Директори шкіл удосконалюють роботу з атестації педагогів

Директори шкіл удосконалюють роботу з атестації педагогів

Обговорити вплив атестації педагогічних працівників на вдосконалення навчально-виховної роботи в школі та на підвищення фахового рівня вчителів зібралися 26 березня у ЗОШ №9 на міському семінарі директори шкіл міста Новограда-Волинського.


У вступному слові начальник управління освіти і науки О.В.Ільяхова звернула увагу учасників семінару на особливості атестації педагогічних працівників у 2014 році, підкреслила значення підготовчої роботи керівництва шкіл до проведення атестації вчителів, необхідність дотримуватися Типового положення про атестацію педагогічних працівників. Заступник начальника управління освіти і науки Т.В.Ващук зупинилася на необхідності всебічного комплексного оцінювання діяльності педагогів. Завідувач інформаційно-методичного центру П.К.Ліневич розповів про деякі особливості роботи атестаційної комісії ІІ рівня та організаційну роботу керівників шкіл із підготовки і проведення атестаційних комісій І рівня та підготовки необхідних документів з атестації. Практична сторона організації процесу атестації у школі була розкрита директором школи №9 В.К.Мельником. Але головним, що підготували господарі школи для учасників семінару, стало відкрите засідання шкільної атестаційної комісії.
Необхідно відмітити, що директори шкіл нашого міста раніше не мали змоги на практиці ознайомитися з порядком та змістовним наповненням проведення засідання. Порядок проведення багато разів обговорювався теоретично, але «краще один раз побачити…». З метою активізації роботи учасників семінару запропоновано картку спостереження за засіданням, вивчення думки керівників шкіл щодо підходів до оцінювання педагогічної діяльності вчителів, визначення кваліфікаційних категорій та відповідності педагогічних звань. У процесі засідання комісії були заслухані характеристики, звіти (електронні портфоліо) та проатестовано 9 педагогів.
Для керівників шкіл були важливі особливості самої технології розгляду питання результативності роботи вчителів у відповідності до кваліфікаційних категорій, про що і відмічали директори під час підсумкового обговорення. Цікавим було використання кваліметричного підходу до оцінювання діяльності вчителя (методика О.Єльникової, з якою представники школи навчилися у рамках циклу вебінарів та особисто під час перебування представника НАПН у нашому місті).
Крім безпосередньо теми семінару, директори міських шкіл у рамках його роботи мали нагоду ознайомитися з організацією навчально-виховного процесу в школі, результативністю роботи педагогічного колективу, удосконаленням навчально-матеріальної бази у ЗОШ №9. А ще всі були приємно вражені артистизмом та оригінальністю привітання учнівським творчим колективом та теплими побажаннями успіхів у роботі. Загальна думка директорів шкіл — учасників семінару — семінар сприятиме удосконаленню роботи з атестації педагогічних працівників у загальноосвітніх навчальних закладах міста.
П.ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру