КЛЮВАЛИ КАРАСІ, ЖАБИ І, НАВІТЬ... КОРОВИ!

КЛЮВАЛИ КАРАСІ, ЖАБИ І, НАВІТЬ... КОРОВИ!


\"КЛЮВАЛИ
Мало не все чоловіче населення України відзначає професійне свято працівників рибного господарства — День рибалки.
Цей день — свято для всіх, хто поєднав життя із цією романтичною й складною професією, а також для тих, для кого риболовля — це спорт, хобі, особливий стан душі, спосіб єднання з природою.
Рибалки — особливе братерство, що поєднує людей різного віку і занять. Риболовля — це й азарт, і можливість наодинці зануритися у міркування, це гордість, яку відчуваєш, повернувшись з уловом.

І хоча День рибалки був задуманий як професійне свято, однак можна сказати, що це свято всенародне, оскільки його вважають своїм сотні тисяч аматорів рибного лову, яким це заняття приносить радість і насолоду. Риболовля викликає зацікавленість навіть у тих, хто знайомий з рибним ловом лише з розповідей інших.

\"КЛЮВАЛИ
Риболовля — одне із наймасовіших захоплень людини. Як правило, той, хто хоч раз побував на водоймі з вудкою, насолодився ні з чим не порівняною радістю спілкування з природою і піймав першу у своєму житті рибину, цього не забуває ніколи. Усе більше людей переконуються, що рибний лов — не тільки промисел, а й чудовий засіб зміцнення здоров’я, як фізичного, так і духовного. А сам процес лову риби настільки захоплює, що нерідко згодом переростає у всепоглинаючу пристрасть. Адже тільки по-справжньому захоплені люди заради того, щоб побачити чи відчути покльовку, можуть вставати вдосвіта, забиратися у най-віддаленіші, найглухіші куточки, годинами мокнути під дощем чи мерзнути на морозі. Але такими і є справжні рибалки.
Уже стало традицією на День рибалки проводити змагання з рибної ловлі між рибалками міста та району. Як завше, організатором цих заходів є міське Українське товариство мисливців та рибалок, голова Станіслав М’ясковський, та головний спонсор приватний підприємець Анатолій Шевцов (магазин «Світ рибалки»).
Змагання було призначене на шосту ранку. Однак брати Сергій та Володимир Засухіни, Дмитро Стоцький приїхали на водоймище ще о четвертій, але мусили чекати старту. До речі, останній був учасником зустрічі минулого року і виборов третє місце.
Отже, рівно о шостій голова УТМР усіх збирає до гурту і вітає зі святом. Дякує спонсорам за матеріальну підтримку.
Разом з тим Олександр Стопичев, головний суддя, проводить реєстрацію учасників змагань, а прибуло їх цього разу сорок один — вдвічі більше, ніж минулого року!
Завітали на зустріч також і працівники Новоград-Волинської рибінспекції — Володимир Лавренюк, Микола Шевчук та громадський рибінспектор Василь Булатович. На їхню адресу лунають жарти:

\"КЛЮВАЛИ
— Хлопці, ховайте сіті! Рибнагляд приїхав!
Але, звичайно, сіток ні в кого не було. Бо умови риболовлі такі — одна поплавкова вудка.
Зрештою, подається старт, і рибалки оперативно займають місця на суслівецькому ставку, яке для змагань люб’язно надав його господар Павло Єнжиєвський, член міського УТМР.
Із самого ранку припікає сонце. Проте рибалок це не лякає, вони стійко втримують спеку, закидають снасті, змінюють наживки.
Раптом щось бабахнуло! Усі напружилися. Виявляться, то в рибалки Олексія Нестерука нагрілася запальничка в сумці і вибухнула.
А за хвилю з того берега водоймища чути голос одного із учасників змагань:
— О! Є! Тягну крупняк!
Потім — розлігся регіт. То рибалці на гачок вчепилася добряча… жаба! Що ж, на риболовлі трапляється і таке.
Далі — взагалі неймовірне! Звідкілясь з поля примчалася корова і плюхнулась у став, чіпляючи снасті рибалок!
Крик, шум, гам…
Очевидно рябу закусали гедзі, і вона в такий спосіб намагалася їх позбутися.
Корова кілька хвилин постояла у воді, а потім, вибравшись на берег, пішла пастися.
Близько десятої ранку подув заповітний вітерець. Рибалки з полегшенням передихнули. Однак, риба клювати краще не стала. Певне, не та погода.
О десятій тридцять обходжу рибалок. Ось враження декотрих.
Володимир Кнох:
— Я навіть вичистив у березі траву, але зловив усього десять невеликих карасиків. Рибалка є рибалка.
Олег Українець:
— Ну, що тут говорити? Рибалка для мене — щастя!
Учасники змагань — небатослівні. Увага зосереджена на поплавках. Воно й зрозуміло — кожен мріє стати переможцем.
Але ідемо далі.
Георгій Павлюк (найстарший рибалка, 72 роки):
— Усе класно! Все чудово! Хороша організація! Спасибі всім! До речі, тут багато є моїх учнів.
— Багато зловили? — запитую.
— Головне, — каже Георгій Іванович, — не кількість, а участь! До того ж, я за останній тиждень упіймав двадцять дві щуки! На живця в проводку. Найбільша — п’ять кілограмів! То ж, рибу маю!
Іван Присяжнюк по груди стоїть у воді.
— Не холодно? — цікавлюсь. — Там п’явки.
— Чого не зробиш ради рибалки!
Підходжу до іншого — Сергія Троцького.
— Я вже порвав три жилки, — бідкається він. — Але головне — бути на цьому святі! Побачити знайомих, поговорити з нити.
Анатолій Михайлов (71 рік):
— Все відмінно! Мені дуже приємно, на старість, рибалити з такими хлопцями!
Годинник на руці показує одинадцяту. Змагання завершено. Всі збираються біля переліску. Починається зважування трофеїв. І — підсумки зустрічі. А вони такі. Перше місце виборов Андрій Савчук, котрий зловив 3кг 100 гр карасів, за що отримав добротну рибальську жилетку. Друге місце посів Олександр Благодир (2 кг 900 гр риби), приз — підсак. Третє — Михайло Кравчук (2 кг 280 гр), приз – вудочка. Четверте — Станіслав Гаєвський (2 кг 100 гр), приз — садок.
Були ще два призи. Імениннику Петру Кирилюку (котушка) і наймолодшому рибалці Богдану Шемотюку (рибальський набір), десятирічний хлопець приїхав до родичів з Росії.
Потім С.М’ясковський, голова міського УТМР, подякував усім учасникам свята за участь у змаганнях, зробив повідомлення мисливцям, котрі були серед рибалок, про змагання зі стендової стрільби, яке відбудеться 20 липня, о 9 годині, у селі Броники (колишній аеродром). І насамкінець, Станіслав Мар’янович запросив усіх рибалок скоштувати традиційної запашної юшки!
Микола МАРУСЯК
Фото Віктора ТИМОЩУКА,
Олексія НЕСТЕРУКА


\"КЛЮВАЛИ