Криза шкільної бібліотеки або Чому наші школярі обходяться без книги?

Сьогодні старше покоління нарікає на те, що сучасна молодь зовсім не читає книги і всьому цьому «вина» — останні ноу-хау: комп’ютер, планшет, телефон… Найновіші електронні комунікації стали атрибутом дійсності. Тепер дитина не має часу для читання, вона витрачає його на перегляд відеофільмів або на комп’ютерну гру. Мабуть, з розвитком суспільства сучасна «інтернет-молодь» не вгадає, з якої книги походить всім відома фраза. І навіть ті, хто у вільну хвилинку полюбляють читати, роблять це з допомогою останніх технічних новинок, популярність серед яких має електронна книга. 31 жовтня Україна відзначає День шкільної бібліотеки. Напередодні цього призабутого дня ми вирішили з’ясувати, чи має все ж попит серед школярів паперова книга.
Поспілкуватися нам вдалося із бібліотекарями сільської та міської шкільної бібліотек. Активність школярів у сільській бібліотеці не можна охарактеризувати високою. І вчителі, і бібліотекар пов’язують це з деякими проблемами, з якими сьогодні зіштовхнулася сільська шкільна бібліотека. Насамперед, це — нестача книг. Програма з роками змінюється, а книги залишаються старими. Тому навіть та дитина, яка любить читати, не ходить до бібліотеки, адже не може знайти там потрібної літератури. Багато школярів нарікають і на те, що їм важко осилити певну книгу зі шкільної програми, зважаючи на вік. Та не можна й сказати, що всім без винятку байдужа книга. Бібліотекар розповідає: «Молодша ланка цікавиться гарно ілюстрованими книжками, де цікаві яскраві малюнки. Середня ланка полюбляє щось на сучасний лад, тому приваблює сучасна проза — як українська, так і закордонна. Хлопці цікавляться енциклопедіями та «Книгою рекордів Гіннесса». Найстарша ланка — це рідкий гість у бібліотеці. Якщо щось беруть, то те, що потрібно за програмою, і роблять це неохоче, адже в Інтернеті можна знайти скорочену форму».
Що стосується міської шкільної бібліотеки, то більшість із опитаних школярів стверджує, що бажання ходити до бібліотеки напряму залежить від атмосфери в ній. Потенційним читачам не вистачає комфортної, зручної, сучасної бібліотеки. Школярі розповіли, що заходять до бібліотеки не тільки, щоб обміняти книгу чи щось почитати. Тут вони відпочивають, відволікаються від шкільних турбот, спілкуються, радяться, чують думки інших відвідувачів. Бібліотекар однієї з місцевих шкіл розповідає: «Активні читачі на рік беруть 8-10 книг. Довідкову літературу читають за необхідністю, не можуть терпіти твори, включені в шкільну програму. У старшої ланки — потяг до забороненого, тому вони прагнуть читати щось незвичне. Середня ланка в один період масово захопилася перечитуванням «Гаррі Поттера». Поезію читають менше, але є і її любителі. Щоб діти читали, — книги їм потрібно просто підсовувати».
А що з цього приводу думають власне школярі?
Максим, 12 років: «Якщо чесно, то я не люблю читати книги. Це довго, нудно і не цікаво. Для мене краще — подивитися фільм, знятий за сюжетом певної книги, якщо такий, звісно, є. А якщо нам задають щось прочитати, то я знаходжу короткий зміст і швиденько перечитую. Головне, що сюжет зрозумілий».
Дарина, 15 років: «Читати я люблю, хоча зараз це чомусь у всіх викликає подив. У нашому шкільному середовищі той, хто любить читати, не надто в авторитеті, хоча це мене не лякає. Шкода лише, що до нашої шкільної бібліотеки надходить мало нової літератури».
Книга пише: «Все йде, все минає»… Пройдуть, мабуть, і важкі часи, які сьогодні переживає шкільна бібліотека. Класик стверджував, що книга — ліки для душі. Кожному залишається обрати «свої ліки» для душі та серця.
Людмила ПЕТРУК