Новоград-Волинський став учасником Європейського Тижня Сталої Енергії

За середньостатистичними даними, кожен українець споживає втричі більше енергії, ніж громадянин Європейського Союзу. Експерти прогнозують, що запровадження енергоощадних технологій може скоротити енергоспоживання на 40%. Прагнучи допомогти Україні у цих амбітних планах, ЄС втілює численні програми. Зокрема, на державні програми з енергоефективності ЄС було надано € 46,6 млн.; через фонд Е5Р (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля) українські міста отримали € 240 млн. на модернізацію комунального теплопостачання; а в рамках загальноєвропейської ініціативи «Угода мерів» 71 українське місто, в тому числі і Новоград-Волинський, взяло на себе зобов’язання скоротити енергоспоживання та збільшити використання відновлюваних джерел енергії.
Наприкінці червня в Україні пройшов Європейський Тиждень Сталої Енергії. Представники ЄС у цьому році місцем проведення заходу обрали Львів. Відтак, упродовж зазначених дат у різних куточках міста відбувалися різнопланові заходи, аби навчити мешканців та гостей міста бути більш ощадливими та менше споживати тепла, електроенергії, запроваджуючи найсучасніші технології утеплення будинків.
Даний захід є ініціативою ЄС, що проводиться в рамках виконання проекту «Угода мерів — Схід». Україна долучається до цієї ініціативи четвертий рік поспіль. Організацією займалась Асоціація «Енергоефективні міста України», до якої входить і місто Новоград-Волинський, у співпраці з Делегацією Європейської Комісії в Україні, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та іншими зацікавленими партнерами. Участь в урочистому відкритті, що відбулося 23 червня у місті Львові, взяли представники органів виконавчої влади міст-членів Асоціації, також Львів відвідали голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, виконавчий директор Європейської асоціації місцевого самоврядування «Energy Cities» Жерар Маньєн, керівник проекту INOGATE Альбертус Звірінг, лідер проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Вільям Такер та інші. Учасником Європейського Тижня Сталої Енергії від Новоград-Волинської міської ради стала начальник відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій міської ради Тетяна Левківська.
У своїх виступах почесні гості свята, такі як Жерар Маньєн та Ян Томбінський, зазначали, що Тиждень Сталої Енергії дає можливість подбати про майбутні покоління. Економлячи енергію, людина береже і довкілля.
У свою чергу, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Андрій Білоусов додав, що український уряд працює у напрямку енергетичної незалежності країни. Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства уже напрацьовано ряд законопроектів, які дадуть поштовх для розвитку енергоефективності в країні.
У рамках заходу у місті Львові відбувся велопробіг «Енергія Руху», а також КіноРовер, присвячений проблемам енергоефективності. На цьому тижні в місті відбулося і безліч інших цікавих для громадськості подій, а саме: екологічні ігри для дітей, виставки енергоефективного обладнання та дитячих робіт, фотовиставка «Енергоефективне місто», презентація «Екобус», різноманітні екскурсії, семінари, вистави тощо. На дітей чекали ігри та квести.
Щорічне проведення Днів сталої енергії в містах є однією із умов «Угоди мерів — Схід» (місто Новоград-Волинський підписало її у 2011 році) з метою підвищення обізнаності громадськості про питання сталого розвитку і раціонального використання енергетичних ресурсів. У Новограді-Волинському планується проведення подібного кількаденного заходу восени, за підтримки наших партнерів — Українсько-німецького Технічного Співробітництва GIZ.
Відділ підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій Новоград-Волинської міської ради