Рішай — і вирушай!

ЦЬОГОРІЧНІ МАРШРУТИ ЛІТНЬОГО «РЕЛАКСУ» УКРАЇНЦІВ ДЕЩО ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ВІД ПОПЕРЕДНІХ СЕЗОНІВ
Нестабільна ситуація в Україні, стрибок курсу валют, анексований Крим — кожен із цих факторів суттєво вплинув на вибір місця відпочинку, якщо взагалі є можливість дозволити собі таку розкіш.
Але туроператори не дрімають і запрошують охочих відвідати різноманітні курорти. Природно, що найбільшою популярністю користуються ті з них, де тепле лагідне море і чисте прозоре повітря поєднується із безпечністю відпочинку. Розглянемо цінові пропозиції туристичних напрямків саме з огляду на ці критерії. А наважуватися чи ні на поїздку до Криму чи східного Приазов’я, — особиста справа кожного.

ОДЕСЬКЕ ПРИЧОРНОМОР’Я
Літній відпочинок в Одеській області нині виглядає як ніколи привабливо. Діючі пропозиції є як у самому центрі Південної Пальміри, так і на численних базах відпочинку по всьому узбережжю. Щоб мати уяву про орієнтовні ціни, розглянемо один із готелів, у якому чесно зізнаються в рекламному проспекті, що до чорноморського узбережжя «Отрада» і «Ланжерон» — 15 хвилин пішого ходу, а до популярного пляжу «Аркадія» — аж 20 хвилин їзди. Тут просять за умови «економ»-класу 110-150 грн. на добу з людини, «стандарт»-клас коштує 400 грн./доба за номер на дві особи.
Хочеш поселитися ближче до пляжу — бери з собою гаманець товстіший! Тут «економ» може потягти на 350 грн. на добу, «стандарт» — 500 грн., а «люкс» — 800 грн. Утім, за такі гроші вже можна отримати в користування санвузол із душовою кабінкою (індивідуальний), холодильник, телевізор, цілодобово гарячу воду, кондиціонер і, навіть, балкон із видом на море.
У будиночках для літнього відпочинку, що розташовані в 7-10 км від обласного центру, можна винайняти ліжко-місце за 150 грн. з людини на добу. Тут господарі зацікавлюють відпочивальників наявністю кондиціонера, Інтернету, телевізора, гарячої води і, навіть, пральної машини. Є дешевші пропозиції — по 80 грн. з людини. Разове харчування коштує аж 50-60 грн. на день. Та й паркування автомобіля може не бути безкоштовним — 10 грн. за добу.
На Одещині розташовані сотні (якщо й не більше баз відпочинку). Зокрема, у Затоці пропонують ціни від 90 до 210 грн. за добу з особи (при бажанні за харчування можна доплатити від 80 до 120 грн.), у Курортному — від 100-180 грн.
ХЕРСОНЩИНА-МИКОЛАЇВЩИНА
Тут немає гір і печер як у Криму, проте є те ж саме Чорне море, паркові зони пансіонатів, цілюще повітря, широкі піщані пляжі. Ціни за ліжко-місце на добу традиційно коливаються в дуже відчутних межах. Приміром, у Скадовську одне з приватних домоволодінь пропонує відпочинок «економ»-класу: до морського пляжу — 400 метрів, проживання у 3-х, 4-х, 5-місних кімнатах, туалети, літній душ і умивальник — на території. За це просять усього 30 гривень за одне місце. Натомість оренда будинку, в якому можна поселитися без господарів (душ, пральна машина, кухня — словом, майже домашній комфорт) становить у липні-серпні від 600 грн.
Пропозиції в інших населених пунктах регіону в ціновому плані не надто різняться. В середньому (без урахування витрат на харчування) вони виглядають так: Генічеськ — від 80-300 грн.; Залізний Порт — від 60-350 грн.; Лазурне — від 120-400 грн.; Коблево — від 100-240 грн.; Більшовик — від 50-300 грн.
Для тих, хто подорожує без автомобіля, цього року «Укрзалізниця» навіть призначила поїзд «Київ — Генічеськ», що у липні-серпні курсує через день.
ШАЦЬКІ ОЗЕРА
В останні роки волиняни, зацікавлюючи туристів, помітно розвинули інфраструктуру. Завбачливі місцеві господарі набудували дерев’яних будиночків, пропонують екскурсійні маршрути — на конях, на човнах, пішки. Умови проживання і ціни — практично такі ж, як і на приморських курортах. Єдине, на що потрібно звернути особливу увагу, збираючись у дорогу до озера Світязь, це погода. Вона там — практично така ж, як і в Новограді. Тож, якщо у нас дощить, то зайве чекати на Волині палючого сонця.
Серед переваг відпочинку на Світязі (крім відносно близької відстані — всього 350 км) — мальовнича природа, дійсно прозора і чиста вода, риболовля тощо.
ЗЕЛЕНИЙ ТУРИЗМ І ТУРИ «ВИХІДНОГО ДНЯ»
Цього року пропонуються як маленькі хатинки, так і чималі котеджі. Сільські садиби обладнані у народному стилі або ж за останнім словом техніки. Гостинні господарі пропонують відпочинок на природі — катання на човні, риболовлю, полювання, верхову їзду, прогулянки на підводі, відпочинок на сіновалі, збирання грибів, ягід, різні майстер-класи, познайомлять із народними ремеслами. А також навчать готувати смачні страви у печі та ще багато такого, про що ми вже почали забувати.
Один день проживання у такому райському куточку обійдеться від 350 гривень. Що стосується харчування, то більшість приватних садиб пропонують гостям готувати самостійно на окремих кухнях. Крім того, при бажанні, в будь-якому селі можна купити молоко — в середньому 20 грн./л, сир — 15 грн./кг, овочі. Також тамтешні ліси багаті на ягоди — суниці, чорниці, брусниці, малину. Якщо ж вам готувати ліньки, то можна домовитися про харчування з господарями, які зголосяться забезпечити триразовий стіл за 100-150 грн. на добу на людину.
Автоперевізники пропонують тури «вихідного дня» за наступними маршрутами: «Умань — Вінниця», де можна побачити славнозвісний дендропарк «Софіївка» та тепер вже президентський фонтан «Рошен» у Вінниці (1 день — 180 грн.); «Кам’янець-Подільський — Хотин», де ви побуваєте у старовинних фортецях і замках (1 день — 200 грн.); екскурсії «Київ — Межигір’я» (1 день — 150 грн., 20 грн. — екскурсовод); поїздки в аквапарк у Києві (1 день — 200 грн. + абонемент).
ЗАКОРДОН
Серед закордонних курортів лідерами залишаються Єгипет (від 7000 грн. за 10 днів), Туреччина (від 6500 грн. за 7 днів), Болгарія (4500 грн. за 7 днів), Чорногорія (5300 грн. за 10 днів), Греція (від 7000 грн. за 10 днів).
Підготовлено за матеріалами Всесвітньої мережі