Еко-челендж: «Це — не моє сміття, але моя планета»

Еко-челендж: «Це — не моє сміття, але моя планета»

У громаді більшає ентузіастів, котрі не залишаються байдужими до проблем довкілля. У межах світового еко-челенджу «Це — не моє сміття, але моя планета» люди привертають увагу громадськості до екологічних проблем. Як показує досвід, із допомогою небайдужих людей отримуємо значний поштовх для їхнього вирішення.
Містянка Лілія Калінська, наприклад, у вільний від роботи час ходить на пробіжки берегами Случі. Те, що бачить вона на природі, — давно її непокоїло, тому самотужки стала прибирати сміття.
Періодично викладала пости в мережу, аби поділитися інформацією і заохотити небайдужих. Гори непотребу, залишені відпочивальниками, — це, на жаль, прикра реальність сьогодення. Проте, не всі хочуть із цим миритися.
Лілія розповіла, що багато сміття на берегах Случі накопичилося в дотах колишнього Укріпрайону.
«Не можу справитися сама, тому прошу мені допомоги, — написала жінка у Фейсбуці. — Я прибираю навколо, а в дот мені одній потрапляти некомфортно. Біля берегів сміття теж так просто самотужки не збереш», — поділилася жінка зі «Звягелем».
А на вихідних Лілія організувала толоку в районі Будинку офіцерів, закликавши до корисної ініціативи інших містян. Людей прийшло небагато, але дорослі прихопили з собою дітей, тож користь від зустрічі була подвійною — гарний не лише результат, а й приклад для підростаючого покоління. Тим паче, що вчитель за освітою зацікавила: «Під час акції зможете вбити одразу двох зайців: не лише долучитися до спасіння річки, а й поповнити мовний запас із англійської». Так і зробили.
«Поки є такі люди, як ти, Лілечко, наша планета, можна сказати, у надійних руках! — написали друзі у Фейсбуці.
«Люди, ви суперові! Щиро дякуємо за вашу активність і свідомість! Хочеться вірити, якнайшвидше прийде час, коли в таких прибираннях зникне потреба, бо довкілля всі ретельно берегтимуть».
Прийшовши на природу, тепер куди приємніше милуватися чистими пейзажами в районі «Болгарбуду».
«Друзі! Дякую за допомогу! Я дуже рада, що маю так багато однодумців. До зустрічі! Головне завдання — розбудити любов до природи в інших, а найголовніше — у молоді. Це те, чого я прагну!» — розповіла «Звягелю» Лілія Калінська.
Кожен повинен розуміти, що чистота громади залежить саме від нього. І кожен вирішує, у якому світі прагне жити: у смітнику чи на чистій планеті.
Юлія КЛИМЧУК