Хроніка 9/2021

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ЖИТЕЛЯ ЗВЯГЕЛЬЩИНИ В КРАДІЖЦІ ПІД ЧАС ГОСТИН
Працівники кримінальної поліції Новоград-Волинського райвідділу встановили причетність 33-річного місцевого жителя до крадіжки мобільного телефону з помешкання жительки районного центру.
До правоохоронців звернулася 50-річна жителька Новограда-Волинського із заявою про крадіжку з її будинку. Жінка розповіла, що з оселі зник її мобільний телефон вартістю понад 5 тисяч гривень.
Як з’ясували поліцейські, подія сталася близько 2 тижнів тому. Саме в той час у гості до заявниці приходив її знайомий.
Оперативники розшукали 33-річного чоловіка. Той визнав, що забрав гаджет, поки господиня була в іншій кімнаті, та здав до ломбарду.
Триває досудове розслідування за ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України.
Поліцейські нагадують, що таке протиправне діяння карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або піврічним арештом, або позбавленням волі на строк до 3 років.
ЗВЯГЕЛЬСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ З ПОЧАТКУ РОКУ РОЗШУКАЛИ ПОНАД 20 ЛЮДЕЙ, СЕРЕД НИХ — 3 ДІТЕЙ
Місця знаходження більшості людей, про зникнення яких повідомляли рідні, було встановлено упродовж доби, зокрема трьох дітей поліцейські розшукали за лічені години.
Так, декілька днів тому в Новоград-Волинському районі 14-річна дівчина після спільного дозвілля залишилася ночувати в друзів, забувши попередити про це рідних. Уранці місце її перебування встановили поліцейські та повернули юнку додому.
9 осіб намагались уникнути спілкування з правоохоронцями через причетність до тих чи інших правопорушень. Вони офіційно були оголошені в розшук, у тому числі один із знайдених чоловіків учинив кримінальне діяння на території Харкова, а намагався сховатись у Новоград-Волинському районі. Поліцейські місцевого відділу затримали підозрюваного та передали колегам.
Також працівники сектору кримінальної поліції Новоград-Волинського районного відділу, спільно з колегами із Приморського відділення поліції м.Одеси, встановили та затримали підозрюваного у вчиненні низки злочинів. Нині йому інкримінують ч.2 ст.186 (Грабіж), ч.2 ст.187 ККУ (Розбій) та ч.2 ст.263 ККУ (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального Кодексу України. Переховувався чоловік на Одещині.
Серед знайдених — і 6 чоловіків-боржників щодо сплати аліментів, які перебували в розшуку за відповідними ухвалами судів.
Новоград-Волинський районний відділ поліції

ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЖУРНАЛІСТСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ
Днями в одному з сіл Оліївської територіальної громади стався конфлікт між старостою та знімальною групою одного з центральних телеканалів. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження та проводяться необхідні слідчі дії.
У с.Ксаверівці журналісти працювали над репортажем про багатодітну родину, у якій нещодавно померла дитина. Раніше вже ця сім’я потрапляла в поле зору масмедіа через заяви старших дітей про жорстоке поводження з ними.
Також поліцейські упродовж 2019-2020 років кілька разів оформляли відносно дорослих членів родини адміністративні матеріали за ст.184 (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей) та 173-2 (Вчинення домашнього насильства…) КУАП.
22 лютого під час спроби знімальної групи отримати в сільській раді коментар щодо описаних подій стався конфлікт, під час якого староста села намагався виштовхати оператора за межі приміщення.
На місці події працювала слідчо-оперативна група відділу поліції №1 Житомирського районного управління поліції. Усі обставини відповідно були зафіксовані, і за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.
Санкція статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі терміном до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ЗЛОЧИННУ ГРУПУ У ВИКРАДЕННІ ТА ВІДМИВАННІ 14 МЛН ГРИВЕНЬ
Днями детективи Слідчого управління ГУНП повідомили про підозру чотирьом жителям м.Житомира та району у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів. Головний бухгалтер філії банку, підприємець та приватні особи через несанкціонований доступ до автоматизованої фінансової системи упродовж 2011-2016 років заволоділи понад 14 млн гривень.
Під час досудового розслідування викрито схему привласнення грошових коштів банку. Так, головний бухгалтер однієї з філій перераховував кошти на рахунки фізичної особи-підприємця та особисті (приватних осіб) на суми від 40 до 500 тисяч гривень.
Ці кошти в подальшому, після підписання заяв на видачу готівки, на підставі підроблених документів були ними отримані у відділенні каси банку та використані на власний розсуд, у тому числі — для ведення господарської (підприємницької) діяльності.
Загалом у ході досудового розслідування встановлено таємне викрадення грошей на загальну суму понад 14 млн грн.
Чоловіки підозрюються у вчиненні кримінальних діянь, передбачених ч.4, 5 ст.185 (Крадіжка, вчинена у великих (в особливо великих) розмірах або організованою групою), ч.2 ст.200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення), ч.2 ст.209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) КК України.
Відповідно до санкцій статей, підозрюваним може загрожувати покарання у вигляді ув’язнення на термін від 7 до 12 років із конфіскацією майна.
Злочинну діяльність групи викрили детективи Слідчого управління ГУНП за оперативного супроводу поліцейських Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НП України та під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.
Відділ комунікації поліції Житомирської області