Рішення міського голови: цьогорічні «Лесині джерела» — без розважальних заходів

Міський голова Володимир Загривий видав розпорядження від 12 червня №105 «Про формат заходів у рамках щорічного Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела». Враховуючи загальнодержавну ситуацію, агресію Російської Федерації, трагічними наслідками якої стали сотні і тисячі жертв українських воїнів, у тому числі більше 140 військовослужбовців міста і району 30-ї окремої механізованої бригади, а, відповідно, величезні наші переживання та трагічні настрої близьких загиблих захисників; шануючи професійну думку-позицію автора свята «Лесині джерела» Миколи Мартинюка та його колег, стверджую щиро, але принципово: «Не до часу! Ще буде свято і на наших вулицях!» — йдеться у розпорядженні.
Врахувати побажання, вимоги матерів, дружин, сімей загиблих патріотів та діючих фронтовиків щодо максимально скромного, стриманого, адекватного за форматом проведення 24, 25, 26 липня 2015 року щорічного Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела», скасувати всі розважальні заходи: святкову ходу від Літературно-меморіального музею Лесі Українки до пам’ятника Лесі Українки, концертні майданчики, феєрверки, виступи естрадних виконавців та інші.
Погодитись із пропозиціями оргкомітету щодо проведення в міському Палаці культури ім.Лесі Українки, музеях, бібліотечних установах урочисто-культурних, патріотичних заходів, присвячених пам’яті Лесі Українки: заходів для дітей; виставки картин; моно-вистави акторів зі Львова; відзначення лауреатів премії імені Лесі Українки, літературні заходи у Музеї Лесі Українки та Музеї родини Косачів; Всеукраїнського конкурсу художнього слова імені Лесі Українки; Всеукраїнського конкурсу української народної пісні «Животоки»; благодійних концертів патріотичного спрямування; молебнів у храмах за Україну та її патріотів в усіх релігійних конфесіях міста.
Заходи мають бути спрямовані на віддання поваги до славної землячки Лесі Українки, моральну і практичну підтримку сімей загиблих та воїнів-фронтовиків, захисників України, збір благодійних коштів на їх потреби, підтримку поранених воїнів у шпиталях та сім’ях. У розпорядженні міський голова закликає всіх земляків, гостей у ці тяжкі для країни дні продемонструвати силу духу і патріотизм, вийти на вулиці у вишиванках, внести посильні внески коштів на допомогу воїнам АТО, родинам наших загиблих героїв, тим самим засвідчити наше єднання, піднесення національного духу та патріотизму.
Також доводимо до відома громади, що будь-яких, раніше запланованих коштів на Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела», з державного та міського бюджетів виділено не буде, натомість вони будуть використані на суспільно корисні справи. Міською владою скасовані всі традиційні запрошення на свято іноземних та вітчизняних гостей. Володимир Загривий звертається до всіх мешканців міста, громадсько-політичних об’єднань із розумінням сприйняти це рішення, підтримати його згуртуванням, консолідацією та солідарністю в подоланні проблем сьогодення.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради