Звягельський календар

Звягельський календар

Єжи Александр Любомирський — польський князь, державний діяч Корони Польської в Речі Посполитій, сандомирський воєвода1726 рік — життя у Звягелі почало налагоджуватися, коли його володарями стали князі Любомирські. У 1726 році був відбудований костьол, у 1730 році — дерев’яна Спаська церква (Преображенська, з 1799 р. — соборна) на дубових підвалинах. Церква знаходилась на розі сучасних вулиць Замкової і Шевченка. У 1731 р. було затверджено статут звягельських ремісників для слюсарів, ковалів, мечників, шкіряників, котлярів, бондарів, римарів, гончарів, сідельників, ткачів та музикантів. Кожний ремісник повинен був мати «…добрий мушкет для захисту замку, міста і себе». Цехмайстером мав бути лише «богобоязний» ревний католик, а на свята ремісники зобов’язані були давати до костьолу по дві пари півторафунтових свічок. Крім того, ремісники брали на себе й соціальні обов’язки — піклування про сиріт, хворих, в’язнів, поховання за свій рахунок ремісників і членів їх родин (які померли у бідності) та інші. Нові ремісники приймались до цеху після відроблення випробувального терміну у рік і шість тижнів та пригощання колег обідом. Варити мед цехам дозволялось тільки як канон — напередодні Різдва і Святої неділі (Великодня), горілку брали тільки у князівського орендаря. Уставом ремісникам заборонялось кривдити один одного під загрозою штрафу.
1945 рік, квітень — у місті відбувся перший випуск курсів медсестер Червоного Хреста.
1952 рік, квітень — при міській дитячій технічній станції створено гурток юних фотолюбителів, який відвідувало 20 учнів. Фотолабораторію обладнано своїми силами;
— у Будинку культури ім.Щорса працюють 9 гуртків, серед них: струнний оркестр, вокальний гурток, хор (понад 100 учасників), аматорські театральні колективи: український драматичний колектив, який нещодавно поставив п’єсу М.Кропивницького «Дай серцю волю — заведе в неволю» та російський драматичний колектив, який поставив п’єсу Я.Галана «Під золотим орлом», інші колективи.
1986 рік, 9 квітня — проведено урочистий мітинг з нагоди початку роботи на маршрутних лініях міста автобуса «Піонер», придбаного на кошти піонерів і комсомольців міста за зібраний ними металобрухт.
1990 рік, квітень — створено асоціацію керівників державних підприємств промисловості, будівництва, транспорту та зв’язку (голова — директор меблевої фабрики А.І.Рижук, заступник — директор Городницького фарфорового заводу М.П.Горбань).
1991 рік, 10 квітня — на ІІ обласних змаганнях юних фотолюбителів вихованці кінофотостудії «Блік» посіли перше місце. Керівник — Валерій Гольшейдер.
1993 рік, 10 квітня — вперше Великодні свята пройшли у новому костьолі.
Попередні костели у Звягелі, один з яких датується 1600 роком, а інший — 1726 р., були знищені нападниками та пожежею. А храм, збудований у середині XVIIIст., радянська влада спочатку закрила, а 23 червня 1935 року підірвала. Тому у 80-90-ті роки ХХ століття з початком відновлення релігійного життя у Новограді-Волинському було споруджено величний костел Воздвиження Хреста Господнього. Жителі (близько 4 десятків) навколишніх сіл збирали гроші та допомагали будівництву. Біля костелу зведено також п’ятиповерхову плебанію та кілька допоміжних споруд. Не кожен обласний центр може похвалитися таким костелом.
2002 рік, квітень — звання «народний» присвоєно колективу камерного хору викладачів дитячої музичної школи (художній керівник — викладач школи Валентин Плисак), дитячому фольклорному колективу Палацу культури ім.Лесі Українки (керівник — завідувачка відділу культури, Заслужений працівник культури України Віра Матвійчук).
2006 рік, 10 квітня — жіноча організація міста висадила 100 кущів бузку на території міськрайТМО. Випускники ЗОШ №3 висадили біля школи березовий гай (понад 250 саджанців).