Є проект — будуть гроші від Європейського Союзу

Нещодавно у Житомирі відбувся семінар з розробки партнерських проектів у рамках Програми територіального співробітництва Східного партнерства Білорусь — Україна.
Організатором семінару виступила Програма сприяння територіальній співпраці країн Східного партнерства (EaPTC Support Programme) Україна-Білорусь, яка фінансується Європейським Союзом. Приблизний обсяг загального фінансування співпраці двох сусідніх країн становитиме понад 3 млн. євро на два роки (протягом 2015-2016 років).
У семінарі брали участь представники Київської, Волинської, Чернігівської, Рівненської, Гомельської і Брестської областей, регіональних і місцевих органів влади, молодіжних, культурних та спортивних установ, громадських організацій, освітніх та наукових закладів, міжнародні експерти та тренери з підготовки проектів Білорусі та України. Організатори навчальної зустрічі запросили від міста Новограда-Волинського заступника міського голови Сергія Колотова та завідуючого інформаційно-методичним центром Павла Ліневича.
Представник міжнародної програми, експерт із питань розвитку кадрового потенціалу Лорензо Нава (Італія) у своєму виступі на відкритті семінару визначив мету та завдання навчальної зустрічі: інформування громадськості про можливості та переваги, що можуть отримати державні і громадські організації прикордонних регіонів Білорусі та України від участі у Програмі, сприяння у пошуку партнерів задля створення робочих груп для відкритого обговорення пріоритетів і перспектив територіального співробітництва на місцевому рівні з урахуванням особливостей та потреб регіонів, які беруть участь у Програмі.
Учасники в інтерактивній формі обговорили можливості й переваги участі України та Білорусі в Програмі територіального співробітництва.
Протягом роботи у групах серед пріоритетних напрямків Програми для місцевих прикордонних громад найцікавішими були визначені наступні напрямки: обмін досвідом роботи органів місцевого самоврядування; розвиток сільських територій; удосконалення системи охорони здоров’я; вирішення екологічних проблем (питна вода, очищення водних ресурсів, допомога регіонам, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, утилізація промислових відходів); задоволення потреб працездатного населення області в освітніх послугах; організація корисного відпочинку молоді та дітей.
Серед великої кількості форм роботи, які запропонували на семінарі тренери Юлія Станкевич (Білорусь) і Андрій Ніколов (Україна), найкориснішим став етап розробки проектних пропозицій та проведення ярмарку проектів. Серед понад десяти запропонованих українськими та білоруськими учасниками семінару проектних пропозицій одним із тих, який викликав найбільшу кількість «лайків», став проект ІМЦ міста Новограда-Волинського «Творці майбутнього». Мета проекту — підвищення якості освіти через модернізацію навчальної бази шкіл та підвищення кваліфікації педагогів (завдяки циклу спільних навчальних семінарів, майстер-класів педагогів з двох країн). Планується залучити до проекту всі школи нашого міста і таку ж кількість шкіл із Білорусі.
Наступні кроки у реалізації програми прикордонного співробітництва — удосконалення проектних пропозицій, оформлення їх в аплікаційні форми, складання конкретного бюджету, пошук партнерів та учасників із двох країн. Для цього Програма територіального співробітництва і в подальшому допомагатиме авторам проектів за принципом: є добре продуманий проект, який відповідає вимогам Програми — будуть і гроші для його реалізації.
П.ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру