Звягельський календар

Звягельський календар

1816 рік — у місті діяла найбільша на Волині суконна мануфактура, де працювало 1356 кріпаків і 6 вільнонайманих робітників.
На суконній фабриці. Гравюра

1913 рік, липень — відбувся страйк робітників шкіряного заводу, які домоглися скорочення робочого дня і підвищення заробітної плати.
1930 рік — на Случі побудовано електростанцію на 120 кВт.

1930 рік, липень — вийшла постанова ЦК ВКП(б) про обов’язкове загальне навчання.
1941 рік, 14 липня — у бою за місто загинув червоноармієць Олексій Петряков. До цього часу, незважаючи на те, що місто було вже захоплено ворогом, команди декількох ДОТів продовжували опір;
Огляд фашистами зірваного доту
липень — партизанський загін на чолі з командиром — капітаном прикордонних військ Чеховим Омеляном Карповичем здійснив диверсійний напад на будинок поміщика Мезенцева під час фашистського балу. Будинок підпалено та обстріляно, були жертви серед учасників балу;
липень-серпень — на територіях шкіл №2 та №5 утворено концентраційний табір №201 для радянських військовополонених, який існував до кінця 1943 року. Через щоденні розстріли, катівні досліди, голод та хвороби у таборі загинуло біля 30 тисяч військовополонених.
Приміщення школи №2 одразу після війни
1946 рік, 10 липня — автотранспортна контора на вул.Пушкінській відкрила пасажирське сполучення між Новоградом-Волинським і Житомиром 2 рази на тиждень — у середу та п’ятницю; час відправлення з Новограда-Волинського — о 8 годині ранку.
1951 рік, 15 липня — відбулося велике авіаційне свято з катанням на літаках кращих авіамоделістів.
1957 рік, 12 липня — відбувся творчий звіт учасників художньої самодіяльності Будинку культури у Москві. На Всесоюзній сільськогосподарській виставці новоград-волинці показали виставу «Сватання на Гончарівці» Квітки-Основ’яненка і театралізований монтаж агіткультбригади.
1958 рік, 11 липня — відкрито майстерню з ремонту та індпошиву дитячого взуття на вул.К.Маркса (нині — Соборності), 16;
12 липня — у Зеленому театрі Парку культури і відпочинку, в рамках гастролей Україною виступив Львівський вокально-хореографічний ансамбль «Галичина»;
13 липня — на вул.Рози Люксембург (нині — Замкова) відкрито міську філію комбінату глухонімих УТОГ.
1969 рік, 12 липня — відкрито сучасну робітничу їдальню на авторемонтному заводі.
1972 рік, 12 липня — відкрито нове приміщення міського Палацу культури ім.Щорса (директор Меленевський Борис Олександрович (1928-2001 р.р.) Заслужений працівник культури України (1999 р.). Відбувся урочистий мітинг трудящих міста і району, присвячений відкриттю фестивалю самодіяльного мистецтва. Серед гостей — заступник Голови Ради Міністрів УРСР — П.Т.Тронько.

1980 рік, 13 липня — у редакції газети «Радянський прапор» відбулася зустріч із факелоносцями ХІІ Олімпійських ігор у Москві (лікар Микола Голояд, працівник управління торгівлі Йосип Хусід, випускниця СШ №3 ім.Мічуріна Алла Юрга).
1984 рік, 12 липня — вперше у місті розпочалися заняття з аеробіки для жінок (керівник — Ірина Молошна, майстер спорту СРСР з художньої гімнастики).
2007 рік, 17 липня — відбулося освячення та відкриття новозбудованого православного Храму Преображення Господнього на вул.Горького, 9. Благочинного приходів Української православної Церкви Московського патріархату, настоятеля Свято-Преображенської церкви о.Стефанія нагороджено орденом «Звягель».