням поділитися спогадами про історію міста.
1989 рік, 24-29 березня — вперше у місті пройшли дні класичного балету. Київський театр класичного балету (керівник Василь Вовкун) показав вистави: «Лебедине озеро» П.Чайковського, «Жизель» А.Адана, «Жар-птиця» І.Стравінського.
1997 рік, 24 березня — у місті організовано і проведено Всеукраїнський фестиваль єврейського мистецтва «Березнева Менора».
1998 рік, березень — ТОВ «Новофарм-Біосинтез» розпочало випуск вітчизняних інфузійних розчинів (кровозамінників) і практично задовольнило потреби фармацевтичного ринку у високоякісній продукції.
2001 рік, березень — відкрито критий ринок «Авангард» навпроти стадіону «Авангард» на вулиці Куйбишева (нині — Івана Мамайчука).