Вулиця Героїв Майдану в Новограді-Волинському? Громадське обговорення

21 березня відбулося засідання комісії з питань топоніміки та охоро­ни культурної спадщини, яка діє при виконавчому комітеті міської ради як дорад­чий орган у питаннях, пов’язаних із найменуванням нових вулиць, перейменуванням існуючих вулиць та інших топонімічних об’єктів, встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних та ін­фор­маційних дошок на території міста.
На порядку денному було одне питання — найменування однієї з вулиць міста на честь героїв київського Майдану у світі останніх історичних подій, які відбувалися в столиці нашої країни протягом зими-весни 2013-2014 року. На розгляд комісії надійшло дві заяви з цього приводу: перша (колективна — 20 підписів) від частини жителів вулиці Кол­госпної (в мікрорайоні «Смолка») з пропозицією перейменувати їх вулицю на вулицю Героїв Майдану; друга — від керівників місцевих осередків ВО «Батьківщина», Братства ОУН-УПА та ГО «Новоград-Волинський майдан» (4 підписи) з пропозицією перейменувати вулицю Радянську на вулицю Героїв Майдану.
У ході роботи комісії більша увага приділялася саме другій пропозиції, оскільки перейменування вулиці Радянської торкнеться більшої частини населення міста, ніж перша пропозиція.
Насамперед слід зазначити, що сам факт перейменування однієї з вулиць на честь героїв київського Майдану не викликав у членів комісії жодних заперечень, розмова велася щодо того, чому саме — Радянська. На мапі міста є ще достатньо топонімів, які потребують заміни. Це — вулиці, досі названі на честь радянських політичних діячів, які не мають до історії міста жодного відношення — вулиці Артема, Воровського, Войкова, Димитрова, Калініна, Косіора, Крупської, Менжинського, Плеханова, Тельмана, Шаумяна, Щербакова.
Член Національної спілки краєзнавців України, голова місцевого її осередку В.В.Вітренко висловив гіпотезу, що вул.Радянська була названа так у 1917 році на честь Центральної ради України, тому перейменовувати її недоречно.
Пролунала думка, що, якщо перейменувати вулицю Радянську у вулицю Героїв Майдану, то через перетин цієї вулиці з вулицею Героїв Перекопу може виникнути плутанина для пошти та при складанні виборчих списків. Щодо виборів, то член Національної спілки краєзнавців України В.С.Ваховський висловив занепокоєння стосовно того, що виборці, які проживають на вулиці Радянській, не встигнуть перереєструватися за новими адресами і не зможуть здійснити своє конституційне право — проголосувати за Президента України, вибори якого призначені на 25 травня 2014 року.
Крапку в цьому обговоренні пос­тавив Закон України «Про присвоєння юридичним осо­бам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фі­зичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», згідно з яким присвоєння назви будь-якому топонімічному об’єктові може відбутися після проведення процедури громадського обговорення, строк проведення якого обчислюється з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідомлення і повинен становити не менш як два місяці.
Згідно з Порядком увічнення пам’яті видатних подій та особистостей у місті Новограді-Волинському, затвердженому рішенням міської ради від 24.05.2013 р. №402, організація гро­мадських обговорень доручається відділу культури міської ради.
Тому відділ культури міської ради цим матеріалом оголошує початок громадського обговорення щодо перейменування вулиці Радянської на вулицю Героїв Майдану. Бажаючі висловитися з цього приводу можуть звертатися у відділ культури письмово за адресою: 11701, площа Лесі Українки, 9, м.Новоград-Волинський, Житомирська область; за телефоном: (04141) 5-60-45 (телефонні дзвінки з цього приводу фіксуватимуться); за електронною адресою: nv_kultura@meta.ua. Для висловлювання своєї думки з приводу перейменування вулиці Радянської на вулицю Героїв Майдану можна звертатися на офіційний сайт міста Новограда-Волинського та в газети «Лесин край», «Звягель», «Новоград-Волинські новини» і «Час Полісся». Всі ваші думки будуть враховані при підведенні підсумків громадського обговорення, яке відбудеться не раніше 28 травня 2014 року, результати обов’язково будуть оприлюднені в місцевих ЗМІ.
Є.ВАЩУК, секретар комісії з питань топоніміки та охорони культурної спадщини, інженер відділу культури